Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Radičeva rižota s slanino

Radičeva rižota s slanino

13.02.2021

Če iščete recept za jed, ki bo prebila monotonost vašega zimskega jedilnika, je kremasta in okusna radičeva rižota s slanino tisto, kar vas definitivno ne bo pustilo ravnodušnih!

Anja je z nami delila enega svojih najljubših receptov za rižoto, ki ga je pilila in izboljševala zadnja leta. Čeprav je narejena iz enostavnih sestavin, ima svoj karakter in je nadvse okusna. Zimski čas, ko imamo na voljo veliko radiča je ravno pravi čas, da se preizkusimo v pripravi te rižote, zato podrsajte navzdol in se lotite priprave.

 

 

Je radičeva rižota grenka?

 

Malo pa je res. A definitivno manj, kot svež radič. S kuhanjem namreč izgubi večji del svoje grenkosti in pridobi na svojem okusu. Naj vas torej to ne odvrne od priprave, če spadate med tiste, ki ne marajo radiča. Tej rižoti preprosto morate dati priložnost.

 

Moram dodati slanino?

 

Tradicionalni italijanski recept je ne vsebuje in tudi vam je ni treba uporabljati, če je ne marate. Lahko jo nadomestite s panceto ali naredite na popolnoma tradicionalen način - brez mesa.

Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 30 minut
Skupaj čas: 45 minut
Število porcij: 4

 

 

Sestavine

 

  • 200 g riža
  • 1 manjša čebula narezana na drobne delce
  • 1 steblo zelene
  • 50 g slanine narezane na 0,5 cm kocke
  • 150 g radiča narezanega na tanke rezine (2,5 cm)
  • 2 žlici pinjol
  • 100 ml rdečega vina
  • 1 l jušne osnove (zelenjavne)
  • poper
  • 1 žlica oljčnega olja

 

Priprava

 

  1. Slanino popecite na ponvi pri zmerni temperaturi, dokler ne postane rjava in hrustljava.
  2. Slanini dodajte čebulo in zeleno (oboje na drobno nasekljano). Kuhajte dokler ne postekleni.
  3. Dodajte radič, pinjole in riž ter kuhajte dobro minuto, dokler se radič rahlo ne omehča.
  4. Dodajte vino in počakajte, da izhlapi. Začinite s poprom in nadaljujte s kuhanjem ter dolivajte jušno osnovo (počakajte, da se riž popolnoma napije tekočine, preden vlijete novo). Ko je riž mehak ali kuhan al dente, je rižota končana.
  5. Ponev odmaknite iz štedilnika ter dodajte žlico masla ali olivnega olja.
  6. Postrezite in dober tek!

 

 

Priporočamo

  • Oljčno-bučno olje NOVO

    Oljčno-bučno olje

    Gregor Lisjak

    Cena: 21,90 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    Oljčno-bučno je mešanica našega ekstra deviškega oljčnega olja, ki ga predelamo v lastni oljarni v Krkavčah ter Kocbekovega nerafiniranega Štajersko prekmurskega bučnega olja.
    Odlično, zanimivo olje primerno za veliko vrst hrane. Olje je filtrirano. Idealno za: Solate, zelenjavo, sladice, meso.

    Poreklo: Slovenija Gregor Lisjak

    Količina: 500ml

    Več o produktu »
     
     
  • Ekstra deviško oljčno olje Selekcija NOVO

    Ekstra deviško oljčno olje Selekcija

    Gregor Lisjak

    Cena: 17,90 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    Selekcija je pridobljena s skrbnim sortnim izborom oljk, ki dajo blagejše olje.

    Gre za izbrane oljke, ki jih odkupimo od naših strank iz Slovenije, Italije in Hrvaške ter jih predelamo v lastni oljarni v Krkavčah. Večinoma gre za oljke vrste: Leccino – Frantoio – Peranzana.
    Vonj olja je rahlo sadežen, s skledovi trave in mandeljev. Po okusu je harmoničen, sladkost se prepleta z grenkobo in pikantnostjo.
    Barva olja je zelena, a se le-ta spreminja in dobiva rumene odtenke. Oljčno olje je filtrirano.

    Poreklo: Slovenija

    Količina: 500ml

    Več o produktu »
     
     
  • Ekstra deviško oljčno olje Istrska Belica NOVO

    Ekstra deviško oljčno olje Istrska Belica

    Gregor Lisjak

    Cena: 21,90 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    IZ MEDITERANSKIH SORT OLJK - ISTRSKA BELICA

    Linija Istrska belica ima certifikat ekološkega ekstra deviškega oljčnega olja. Gre za eno najpogostejših sort oljk na področju slovenske Istre in ima zaščiteno označbo porekla, z oznako z.o.p.
    Zelo bogata je z naravnimi antioksidanti. Olje je sadežno, s pridihom zelene trave, paradižnika in mandlja. V ustih zaznamo prijeten sladek okus, ki ga kmalu nadomestita grenkoba in pikantnost.

    Poreklo: Slovenija

    Količina: 500ml

    Več o produktu »
     
     
  • Ekstra deviško oljčno olje Kortina NOVO

    Ekstra deviško oljčno olje Kortina

    Gregor Lisjak

    Cena: 21,90 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    IZ MEDITERANSKIH SORT OLJK - Oljke so obrane ter v le nekaj urah po obiranju predelane v lastni oljarni v Krkavčah. Ta linija ekstra deviškega oljčnega olja je poimenovana po našem največjem oljčniku Kortina.

    Olje je zelo sadežno, s tonom trave in začinjenim pridihom zelenih mandeljev, hkrati pa tudi z rahlo aromo artičok. Okus je zelo prijeten in harmoničen, začne se s sladkobo v ustih, sledita pa mu uravnotežena grenkoba in pikantnost. Zelena barva se prelevi v zlato. Oljčno olje je filtrirano. Idealno za: ribe, morske sadeže, školjke in nežne kose mesa. Pridelano in predelano v Sloveniji.

    Poreklo: Slovenija

    Količina: 500ml

    Več o produktu »
     
     
  • Zelena - steblo

    Cena: 4,30 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Zeleno lahko jemo surovo ali pa kuhano, cenili pa so jo že zdravilci in zdravniki v stari Grčiji. Značilna zanjo je počasna rast.


    Shramba: Sperito jo pod vodo, pustite na prtičku da se posuši. Nato jo zavijte v aluminijasto folijo in postavite v hladilnik.

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Čebula domače

    Čebula

    Kmetija Ambrož

    Cena: 1,50 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Rastlina iz družine lukovk. Del čebule, ki se uporablja v prehrani je podzemna čebulica. Faraon Keops je delavce, ki so gradili piramide med drugim plačeval tudi s čebulo.

    Shramba: Temen, hladen in suh prostor - shramba ali hladna klet. Potrebno tudi ustrezno prezračevanje.

    Več o produktu »
     
     
  • Vino Goli breg rdeče

    Vina Fedora

    Cena: 22,90 € V košarico

    0,75l

    Stanje zaloge: na voljo

    Rdeči zvrsti daje posebno sadno noto sorta refošk, ki raste na platoju Golenbrega, hriba, ki se začne vzpenjati za našo kletjo. V zvrsti je 45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška.

    Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno ob poslušanju glasbe, igranju briškule ter tudi kot vino ob hrani.

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.