Št. produktov: 0
05.10.2020
Ko zapiha prvi jesenski veter se druženja s prijatelji in bližnjimi prestavijo v toplo zavetje naših domov. Jesen je tudi čas, ko imamo na voljo veliko lokalnega sadja, ki ga lahko odlično skombiniramo s siri ali suhimi mesninami in tako nastane jesenska sirova plošča. Vse kar ji lahko še dodamo je kozarček okusnega vina.
Predstavljajte si, da sestavljate puzzle, kjer vsak del sestavljanke predstavlja določen sadež ali drugo dobroto. Ko sestavimo vse koščke sestavljanke dobimo čudovito sliko samih mešanih dobrot. Sirova plošča je sestavljanka lokalnih dobrot, ki druga drugo dopolnjujejo. Sestavite jo lahko čisto po svoje in s tistim, kar je v določenem delu leta v sezoni.
Anja je ta mesec pripravila jesensko sirovo ploščo s sestavinami, ki jih lahko dobite tudi pri nas. Nas je najbolj presenetila z izbiro svežega sadja, saj se po navadi na sirovih ploščah znajde veliko suhega sadja, a Anja pravi "zakaj bi posegali po suhem sadju, če imamo na razpolago toliko svežih in lokalnih sestavin".
Trik v pripravi lepe sirove plošče je, da vse elemente lepo razporedimo po krožniku ali pladnju - za bolj topel in jesenski občutek se priporoča uporaba lesenega pladnja ali krožnika.
Začnemo s siri, ki jih razporedimo naokoli - tako da niso vsi na kupu. Nato podobno storimo s suhimi mesninami. Pršut ovijemo okoli grisinov. V manjše krožničke dodamo vložnine (kot so artičoke, olive in podobno), oreščke, semena, namaze ... Dodamo lahko tudi kruh, grisine ali nekaj hrustljavega na čemer lahko razmažemo namaze. Na koncu dodamo še jesensko sadje, kot je grozdje, fige, hruške ali jabolka - za svežino in sladkost.
Priprava recept in fotografije: Anja Burgar; https://useyournoodles.eu/
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.