Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Dušeno rdeče zelje z jabolki

Dušeno rdeče zelje z jabolki

09.11.2022

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino. Po starih običajih naj bi si na ta dan privoščili hrustljavo zapečeno perutnino, rdeče zelje in mlince, vse skupaj pa naj bi zalili s kozarcem novega vina. Pripravili smo recept za okusno dušeno rdeče zelje z jabolki.

In če je nekdaj veljalo, da se za martinovo tradicionalno pripravi pečena gos, se danes na mizah vse pogosteje znajdejo tudi pečena raca, puran, petelin in piščanec.

Pri nas lahko za pripravo Martinove pojedine naročiš kar nekaj sestavin, predvsem pa za pripravo dušenega rdečega zelja, katerega recept ti razkrivamo spodaj.

 

Kako ohraniti barvo zelja?

 

Marsikomu se je že zgodilo, da je zelje med kuhanjem pomodrelo. Temu se spretne gospodinje izognejo tako, da zelju dodajo kislino v obliki kisa ali vina. Torej, da znižajo pH-vrednost, da zelje ohrani lepo barvo. Seveda kislina prispeva tudi k okusu in vonju. Vedno dodamo tudi jabolko, ki tudi vsebuje kislino, a bolj zaradi okusa in za zgostitev namesto moke.

 

Martinovo

 

Recept za dušeno rdeče zelje z jabolki

 

Sestavine

 

 

Postopek

 

  1. Zelju odstranimo zunanje liste in trde sredice. Lepe liste operemo, osušimo in narežemo na tanjše rezance. Rezance pokapamo z polovico limoninega soka.
  2. Čebulo sesekljamo na drobne koščke.
  3. V posodo z oljem stresemo sladkor in počakamo da porumeni. Nato dodamo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo narezano rdeče zelje, dobro premešamo in dušimo 5 min.
  4. Jabolka dobro operemo, olupimo, narežemo in pokapljamo s preostalim limoninim sokom.
  5. Česen olupimo in sesekljamo.
  6. Ko je zelje že nekoliko mehko, dodamo naribana jabolka, prilijemo rdeče vino, dodamo sol, klinčke, lovorov list in česen.
  7. Vse skupaj dušimo še 20 min, med dušenjem pa zelje zalivamo z vodo v kateri smo raztopili jušno kocko.

 

Ob Martinovi pojedini si privoščite tudi kozarec vina

 

Kot se za praznik spodobi, si privoščimo tudi kozarec novega vina, ki naj bo po možnosti lokalno. Preverite ponudbo vin, ki jih imamo v ponudbi in se predajte simfoniji okusov.

 

Martinovo

 

Priporočamo

  • Zelje - rdeče (rezano) domače

    Zelje - rdeče (rezano)

    Kmetija Ambrož

    Cena: 4,00 € V košarico

    250g

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Značilna rdeče-vijolična barva. Zelje je ena izmed redkih rastlin z večtisočletno zgodovino, ki je avtohtono evropska.


    Shramba: V hladilniku zdrži dolgo časa.

     

     

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Hladno stiskano sončnično olje

    Kmetija Punčar

    Cena: 8,20 € V košarico

    500 ml

    Stanje zaloge: na voljo

    Dozorele sončnice požanjejo v mesecu septembru, jih do konca osušijo ter jih shranijo v primerni shrambi. Olje se stiska sproti iz neoluščenih semen, v majhnih količinah na nizki temperaturi. Temperatura olja pri stiskanju ne preseže 30 stopinj Celzija, torej je hladno stiskano. Olje se od industrijskega razlikuje po tem, da je tako rekoč surov oz. naraven produkt, kar pač priteče iz neoluščenih semen. Olja toplotno ne obdelujejo in po stiskanju počakajo par dni, na naravno filtracijo ( gošča se posede na tla posode) in ga takoj potem shranijo v temne steklenice.

    Olje je zlatorumene barve, blagega vonja in prijetnega okusa po sončničnih semenih. Sončnično olje lahko uporabimo za zabelo vseh vrst solat, prelivov in drugih hladnih jedi, pri pripravi majoneze. Uporaben je tudi za žvrkljanje olja v ustih (tako imenovana oljna terapija za razstrupljanje telesa) in v kozmetiki.

    Sončnično olje s kmetije Punčar je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejelo bronasto medaljo.

    Več o produktu »
     
     
  • Zelje - rdeče domače

    Zelje - rdeče

    Kmetija Ambrož

    Cena: 2,60 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Značilna rdeče-vijolična barva. Zelje je ena izmed redkih rastlin z večtisočletno zgodovino, ki je avtohtono evropska.


    Shramba: V hladilniku zdrži dolgo časa.

     

     

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Krasno Rdeče 2019

    Klet Goriška Brda

    Cena: 9,30 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Krasno rdeče je zvrst merlota, cabernet franca in cabernet sauvignona, ki te popelje v Gorška Brda. Z gastronomsko linijo Krasno so v Kleti Brda izrazili značilnosti izjemnega okoliša in hkrati podali odgovor na zahteve sodobne gastronomije v najboljših restavracijah. Odlično dopolnjuje zrezke tako z žara kot v omaki, jedi iz divjačine in srednje dozorele sire.

    LASTNOSTI:

    • Stopnja alkohola: 13,50%
    • Stil vina: Sveže rdeče
    • Država: Slovenija
    • Regija: Goriška Brda

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Vino Goli breg rdeče

    Vina Fedora

    Cena: 18,00 € V košarico

    0,75l

    Stanje zaloge: na voljo

    Rdeči zvrsti daje posebno sadno noto sorta refošk, ki raste na platoju Golenbrega, hriba, ki se začne vzpenjati za našo kletjo. V zvrsti je 45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška.

    Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno ob poslušanju glasbe, igranju briškule ter tudi kot vino ob hrani.

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.