Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Drožasti krofi

Drožasti krofi

01.02.2023

Približuje se pustni praznik ali kot mu radi mi rečemo "praznik krofov". In ni pusta brez mehkih in puhastih krofov. Ko boste enkrat okusili te neustavljivo mehke in puhaste kisle krofe, ne boste nikoli poskusili drugih! Ta enoinpoldnevni recept je vreden časa.

Predno se lotite recepta, upoštevajte spodnja nasveta. 

Bodite nežni s svojim testom. Bolj kot boste nežni, več zraka bo ostalo v vašem testu in tako ustvarilo sredino mehkega mehka.

In druga stvar, poskrbite, da boste ustvarili dovolj trdnosti testa, da lahko obdrži svojo obliko. To je še posebej pomembno, ko krofe oblikujete v majhne kroglice. Zlato pravilo, ko delamo z drožmi - potrebno si je vzeti čas!

Čas priprave:
Porcij: 20 krofov
Avtorica recepta: Anja Burgar

 

 

Sestavine:

Droži– prvo hranjenje

  • 20 g vode pri sobni temperaturi
  • 50 g močne bele moke (uporabna je tudi večnamenska moka)
  • 10 g nastavka za kislo testo (100% hidracija)
  • 10 g belega sladkorja

Droži – Drugo hranjenje

  • 40 g vode pri sobni temperaturi
  • 90 g močne bele moke
  • 20 g belega sladkorja

Testo

  • 400 g močne bele moke
  • 120 g mleka sobne temperature
  • 2 večji jajci sobne temperature
  • 70 g belega sladkorja
  • 4 g soli
  • 1 žlička vanilijevih semen ali vanilijevega ekstrakta
  • 60 g zmehčanega neslanega masla sobne temperature

 

Navodila:

Droži "hranjenje"

Prvo hranjenje: Zmešajte vse sestavine za prvo hranjenje z drožmi. Premešamo le toliko, da se vse sestavine povežejo. Ni potrebe po gnetenju.

Pustite stati na sobni temperaturi, dokler se droži ne podvojijo. Kjerkoli od 21-28 °C ali 60-178 °F je v redu, vendar ne pozabite, da bo droži hitreje dozorele pri višjih temperaturah. Ta stopnja naj bi trajala od 3 do 10 ur.

Drugo hranjenje: Ko se droži podvojijo, je čas, da jih drugič hranite. Dodajte vodo v skledo in narežite droži. Malo premešamo, da se droži raztopijo. Ne bo se popolnoma raztopilo. Dodamo še vse ostale krmne sestavine in pregnetemo le toliko, da se droži

Pustite stati na sobni temperaturi, dokler se droži ne podvojijo. Kjerkoli od 21-28 °C ali 60-178 °F je v redu, vendar ne pozabite, da bodo droži hitreje dozorele pri višjih temperaturah. Ta stopnja naj bi trajala od 3 do 10 ur.

 

Testo

  1. Za čas in temperature, ki sem jih uporabil za ta recept, preverite članek!

  2. Izdelava testa: Ko se kislo testo drugič podvoji, je čas, da zamesimo naše testo.

  3. Kislo testo raztopite v mleku.

  4. Dodamo moko, sladkor, jajca in vanilijeva semena ali vanilijev ekstrakt.

  5. S paličnim mešalnikom zmešamo testo le toliko, da se sestavine povežejo. Pustite pokrito 10-15 minut.

  6. Ko počiva, ga posolimo in testo gnetemo v stoječem mešalniku 8 minut.

  7. Nato dodajte zmehčano maslo in gnetite, dokler testo ne more prestati testa z okenskim steklom (povezava za ogled delovanja testa z okenskim steklom v opombah recepta). Testo se bo najprej ločilo, vendar se bo hitro spet zbralo.

  8. Vrenje v razsutem stanju: Testo prenesite v posodo za ferment v razsutem stanju in naredite zvijanje v zvitku (povezava do metode zvijanja v zvitku v opombah recepta).

  9. Posodo pokrijte in pustite fermentirati, dokler se ne podvoji. To naj bi trajalo od 4 do 10 ur pri sobni temperaturi. Del fermentacije lahko naredite v hladilniku, da upočasnite fermentacijo. Prvi dve uri naredite pregib vsakih 30 minut.

  10. Oblikovanje: Ko testo naraste za približno 50 %, ga prenesite na pult, vendar bodite zelo nežni, da iz testa ne spustite preveč zraka.

  11. Testo razdelite na 50 g kose in jih razvaljajte v majhne kroglice. Pazite, da ustvarite dovolj napetosti na kroglicah, da ohranijo lepo obliko.

  12. Vzhajanje: Krofe pustite vzhajati na sobni temperaturi, dokler se ne podvojijo. Ta faza bo trajala od 8 do 12 ur, odvisno od temperature.

  13. Cvrtje: Ko se krofi podvojijo, pripravimo olje za cvrenje.

  14. Uporabite približno 1 palec ali 2,5 cm olja in pecite pri temperaturi med 160-170 °C (320-340 °F). Dober pokazatelj, da je temperatura popolna, je preverjanje z leseno žlico. Če se okoli ročaja žlice začnejo delati majhni mehurčki, je olje pripravljeno za uporabo.

  15. Krofe z zgornjo stranjo navzdol polagamo v vroče olje, vendar pred tem s čopičem odstranimo moko. Veliko moke bo zažgalo vaše olje in ga ne boste mogli ponovno uporabiti. Krofe cvremo pokrite približno 3 minute. Ko pozlatijo, jih obrnite stran od sebe, da se ne opečete! Pražimo še približno 3 minute na drugi strani nepokrito.

  16. Krofe prestavimo na krožnik, pokrit s papirnatimi brisačkami, da odcedimo odvečno olje. Prenesite na rešetko in pustite, da se ohladi.

  17. Krofe napolnite in okrasite po svojih željah. Dober tek!

Drožasti krofi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.