Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Zimski kolač

Zimski kolač

22.12.2020

V naši ekipi ta čas leta zelo pridno delamo, zato nimamo toliko časa za peko prazničnih slaščic. Imamo pa Anjo, ki nas je tokrat presenetila s krasnim zimskim kolačem, ki je čisto enostaven za pripravo.

Anja rada peče kolače, a mora pri tem zadovoljiti želje svojega najbolj ostrega kritika — svojega sinčka — kolači mu niso najbolj pri srcu, saj ima raje s kremo napolnjene torte. Zato se je Anja potrudila, da mu bo tudi ta kolač všeč — dodala je veliko čokolade in suhega sadja. Ti dodatki namreč naredijo kolač mnogo bolj sočen in kremast. Ker v času božičnih praznikov ne gre brez okusa pomaranče, pa je v kolaču tudi pomarančni sok.

Enostavno za pripravo!

 

Naj vas fotografija ne prestraši (Anja namreč naredi tako krasne fotografije, da sprva pomisliš, da je recept zelo zakompliciran, a to ni njena filozofija). Kolači so zelo enostavni za pripravo in ostanejo sveži kar nekaj dni (če jih prej seveda ne pohrustamo).

Vse kar potrebujemo za popoln kolač je, da dobro stepemo sladkor in maslo. Ker slednjega v tem receptu ni veliko, se ne ustraši, če zmes ni tako puhasta, a vseeno mora postati zračna in lažja. Jajca dodajamo eno za drugim in na koncu dodamo še moko ter mleko. Čisto na koncu dodamo še čokolado in suho sadje ter vse vlijemo v pekač. Za piko na i dodamo še enostavno glazuro.

Čas priprave: 15 minut
Čas pečenja: 40 minut
Skupaj čas priprave: 55 minut
Avtorica recepta: Anja Burgar

Sestavine

 

 

Glazura

 

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1-2 veliki žlici mleka

Priprava

 

  1. Pečico segrejemo na 175°C in z maslom premažemo pekač za peko kolačev.
  2. V skledi v električnim mešalnikom zmešamo maslo in sladkor, 3-4 minute, dokler ni zmes puhasta.
  3. Dodajamo jajci, eno za drugim - najprej naj se ena dobro vmeša, šele nato dodamo drugo.
  4. Dodamo vanilijo ter sok pomaranče.
  5. V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in cimet.
  6. Tretjino suhe zmesi (moka...) dodamo v prvo posodo in mešamo zelo počasi. Nato dodamo polovico mleka in mešamo na počasni hitrosti. Spet dodamo tretjino suhe zmesi in polovico mleka ter mešamo. Končamo tako, da dodamo še zadnjo tretjino suhe zmesi in mešamo.
  7. Dodamo koščke čokolade in suho sadje ter premešamo z lopatico.
  8. Zmes zlijemo v pekač ter postavimo v ogreto pečico za 35-40 minut.
  9. Med pečenjem z zobotrebcem preverjamo, če je kolač že pečen.
  10. Počakamo 10-15 minut preden kolač odstranimo iz pekača.

Glazura

Zmešamo sladkor v prahu in mleko, da dobimo gladko zmes. Najprej dodamo eno žlico mleka, nato malo po malo dodajamo še preostanek, da dobimo želeno konsistenco.

 

 

Priporočamo

  • Pomaranče

    Cena: 3,30 € V košarico

    1 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Pomaranče so sadeži iz rodu Citrusov, ki rastejo na drevesih pomarančevcih. Plodovi so okrogli, tipično oranžne barve, tako v olupku kot v notranjosti. Priporočljivo je uživati celoten plod.

    Več o produktu »
     
     
  • Domača jajca

    Kmetija Jenko

    Cena: 2,70 € V košarico

    10 kos / L

    Stanje zaloge: na voljo

    Domača jajca s kmetije Jenko, pri Komendi. Kokoši so rejene v prosti reji. Poleg trave jih krmijo le še z mleto koruzo in pšenico z domačih njiv.

    V paketu je 10 jajc velikosti L.

    Več o produktu »
     
     
  • Mleko z domačih travnikov 3,5%

    Mlekarna Planika

    Cena: 1,49 € V košarico

    1 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Trajno mleko Planika s 3,5 % mlečne maščobe je izključno iz domačih krajev, v glavnem iz kmetij Posočja, ki zajema celotno območje občin Tolmin, Kobarid in Bovec, deloma pa tudi iz obrobnih območij občin Kanal, Nova Gorica, Cerkno in Idrija.

     

    Rok trajanja: 5 mesecev

    Več o produktu »
     
     
  • Maslo

    Mlekarna Planika

    Cena: 3,99 € V košarico

    250g

    Stanje zaloge: na voljo

    Surovo maslo je izdelek, proizveden iz pasterizirane sladke smetane po tradicionalni metodi v pinji s postopkom metenja, izpiranja in gnetenja. Značilnost našega masla je specifičen okus ter naravno rumena barva, ki je posledica kakovostne krme, s katero kmetje krmijo živino.

    Maslo sodi v skupino I. kakovosti, kar pomeni da vsebuje najmanj 82 % mlečne maščobe in maksimalno 16% vode.

    Več o produktu »
     
     
  • BAM temna čokolada

    Mojacokolada.si

    Cena: 6,95 € V košarico

    500 g

    Stanje zaloge: na voljo

    BAM Temna čokolada je zelo univerzalna, vrhunska belgijska temna čokolada proizvajalca Barry Callebaut, ki vsebuje vsaj 55,6% kakavovih delov.

    Čokolada je BREZ glutena.

    Neto količina: 500 g.

    Več o produktu »
     
     
  • Suhe brusnice

    Cena: 1,90 € V košarico

    150g

    Stanje zaloge: na voljo

    Nekateri pravijo, da so brusnice čudež narave, drugi, da so zdravilo narave, »super sadje«, Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato in ti rdeči biseri so izvir mladosti.

    Več o produktu »
     
     
  • Rozine

    Cena: 1,40 € V košarico

    150 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Rozine so posušene grozdne jagode. Pridobivajo se iz posebnih sort grozdja, ki so navadno brez pešk. Rozine se lahko uživajo surove ali kot dodatek k raznim sladicam in predstavljajo pomemben vir vlaknin, kalija, kalcija in železa.

    SHRANJEVANJE: Hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru. Po odprtju vrečke vsebino čim prej porabiti.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.