Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Deseti tradicionalni slovenski zajtrk

Deseti tradicionalni slovenski zajtrk

16.11.2020

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti.

Zajtrkuj lokalno

 

To, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, nas učijo že od malih nog. Da je v zajtrk dobro vključiti lokalne sestavine pa morda nismo slišali tolikokrat, kot bi morali. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano navaja štiri razloge, zakaj je bolje uživati lokalno pridelano hrano, ki so spisani nižje. Mi pa smo se o pomembnosti uživanja lokalne hrane že razpisali v članku, ki ga najdete tukaj.

Zakaj lokalno pridelana hrana?

  1. Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
  2. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
  3. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
  4. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Tradicionalni slovenski zajtrkFoto: Gajbica

Vse na enem mestu za pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka

 

Kaj sploh je tradicionalni slovenski zajtrk? Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki so ga v vrtcih in osnovnih šolah v sedanji obliki in na nacionalni ravni oz. vseslovenskem obsegu prvič izvedli leta 2011. Že prej pa so ga na pobudo Čebelarske zveze Slovenije izvajali v mnogih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Projekt je z leti prerasel v vseslovenski dogodek, ki zaživi vsak tretji petek v novembru in se iz osnovnih šol širi tudi v različne druge ustanove.

Za pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka potrebujemo: kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Vse naštete sestavine boste našli na enem mestu - pri nas! Kruh z drožmi spečejo v Pekrani Osem, maslo in mleko pripravljajo v Mlekarni Planika, za med poskrbi MrBEE čebelarstvo Poslek, jabolka različnih sort pa prihajajo iz različnih kmetij in sadjarstev po Sloveniji - vi samo izberete sorto, ki vam je najbolj všeč.

 

Priporočamo

  • Jabolka Elstar domače

    Jabolka Elstar

    Sadjarstvo Slom

    Cena: 3,60 € V košarico

    1 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Elstar jabolka imajo izjemno plemenitega tipičnega sladko-kislega okusa z bogato aromo. Meso je prijetno zrnaste teksture, sočno in hrustljavo ter srednje čvrsto. Meso je zelenkasto rumeno do belkasto rumeno. Okus je odličen, odlikuje ga harmonično razmerje med kislinami in sladkorji ter žlahtno aromo.

    Več o produktu »
     
     
  • Cvetlični med

    Čebelarstvo Poslek

    Cena: 10,90 € V košarico

    330 g

    Stanje zaloge: na voljo

    100% Slovenski med iz čebelarstva Poslek.

    100 % domač med - 100% kvaliteten.

    Cvetlični med ne vsebuje nobenih ostankov pesticidov ali cvetnega prahu gensko spremenjenih rastlin. Med je kot nalašč za zdrav zajtrk, vse vrste jedi, pijač in peko. Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenskih obdobjih in vseh letnih časih. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo in dodatek jedem.

    Vsebina: 330g
    Poreklo: Slovenija

    Več o produktu »
     
     
  • Gozdni med

    Čebelarstvo Poslek

    Cena: 11,90 € V košarico

    330 g

    Stanje zaloge: na voljo

    100% Slovenski med iz čebelarstva Poslek

    100 % domač med - 100% kvaliteten

    Gozdni med ne vsebuje nobenih ostankov pesticidov ali cvetnega prahu gensko spremenjenih rastlin. Med je kot nalašč za zdrav zajtrk, vse vrste jedi, pijač in peko. Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenskih obdobjih in vseh letnih časih. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo in dodatek jedem.

    Vsebina: 330 g
    Poreklo: Slovenija

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.