15.02.2023
Mamljivi sladki marmeladni pustni krofi - le kdo se jih lahko obrani? Spomin na otroška leta, ko smo se kot otroci preganjali po ulicah in zamaskirani hodili od vrat do vrat ter sosedom pustili ugibati, le kdo se skriva za masko. Domov smo se vedno vrnili z vrečami polnimi sladkarij, krofe pa smo pohrustali že vmes, saj smo vedeli, da nas doma čaka še ena porcija. Po možnosti svežih in doma narejenih. Ker takšni so bili najboljši.
Ni časa in volje za pripravo krofov doma?
Če danes nimate energije in volje, da bi se priprave lotili sami, nič hudega - naročite lahko okusne ekološke krofe iz kamutove moke, ki jih pripravljajo v pekarni Deveta vas. Na voljo klasični z marelično marmelado ali pa malo bolj posebni jagodni krofi s čokolado in vrtnico. Mi pa jih dostavimo kar na dom ali v podjetje.
Ni ga čez domač krof
No tisti, ki pa prisegate na okus domačega krofa in vam ni problem zavihati rokavov ter se lotiti priprave, tukaj je recept za vas. Uživajte v pripravi in če bi radi prihranili čas z nakupom sestavin, le poklikajte izdelke iz seznama spodaj in jih dodajte v svojo gajbico, dostavo pa prepustite nam.

Tudi naša Urša prisega na kamutove krofe iz pekarne Deveta vas
Sestavine
- 0,5 kg mehke moke
- 0,5 kg ostre moke
- 10 g soli
- 120 g olja
- 100 g kvasa
- 100 g sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 9 rumenjakov
- 2 kaplji vaniljeve arome
- 2 žlici ruma
- 4,5 dl mleka
Postopek
- V posodo stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.
- V manjšo posodo nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka. Pozor: zares ne sme biti pretoplo.
- Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki. Posujemo z nekaj moke z roba posode.
- Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom. Dodamo 2 kapljici vaniljeve arome, olje in spet dobro premešamo. Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.
- Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.
- Preverimo temperaturo prostora: 23 stopinj je najbolj primerna. Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.
- Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 g – preverimo s tehtnico.
- Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub. Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati 45 do 60 min.
- Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.
- Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki. Stopinje, če bomo merili: 160 do 170.
- Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj. Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.
- Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado. Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.
