Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Solata s svežimi šparglji in limoninim prelivom

Solata s svežimi šparglji in limoninim prelivom

28.04.2021

Lahek spomladanski obrok, s katerimi bomo zaužili veliko vitaminov in mineralov in pocrkljali svoje brbončice. Odlično se poda kot priloga ali pa kar kot glavna jed, če lakota ni prehuda.

Šparglje lahko jemo surove?

 

Verjetno smo vsi navajeni šparglje vsaj malo pokuhati, preden jih dodamo v kakšno bolj znano jed (juha, omleta, quiche ...). No in če do sedaj tega niste vedeli, jemo jih lahko tudi surove!

Šparglji so odlična spomladanska jed, ki je polna vitaminov, mineralov ter vlaknin. So znanilci pomladi, ki iz zemlje pokukajo, ko so nočne temperature dovolj visoke. Šparglji takrat namreč tudi rasejo - ponoči.

 

Olupljeni šparglji

 

Za to solato je fino, če šparglje olupimo na čim tanjše rezine. Pomagamo si lahko z navadnim lupilnikom za sadje in zelenjavo. Nekaj delov špargljev vam bo verjetno ostalo viška - porabite jih lahko za juho ali kakšno drugo jed.

 

Špargljeva solata

 

SESTAVINE

 

 

PRELIV

 

Špargljeva solata

 

 

PRIPRAVA

 

  1. Najprej pripravimo preliv za solato. Stremo ali nasekljamo česen v manjši posodi ter dodamo vse sestavine, ki jih fino premešamo.
  2. S strgalnikom olupimo šparglje na tanke rezine. Tisto, kar ne moremo olupiti porabimo za juho ali kakšno drugo jed s šparglji.
  3. Na tanko narežemo redkvice.
  4. Panceto/slanino narežemo na manjše kocke, popečemo jih na ponvi, da so hrustljave.
  5. Rezine špargljev, solato in rekdvice postavimo v posodo za solate, prelijemo s prelivom in na koncu posujemo še s panceto ter dodamo dve trdo kuhani jajci - lahko polovičke ali pa narežemo na rezine. Posujemo še s pinjolami.
  6. Postrežemo.
Špargljeva solata

 

 

Priporočamo

  • Redkvice

    Cena: 2,40 € V košarico

    1 šopek

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Imenovana tudi vrtna redkev je bila v Evropi poznana že pred Rimljani. Poznamo jih v različnih oblikah, barvah in velikosti.


    Shramba: V hladilniku, brez listov, se obdržijo kak teden.

    Več o produktu »
     
     
  • Limone

    Cena: 3,30 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Limone prepoznamo po njihovi značilni obliki, lahko so majhne ali pa zelo velike, imajo debelo ali tanko oziroma gladko ali grčasto lupino. Rastejo na drevesu, imenovanem limonovec. So plod davnega križanja, verjetno med pomelom in citrono, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo.

    NASVET ZA UPORABO:

    Da ohranijo barvo in svež videz, limone pogosto obdelajo z difenilom, etilenskim plinom, ki ohrani lupine rumene in sveže na pogled. Če boste uporabili tudi limonino lupino, potem izberite neobdelane oziroma nepovoskane sadeže. Ko limone enkrat oberemo, te ne zorijo več. Hranimo jih v hladnem prostoru ali hladilniku, ohranile pa se bodo najmanj en teden.

    Več o produktu »
     
     
  • Oljčno olje Gold

    Oljarna Lisjak

    Cena: 17,00 € V košarico

    0,5 L

    Stanje zaloge: na voljo

    OLJE IZ TIPIČNIH ISTRSKIH SORT

    Linija Gold je sestavljena iz različnih tipičnih istrskih sort oljk. Na našem območju rastejo avtohtone vrste, kot so Buga, Piranska črnica, Istrska belica, Štorta. Že po sami tradiciji te oljke obiramo ročno in jih takoj stisnemo v oljarni. Prav ta stara drevesa so tista, ki nam dajejo najboljše olje.

    Poreklo: Slovenija

    Sorte: Buga – Piranska črnica – Istrska belica – Štorta
    Vrsta: Blend/mešanica
    Obdobje obiranja: Od sredine okrobra do sredine novembra

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.