Št. produktov: 0
09.11.2022
Martinovo je priljubljen slovenski praznik, ki pomeni konec dela na polju, zahvalo za dobro letino, predvsem pa je povezan z degustiranjem in slavljenjem novega vina. Je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino.
Po starih običajih naj bi si na ta dan privoščili hrustljavo zapečeno perutnino, rdeče zelje in mlince, vse skupaj pa naj bi zalili s kozarcem novega vina. In če je nekdaj veljalo, da se za martinovo tradicionalno pripravi pečena gos, se danes na mizah vse pogosteje znajdejo tudi pečena raca, puran, petelin in piščanec.
Martinovo zaznamuje izobilje, poleg vina so obvezne tudi spremljajoče pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj prav "Martinova gos"? To je povezano z omenjeno legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvjujemo gos in jo pojemo.
Pripravili smo recept za okusno dušeno rdeče zelje z jabolki in ti v njem zaupali tudi, kako ohraniti barvo zelja (da le to ne bo pomodrelo). V svojo gajbico lahko dodaš zeljno glavo ali pa že narezano zelje, oboje s kmetije Ambrož pri Ljubljani. Ne pozabi pa tudi na okusna in vrhunska slovenska vina, ki jih imamo v ponudbi.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.