26.10.2022
Jedi iz krompirja so v Sloveniji dodobra uveljavljene in veljajo za tiste, ki nas pocrkljajo in dobro nasitijo. Za vas smo pripravili tri najbolj priljubljene jedi iz krompirja ter nasvete, kako jih najbolje pripraviti ter kateri krompir uporabiti zanje.
Krompir na veliko načinov
Krompir je zelo priljubljen pridelek in imamo ga na pretek. Nekateri se ga sicer izogibajo, saj se ga drži sloves, da "redi", a saj vemo kako je s temi stvarmi. Redi hrana, ki jo pojemo preveč in ni hrana tista, ki je zdrava ali nezdrava pač pa naš način prehranjevanja. Zato si tudi priljubljen pire krompir, hrustljav krompir iz pečice ali pražen krompir, katerih recepte delimo v nadaljevanju, lahko privoščimo brez slabe vesti (če je le v pravih merah).

Pire krompir
Odlična priloga, ki se poda jedem na žlico (jota, repa, zelje ...) in je ena izmed tistih "comfort" jedi, ki jih ima rada večina ljudi.
Sestavine
Priprava
- Krompir olupimo, narežemo na večje kocke, zalijemo z vodo in kuhamo 25 minut (oziroma dokler ni kuhan).
- Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo, dodamo maslo in krompir pretlačimo. Pire mora biti lepo kremast, zato sproti prilivamo mleko.
- Posolimo in po želji dodamo peteršilj, ki smo ga nasekljali na drobno.
Kateri krompir je najbolje uporabiti? Univerzalni krompir, kmetija Mustafa

Hrustljav krompir iz pečiče
Le kdo ga nima rad? Najboljša poletna priloga, ki se super poda jedem iz žara (ribe, meso ...) ali kar samostojna jed, ko potrebujemo nekaj za razvajanje.
Kako bo zares hrustljav?
- Krompir najprej olupimo, narežemo in skuhamo v osoljeni vodi.
- Odcedimo ga in počakamo, da para izpari.
- Krompirju dodamo drobtine.
- Ne pečemo ga na papirju za peko, ampak na dobro namaščenem pekaču.
Sestavine
Priprava
- Pečico segrejemo na 250 stopinj, rešetko pa postavimo na najvišje vodilo. Pekač dobro namastimo.
- V kozico z vrelo soljeno vodo damo krompir in ga kuhamo 6–8 minut na zmernem ognju oziroma tako dolgo, da se deloma skuha. Odcedimo ga in pustimo na cedilu 2 minuti, da izpari še nekaj pare.
- Krompir stresemo na pripravljen pekač. Pokapamo ga z oljčnim oljem, potresemo z drobtinami in dobro premešamo, da se enakomerno razporedijo po krompirju. Dodamo začimbe po želji (lahko rožmarin, sol, poper, česen v prahu ...)
- Postavimo v pečico in pečemo 13–15 minut pri 250 stopinjah, vmes enkrat premešamo.
- Nato vključimo veliki žar v pečici in pečemo še 5 minut oziroma dokler ni krompirček zlato zapečen in hrustljav.
- Vzamemo ga iz pečice in postrežemo.
Kateri krompir je najbolje uporabiti: Mladi krompir

Pražen krompir
Tenstan, pražen ... celo svoje društvo ima (Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi). Drži se ga skrata dober sloves in je ena izmed bolj priljubljenih slovenskih jedi (kot priloga ali samostojna jed).
Sestavine
Priprava
- Neolupljen krompir temeljito očistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladne vode, da pokrijemo ves krompir v posodi. Vodo solimo in pokrijemo. Krompir kuhamo od 15 do 20 minut.
- Ko je krompir kuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo. Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.
- Medtem ko čakamo, da se krompir ohladi, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in jo na hitro popražimo. Čebula, ki ji lahko dodamo malo soli, da se hitreje razpusti, naj malo porumeni in prijetno zadiši.
- Na kolobarje narežemo krompir in ga pražimo sprva pri nizki temperaturi, proti koncu praženja pa temperaturo zvišamo. Krompir stalno mešamo in obračamo, da se enakomerno prepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo po krompirju.
- Ponev odstavimo. Nasekljamo peteršilj in ga potresemo po krompirju.
Kateri krompir je najbolje uporabiti? Univerzalni krompir, kmetija Mustafa
