Št. produktov: 0
Trajno mleko Planika s 3,5 % mlečne maščobe je izključno iz domačih krajev, v glavnem iz kmetij Posočja, ki zajema celotno območje občin Tolmin, Kobarid in Bovec, deloma pa tudi iz obrobnih območij občin Kanal, Nova Gorica, Cerkno in Idrija.
Rok trajanja: 5 mesecev
Mleko Planika je pasterizirano in nehomogenizirano, kateremu ne dodajamo nobenih dodatkov. Je visokokakovostno in povsem naravno. S postopkom pasterizacije so uničeni vsi zdravju škodljivi mikrobi, hkrati pa so ohranjene vse bistvene lastnosti surovega mleka.
Posebnost našega mleka je, da ima specifičen, poln okus, na kar nedvomno vpliva naravna prehrana, poseben način vzreje živali in hribovski predeli našega odkupnega območja, kjer se v poletnih mesecih živina pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno naravno pridelano krmo.
Mleko delno posnamemo na 3,5% mlečne maščobe. Rok uporabnosti mleka je 8 dni pri neprekinjeni hladni verigi pod 6°C.
Mleko pasteriziramo na 72° C. Ker je mleko pasterizirano, ga pred uporabo ni potrebno prekuhavati.
Energijska vrednost | 267 kJ/64 kcal |
Maščobe | 3,5 g |
od tega nasičene maščobe | 2,3 g |
Ogljikovi hidrati | 4,8 g |
od tega sladkorji | 4,8 g |
Beljakovine | 3,3 g |
Sol | 0,12 g |
Tisočletna tradicija in dediščina sirarstva v Posočju se je ohranila do današnjih dni. Na njeni osnovi je nastala in deluje današnja
Planinsko pašništvo je posebnost Alp, planine so bile od nekdaj sinonim za preživetje in kulturo v Alpah. Planine v Posočju še živijo in veljajo za posebnost našega okolja, saj gre za posebno obliko skupnega gospodarjenja. Paša v visokih planinah je bila že v preteklosti nuja in temelj za kmetovanje in pridelavo kakovostne krme za zimo v dolini.
Še danes v Mlekarni Planika sledimo tradiciji, spoštujemo dediščino naših prednikov in pri predelavi mleka v mlečne izdelke ohranjamo stare recepte. Planine v Posočju veljajo za kraj trdega dela, a tudi veselja.
Da bi prikazali dediščino in način pridelave, ki ga posnemamo danes, smo postavili in skupaj s Tolminskim muzejem doprli sirarski muzej, ki deluje pod okriljem Mlekarne Planika. Muzej pripoveduje zgodbo o pridelavi sirov v Posočju skozi zgodovino vse do danes.
Z odkupovanjem mleka od domačih kmetov Mlekarna Planika pripomore k obstoju živinoreje, obdelanosti kmetijskih zemljišč, prispeva k dohodku družin in zaposlovanju delavcev na teh območjih.
Imamo tudi lastno ekološko posestvo Bogata v Bovcu z okrog 130 kravami molznicami.
Dolina Soče in dolina Idrijce, posebej pa Tolminska, Kobariška in Bovška se tudi zaradi Mlekarne Planika predstavljajo kot proizvajalke naravno predelane hrane, kar dviguje raven kakovostnih izdelkov iz mleka na celotnem slovenskem trgu.
Dolina Soče je naravi naklonjena dolina, zato smo leta 2016 prav na lokaciji Mlekarne Planika postavili polnilnico za električne avtomobile.
Ker naše območje meji na sosednjo državo v Mlekarni Planika spodbujamo sodelovanje v kmetijstvu in turizmu na območju celotnega Posočja, Benečije ter Furlanije – Julijske krajine.
22.12.2020
Št. produktov: 0