Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Znaš prepoznati sorto jabolk?

Znaš prepoznati sorto jabolk?

22.01.2018

Prve divje sorte jablan naj bi izvirale z Bližnjega vzhoda, v Evropo pa naj bi jabolko prispel s trgovci. Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev, po vsem svetu jih gojijo kar okrog 7500 različnih vrst. Spada med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. 

Da pa boste lažje prepoznali sorto jabolk, smo za vas pripravili predstavitev najbolj popularnih sort jabolk v zadnjih letih. 

 

JONAGOLD

Sorta je bila vzgojena z križanjem sort Zlati delišes X Jonatan. Ima debele do zelo debele plodove. Plod je zelenkasto rumen z voščeno prevleko in rdečim navdihom, meso je sočno z usklajenim razmerjem med kislino in sladkorjem. Jabolka sorte Jonagold so sladko, blago kiselkastega okusa. Odlikuje ga sočnost in aromatičnost.

BRAEBURN

Sorta jabolk Braerburn je izjemno plemenitega, tipičnega sladkokislega okusa z bogato aromo. Meso je prijetno zrnate teksture, sočno in hrustljavo ter čvrsto. Plod je sredje droben do srednje debel, podolgovat, barva svetlo rdeča z rjavkastim odtenkom

TOPAZ 

Topaz je zagotovo sorta jabolk, ki je v zadnjih letih najbolj popularna med našimi strankami. Jabolka sorte topaz veljajo za zelo okusna, nekateri jih imenujejo kar dragulj med jabolki. So izrazito rumeno oranžne do oranžno rdeče barve, čvrsta in sočna ter prijetnega kislega in hkrati sladkega okusa. Sorta topaz, ki izvira iz Češke, je stara sorta jabolk, ki je zaradi odlične arome in polnega okusa pri nas zelo priljubljena. Ni preveč čvrsto jabolko, in ravno zato je primerno prav za vse mlade in starejše.

PINK LADY

 Meso jabolk Pink lady je hrustljavo sočno, slajšega okusa z blago kislino in značilno prijetno aromo. Plod jabolka je srednje velik, zelenkasto rumene osnovne barve, ki jo prekriva rožnato rdeča.

Slovenske sorte jabolk

GALA 

Jabolka Gala so za "sodobnega potrošnika". Prepriča nas s hrustljavim in osvežujoče sočnim mesom, sladkim okusom in nežno aromo. Plod jabolka je srednje droben do srednje debel, barva je rumenkasta, ki jo prekriva intenzivno rdeča barva.

IDARED - je zimska sorta jabolk

Sorta jabolk Idared je s svojo prikupno rdečo barvo, belim, drobno zrnatim mesom ter prijetno sočnostjo in kislino na slovenskem tržišču najbolj priljubljena in zastopana sorta. Kožica je debela in žilava, osnovna rumeno-zelena barva je prekrita z vinsko rdečo barvo - meso je bele barve, sočno. 

FUJI

Jabolka Fuji so najbolj poznani po svoji sočnosti in sladkemu okusu. Meso je rumenkasto do kremasto, zelo sočno, hrustljavo, čvrsto in sladkega aromatičnega okusa. Plod jabolk je srednje droben do srednje debel, včasih precej nesimetričen.


ELSTAR - spada med najbolj kakovostne sorte 

Elstar jabolka imajo izjemno plemenitega  tipičnega sladko-kislega okusa z bogato aromo. Meso je prijetno zrnaste teksture, sočno in hrustljavo ter srednje čvrsto. Meso je zelenkasto rumeno do belkasto rumeno. Okus je odličen, odlikuje ga harmonično razmerje med kislinami in sladkorji ter žlahtno aromo.

Slovenske sorte jabolk

GRANNY SMITH (avstralski izvor)

Jabolka sorte Granny Smith imajo značilno poudarjen kiselkast okus, sočno, sveže ter so hrustlja ob ugrizu. Meso je čvrsto, kiselkasto, osvežujoče, vsebuje manj sladkorja  Najraje ga imajo mlajši potrošniki. Plod je srednje debeli, koža izrazito zelene barve, čvrsta z belimi pikicami.

  
ZLATI DELIŠES

Sorto Zlati delišes odlikuje sladki okus s fino sadno kislin. Je sočno in hrustljavo z lepo topnim mesom. Spada med glavne slovenske sorte jabolk slovenskega sadnega izbora in je ena najbolj razširjenih sort na svetu. Meso je zelenkasto-rumeno do kremasto, sočno, čvrsto do srednje čvrsto, sladko, z blago kislino in žlahtno aromo. Plodovi so občutljivi na odtise in prevoz.

Slovenske sorte jabolk

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.