Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Kako pomagati telesu, da se razstruplja samo?

Kako pomagati telesu, da se razstruplja samo?

18.01.2023

Opažaš, da nam v prvih dneh novega leta z vseh strani ponujajo preparate za detox in nasvete za razstrupljevalne kure? Kaj pa če bi vam povedali, da je v tem malo resnice?

Zakaj? Naše telo se je sposobno razstrupljati samo in pomagamo mu lahko že tako, da vsak dan spijemo dovolj tekočine, smo zmerno telesno aktivni, se znamo soočati s stresom ter v telo vnesemo dovolj antioksidantov, ki jih zaužijemo preko svežega sadja in zelenjave.

 

Pravilni način za naravno razstrupljanje telesa? Pomagajte telesu, da to naredi samo!

 

V naši anketi je 30% vprašanih (N = 240) pritrdilo, da so vsaj enkrat v življenju že kupili kakšen pripravek za detox (v obliki čaja, tablet, pijače ...).

Naše telo ima zapleten sistem za razstrupljanje, ki ga sestavljajo jetra, ledvice, prebavni sistem, pljuča, koža in drugi organi. Da bodo ti organi lahko odstranili škodljive snovi, moramo skrbeti za njihovo zdravje. Če so preobremenjeni, na primer zaradi nezdravega načina življenja in stresa, je verjetno, da ne bodo učinkovito opravili svojih nalog.

 

Kako torej telo najbolje očistimo vseh teh odpadnih snovi?

 

Razstrupljanje ni takojšnja ali enodimenzionalna rešitev – če bomo 14 dni pili smutije, nato pa nadaljevali z nezdravim življenjskim slogom, nam to ne bo pomagalo ohranjati zdravja. Uspešen proces razstrupljanja mora namesto tega temeljiti na zdravi in dobro načrtovani prehrani, ki podpira procese samega telesa, zagotavlja moč in obnavlja energijo. Gre za dolgoročni cilj in ne za hitro rešitev. Izraz razstrupljanje nas opominja, da telo osvobodimo strupenih snovi, vendar pa ga moramo razumeti kot stalen postopek izboljšanja prehranjevalnih navad in tudi splošne kakovosti življenja.

 

Prava rešitev je dolgoročna sprememba, ki vključuje svežo organsko hrano, zdrav odmerek telovadbe in manj stresa.

Če čutiš, da potrebuješ razstrupljanje

 

Če čutiš, da tvoje telo po praznikih rabi malce razstrupljanja, se skušaj držati zgornjih nasvetov in zdrav odnos do svojega telesa vzdržuj preko celega leta.

V obdobju, ko ti telo sproroča, da je preveč utrujeno/napihnjeno ... pa se skušaj držati spodnjih nasvetov:

(1) Nekaj časa ne pij alkohola

Pomagaj jetrom, da si spočijejo. Za nekaj dni se torej odpovej pitju alkohola.

(2) Kuhaj z zdravimi olji

Pri kuhanju/peki/cvrtju uporabljaj zdrava olja, kot so oljčno olje ali kokosovo, ki pri segrevanju ne sproščata nevarnih kemikalij.

(3) Spij zadosti tekočine

Če voda ni tvoja najboljša prijateljica, skušaj spiti več nesladkanega čaja ali pa v vodo dodaj koščke sadja.

(4) Skušaj se izogniti belemu sladkorju in predelani hrani

Uživanje sladke hrane prepreči, da bi se telo lahko razstruplja, zato skušaj sladkarije uživati zmerno.

(5) V telo vnesi naravne antioksidante

Najboljša hrana za razstrupljanje vključuje živila, bogata z antioksidanti, kot sta vitamina A in E, na primer pomaranče, kivi, oreške, avokado, čebula, česen, listnata zelenjava, agrumi, buče in jajčevci.

(6) Privošči si dovolj spanca in podnevi več migaj

Telesna aktivnost zmanjšuje vnetja, spodbuja prebavni sistem in odstranjuje strupene snovi skozi potenje. Enako pomemben pa je tudi spanec, zato je pomembno, da si zagotovimo dovolj počitka, saj telo potrebuje čas, da odstrani vse strupene stranske produkte procesov, ki v njem potekajo.

 

Priporočamo

  • Zelena DETOX gajbica

    Cena: 26,90 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    Po napornem vikendu nezdrave hrane in pijače, vaše telo še kako hrepeni po zelenem smoothie - ju.

    Ker sam smoothie z zelenjavo ni kaj preveč okusen, vedno kombinirajte zelenjavo in okusno sadje (sveže ali zmrznjeno). Sadje smoothie napitku doda okus. Kljub nekoliko neprivlačni barvi je smoothie napitek poln okusov, ki se popolnoma ujemajo.

    Več o produktu »
     
     
  • Naravni sok gajbica

    Cena: 29,90 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    Za boljši začetek dneva ni boljšega recepta kot sveže iztisnjeni sok. 

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.