Št. produktov: 0
14.12.2022
Zbrali smo recepte naših najljubših jedi 'na žlico'. Morda vas spominjajo na otroške čase, ko so vam jih pripravljali stari starši ali na poletne čase, ko se z njimi okrepčate na kakšni planinski koči. Poleg vseh spominov, ki vam jih prikličejo pa so tudi dobre za našo prebavo in posledično odpornost.
Ni skrivnost, da naravna odpornost izvira iz zdravega črevesja in menda ni živahnejše zimske zelenjave od tiste, ki jo predelajo mlečnokislinske bakterije. Med kisanjem jo obogatijo z nekaterimi vitamini, encimi in predvsem z mlečno kislino, ki ima zelo blagodejen učinek na prebavila in telo sploh. Kisamo lahko skoraj vsako vrsto zelenjave, v naših krajih pa se po tradiciji najbolje obneseta kisla repa in kislo zelje. Obe vrsti kisane zelenjave sta lažje prebavljivi kot sicer in se imenitno prilegata številnim zimskim jedem.
V nadaljevanju so tako zbrani trije recepti za jedi 'na žlico', ki bodisi vsebujejo kislo repo, kislo zelje (ali oba hkrati) ali druge zdrave in z antioksidanti polne pridelke.
Jota je lahko pripravljena z repo ali s kislim zeljem, mi pa pripravimo različico v kateri vključimo oboje!
Čez noč namočimo fižol in ga pred kuhanjem odcedimo (lahko uporabimo tudi konzerviranega). Preverimo ali sta nam kisla repa in kislo zelje preveč kisla - v primeru, da sta, ju speremo z vodo. Zalijemo ju z vodo v posodi za kuhanje, dodamo lovorov list, krompir narezan na kocke (en krat en centimeter), fižol ter kuhamo 30 minut, ko zavre. Nato v drugo posodo odlijemo vodo v kateri smo kuhali sestavine in ji primešamo 4 velike žlice moke ter mešamo dokler ni več grudičasto. Zmes zlijemo nazaj v posodo, dodamo prekajeno meso narezano na kocke in kuhamo še 10 minut. Če želimo, da je jed obarvana rdečkasto ji med kuhanjem dodamo rdečo papriko v prahu, lahko pa ta korak tudi preskočimo.
Jota s prekajenim mesom (Foto: Gajbica)
Prebran, opran fižol in ješprenj, ki smo ju čez noč namočili v vodi (in potem odcedili), damo v posodo, zalijemo z vodo in kuhamo. Po 30 minutah dodamo prekajeno svinjino in lovorov list. V kozici na maščobi prepražimo česen, na tanke kocke narezan korenček, zeleno in kolerabo. Vse skupaj prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo in stresemo k fižolu in ješprenju. Nato dodamo še krompir, narezan na centimeter krat centimeter velike kocke ter kuhamo še pol ure. Solimo, poporamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Svinjino vzamemo ven, jo narežemo na kose in ponudimo poleg ričeta (če želimo vegetarijansko različico kuhamo brez svinjine).
Vir recepta: Suwa Stanojević, M. in Flis, U. (2013). Kuharica za mlade. Cankarjeva založba: Ljubljana.
Kisla repa je ena tistih jedi, ki se odlično poda marsikateri glavni jedi, lahko pa si jo privoščite tudi samostojno. Priprava je čisto enostavna, dodate pa ji lahko pire krompir, klobaso, prekajeno meso ...
Čez noč namočimo fižol in ga pred kuhanjem odcedimo (lahko uporabimo tudi konzerviranega). Kislo repo pred kuhanjem poizkusimo - če nam je prekisla, jo speremo z vodo. Kislo repo postavimo v posodo za kuhanje in jo prelijemo z vodo ter dodamo fižol in lovorov list. Kuhamo 30 min. Vodo v kateri smo kuhali odcedimo v posebno posodo, ki ji primešamo moko ter mešamo dokler ne izginejo vse grudice. Nato to zmes prilijemo nazaj v posodo ter še malo pokuhamo. Lovorov list odstranimo in postrežemo kislo repo s fižolom.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.