Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Radičeva rižota s slanino

Radičeva rižota s slanino

13.02.2021

Če iščete recept za jed, ki bo prebila monotonost vašega zimskega jedilnika, je kremasta in okusna radičeva rižota s slanino tisto, kar vas definitivno ne bo pustilo ravnodušnih!

Anja je z nami delila enega svojih najljubših receptov za rižoto, ki ga je pilila in izboljševala zadnja leta. Čeprav je narejena iz enostavnih sestavin, ima svoj karakter in je nadvse okusna. Zimski čas, ko imamo na voljo veliko radiča je ravno pravi čas, da se preizkusimo v pripravi te rižote, zato podrsajte navzdol in se lotite priprave.

 

 

Je radičeva rižota grenka?

 

Malo pa je res. A definitivno manj, kot svež radič. S kuhanjem namreč izgubi večji del svoje grenkosti in pridobi na svojem okusu. Naj vas torej to ne odvrne od priprave, če spadate med tiste, ki ne marajo radiča. Tej rižoti preprosto morate dati priložnost.

 

Moram dodati slanino?

 

Tradicionalni italijanski recept je ne vsebuje in tudi vam je ni treba uporabljati, če je ne marate. Lahko jo nadomestite s panceto ali naredite na popolnoma tradicionalen način - brez mesa.

Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 30 minut
Skupaj čas: 45 minut
Število porcij: 4

 

 

Sestavine

 

  • 200 g riža
  • 1 manjša čebula narezana na drobne delce
  • 1 steblo zelene
  • 50 g slanine narezane na 0,5 cm kocke
  • 150 g radiča narezanega na tanke rezine (2,5 cm)
  • 2 žlici pinjol
  • 100 ml rdečega vina
  • 1 l jušne osnove (zelenjavne)
  • poper
  • 1 žlica oljčnega olja

 

Priprava

 

  1. Slanino popecite na ponvi pri zmerni temperaturi, dokler ne postane rjava in hrustljava.
  2. Slanini dodajte čebulo in zeleno (oboje na drobno nasekljano). Kuhajte dokler ne postekleni.
  3. Dodajte radič, pinjole in riž ter kuhajte dobro minuto, dokler se radič rahlo ne omehča.
  4. Dodajte vino in počakajte, da izhlapi. Začinite s poprom in nadaljujte s kuhanjem ter dolivajte jušno osnovo (počakajte, da se riž popolnoma napije tekočine, preden vlijete novo). Ko je riž mehak ali kuhan al dente, je rižota končana.
  5. Ponev odmaknite iz štedilnika ter dodajte žlico masla ali olivnega olja.
  6. Postrezite in dober tek!

 

 

Priporočamo

  • Zelena - steblo

    Cena: 4,30 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Zeleno lahko jemo surovo ali pa kuhano, cenili pa so jo že zdravilci in zdravniki v stari Grčiji. Značilna zanjo je počasna rast.


    Shramba: Sperito jo pod vodo, pustite na prtičku da se posuši. Nato jo zavijte v aluminijasto folijo in postavite v hladilnik.

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Čebula domače

    Čebula

    Kmetija Ambrož

    Cena: 1,00 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Rastlina iz družine lukovk. Del čebule, ki se uporablja v prehrani je podzemna čebulica. Faraon Keops je delavce, ki so gradili piramide med drugim plačeval tudi s čebulo.


    Shramba: Temen, hladen in suh prostor - shramba ali hladna klet. Potrebno tudi ustrezno prezračevanje.

    Poreklo: Slovenija Kmetija Ambrož

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Vino Goli breg rdeče

    Vina Fedora

    Cena: 18,00 € V košarico

    0,75l

    Stanje zaloge: na voljo

    Rdeči zvrsti daje posebno sadno noto sorta refošk, ki raste na platoju Golenbrega, hriba, ki se začne vzpenjati za našo kletjo. V zvrsti je 45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška.

    Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno ob poslušanju glasbe, igranju briškule ter tudi kot vino ob hrani.

    Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

    Več o produktu »
     
     
  • Oljčno olje Cuvee

    Oljarna Lisjak

    Cena: 12,70 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    IZ MEDITERANSKIH SORT OLJK

    Linija Cuvée je pridobljena s skrbnim sortnim izborom oljk, ki niso ravno tipično istrske. Ta oljčna drevesa so ljudje pripeljali na naše območje iz različnih sredozemskih držav. Leccino, Frantoio, Maurino in Ascolana so le nekatere od mnogih vrst, ki so sem prispele v zadnjih desetletjih.

    Poreklo: Slovenija

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.