Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Domača lazanja

Domača lazanja

07.04.2021

Ker se v naši ponudbi najde skoraj vse za pripravo domače lazanje, se spodbodi, da vam ponudimo tudi recept zanjo. Pripravite jo lahko z mesnim ali zelenjavnim nadevom - izbira je vaša.

Pri nas boste dobili domače liste za lazanjo Mlinarjev sin - špinačne ali navadne durum, Šalšo iz Domačije Butul, mocarelo s kmetije pr' Matevž, maslo in mleko iz Mlekarne Planika ... skratka čisto lokalno lazanjo si lahko pripravite, pa čeprav je v originalu italijanska!

Priprava lazanje ni težka, zahteva pa malce več časa. Lahko jo tudi zamrznete ali pripravite dan prej in potem samo postavite v pečico in voila!

 

SESTAVINE

 

Za dva manjša pekača ali enega večjega - 4 osebe

BEŠAMEL

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 0,5 l toplega mleka
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec popra
  • 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
  • 1 rumenjak (opcijsko)

MESNI NADEV

ZELENJAVNI NADEV

Če imate raje brezmesno lazanjo, zamenjajte meso z drugo zelenjavo - izbira je čisto vaša - pripročajo se šampinjoni, bučke, jajčevec ...

POSTOPEK

 

  1. Olupimo in operemo čebulo ter jo na drobno sesekljamo. Zeleno operemo in sesekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in na njem na hitro prepražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo, zeleno in korenček. Vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula porumeni.

  2. Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo ter odišavimo z muškatnim oreščkom in lovorovim listom. Meso dobro prepražimo, da je enakomerno zapečeno, nato prilijemo kozarec vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno eno uro. Odstranimo lovorov list.

  3. Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka (in brez grudic). Med mešanjem počasi prilivamo toplo mleko. Solimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in pet minut mešamo nad šibkim ognjem.


  4. Pečico segrejemo na 200 °C. Zavremo liter soljene vode in vanj postopoma polagamo lazanje ter jih kuhamo dve minuti. Nato jih s penovko pobiramo iz vode ter počasi ohladimo v skledi z mrzlo vodo. Pekač namastimo in na dno položimo plast kuhanih lazanj. Nadevamo plast mesne omake, plast bešamela ter nadrobimo mocarelo. Ponovno pokrijemo z lazanjami in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin.

  5. Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo mocarelo. Lazanjo damo v pečico za 30 do 40 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati vsaj 30 minut, da se ohladi in učvrsti. Ohlajeno razrežemo, serviramo in okrasimo z baziliko.

 

Priporočamo

  • Čebula domače

    Čebula

    Kmetija Ambrož

    Cena: 1,50 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Rastlina iz družine lukovk. Del čebule, ki se uporablja v prehrani je podzemna čebulica. Faraon Keops je delavce, ki so gradili piramide med drugim plačeval tudi s čebulo.

    Shramba: Temen, hladen in suh prostor - shramba ali hladna klet. Potrebno tudi ustrezno prezračevanje.

    Več o produktu »
     
     
  • Korenje domače

    Korenje

    Kmetija Ambrož

    Cena: 1,50 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Rastlina s 50 centimetri visokimi listi in debelo korenino. Najbolj priljubljena vrsta je oranžne barve. Korenje naj bi našli tudi v grobnicah egipčanskih faraonov.

    Shramba: Hladen prostor - klet.

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Domača mocarela

    Kmetija Pr' Matevž

    Cena: 4,80 € V košarico

    200 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Sveža mocarela iz kravjega mleka, ročno oblikovana in polnjena v stekleno embalažo.

    Na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij je mocarela prejela zlato priznanje!

    Poreklo: Kmetija Pr' Matevž

    Količina: 200 g

    Več o produktu »
     
     
  • Mleko z domačih travnikov 3,5%

    Mlekarna Planika

    Cena: 1,85 € V košarico

    1 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Trajno mleko Planika s 3,5 % mlečne maščobe je izključno iz domačih krajev, v glavnem iz kmetij Posočja, ki zajema celotno območje občin Tolmin, Kobarid in Bovec, deloma pa tudi iz obrobnih območij občin Kanal, Nova Gorica, Cerkno in Idrija.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.