03.05.2018
Kombinacija poširanih jajc z bogatim, svilnatim rumenjakom in nežnim beljakom na posteljici domačih špargljev, naredijo hranljivo in preprosto jed za zajtrk, kosilo ali večerjo.
Del špargljeve "privlačnosti" je ravno kratka sezona tega poganjka - v večini primerov le 2 meseca. Zato je edino pravilno, da jih v tem času le kar se da izkoristimo.
SESTAVINE:
- jajce 2 kom
- šparglji 5 - 7 vršičkov oz. po želji
- olivno olje
- balzamični (beli) kis 1 jušna žlica
- sol in poper
- kruh (po želji)
- limona 1/2
4 nasveti za pripravo poširanih jajčk:
- V vodo dodamo žlico balzamičnega (belega) kisa. Kis ne bo vplival na okus, zelo pa pomaga pri sami pripravi in obliki poširanega jajčka.
- Preden dodamo jajce v vodo, vodo premešajte svojo vodo, da ustvarimo majhen "vrtinec". Takoj po tem, ko ste žličko izvlekli, dodajte jajce v sredino. To bo pomagalo pri potiskanju beljakov in oblikovanju kroga, ki ga vsi želimo v jajcu.
- Jajce preden dodamo v vodo, razbijemo v majhno skledo. To nam omogoča, da jajce nežno potopimo v vodo.
- Nežno potopimo jajce v vodo, ki je tik pred vretjem, ga pokrijemo, izklopimo toploto oz. pustimo na čisto minimumu in pustimo, da se "kuha" 3-4 minute, nato ga odstranimo z žlebasto žlico / zajemalko.
<P
PRIPRAVA:
- Šparglje postavimo v posoda, ki je dovolj velika, da ne bodo "nagužvani" (premer 10 ali 12 centimetrov). Dodamo 1 žličko soli in vodo.
- Vodo zavremo, nato posodo delno pokrijemo in kuhamo 10 minut. Šparglje odcedimo in na ločeni ponvi na kapljicah olja na hitro popečemo. S tem smo s šparglji zaključili, po želji jih lahko še pokapljamo z limoninim sokom.
- V isti ponvi kot smo kuhali šparglje, dodamo vodo, dodamo jo toliko, da skoraj zapolnimo posodo. Dodamo žlico kisa in pomešamo, da nastane vrtinec. Jajce nežno potopimo v vodo, ki je tik pred vretjem, ga pokrijemo, izklopimo toploto oz. pustimo na čisto minimumu in pustimo, da se "kuha" 3-4 minute.
- Ko je jajce kuhano, ga odstranimo z žlebasto žlico / zajemalko in položimo na pojstlico od špargljev, po želji začinimo s poprom in soljo.