07.04.2021
Ker se v naši ponudbi najde skoraj vse za pripravo domače lazanje, se spodbodi, da vam ponudimo tudi recept zanjo. Pripravite jo lahko z mesnim ali zelenjavnim nadevom - izbira je vaša.
Pri nas boste dobili domače liste za lazanjo Mlinarjev sin - špinačne ali navadne durum, Šalšo iz Domačije Butul, mocarelo s kmetije pr' Matevž, maslo in mleko iz Mlekarne Planika ... skratka čisto lokalno lazanjo si lahko pripravite, pa čeprav je v originalu italijanska!
Priprava lazanje ni težka, zahteva pa malce več časa. Lahko jo tudi zamrznete ali pripravite dan prej in potem samo postavite v pečico in voila!
SESTAVINE
Za dva manjša pekača ali enega večjega - 4 osebe
BEŠAMEL
- 50 g masla
- 50 g moke
- 0,5 l toplega mleka
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec popra
- 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
- 1 rumenjak (opcijsko)
MESNI NADEV
ZELENJAVNI NADEV
Če imate raje brezmesno lazanjo, zamenjajte meso z drugo zelenjavo - izbira je čisto vaša - pripročajo se šampinjoni, bučke, jajčevec ...

POSTOPEK
- Olupimo in operemo čebulo ter jo na drobno sesekljamo. Zeleno operemo in sesekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in na njem na hitro prepražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo, zeleno in korenček. Vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula porumeni.
- Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo ter odišavimo z muškatnim oreščkom in lovorovim listom. Meso dobro prepražimo, da je enakomerno zapečeno, nato prilijemo kozarec vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno eno uro. Odstranimo lovorov list.
- Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka (in brez grudic). Med mešanjem počasi prilivamo toplo mleko. Solimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in pet minut mešamo nad šibkim ognjem.
- Pečico segrejemo na 200 °C. Zavremo liter soljene vode in vanj postopoma polagamo lazanje ter jih kuhamo dve minuti. Nato jih s penovko pobiramo iz vode ter počasi ohladimo v skledi z mrzlo vodo. Pekač namastimo in na dno položimo plast kuhanih lazanj. Nadevamo plast mesne omake, plast bešamela ter nadrobimo mocarelo. Ponovno pokrijemo z lazanjami in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin.
- Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo mocarelo. Lazanjo damo v pečico za 30 do 40 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati vsaj 30 minut, da se ohladi in učvrsti. Ohlajeno razrežemo, serviramo in okrasimo z baziliko.

