Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Vse kar moraš vedeti o Martinovanju

Vse kar moraš vedeti o Martinovanju

05.11.2023

Martinovo je priljubljen slovenski praznik, ki pomeni konec dela na polju, zahvalo za dobro letino, predvsem pa je povezan z degustiranjem in slavljenjem novega vina. Je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino.

 

Martinovanje in stari običaji

 

Po starih običajih naj bi si na ta dan privoščili hrustljavo zapečeno perutnino, rdeče zelje in mlince, vse skupaj pa naj bi zalili s kozarcem novega vina. In če je nekdaj veljalo, da se za martinovo tradicionalno pripravi pečena gos, se danes na mizah vse pogosteje znajdejo tudi pečena raca, puran, petelin in piščanec.

 Martinovo

 

Martinova pojedina

 

Martinovo zaznamuje izobilje, poleg vina so obvezne tudi spremljajoče pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj prav "Martinova gos"? To je povezano z omenjeno legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvjujemo gos in jo pojemo.

 

Naroči sestavine za Martinovo pojedino

 

Pripravili smo recept za okusno dušeno rdeče zelje z jabolki in ti v njem zaupali tudi, kako ohraniti barvo zelja (da le to ne bo pomodrelo). V svojo gajbico lahko dodaš zeljno glavo ali pa že narezano zelje, oboje s kmetije Ambrož pri Ljubljani. Ne pozabi pa tudi na okusna in vrhunska slovenska vina, ki jih imamo v ponudbi.

 

Martinovo

 

Priporočamo

  • A+ rdeče 2018

    Klet Brda

    Cena: 38,90 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Videz: temno rubinasto rdeče barve, z vijoličnim odtenkom in granatnim robom.
    Aroma: po zrelih kandiranih pomarančah, višnjevi in slivovi marmeladi. Ima zeliščni značaj poprove mete, črnega popra in mediteranskih začimb. Zaključuje se z aromo vanilje, kakava, črne čokolade in zapečene skorje črnega kruha.
    Okus: polno, sladkasto, uravnoteženo. Dolg in plemenit odhod z žametnim zatonom.

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Veliko Belo 2019 novo

    Veliko Belo 2019

    Movia EKO

    Cena: 34,90 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Veliko kreatorsko vino z zelo intenzivno aromo zrelega sadja in ne glede na leta krasno svežino. Na nosu deluje mladostno in polno življenja.Vino Movia zlatorumene barve ima zorjeno cvetico, ki spominja na črni ribez, nežna mašna kadila, belo cvetje, les in vaniljo. V ustih je suho in kompaktno, srednjega telesa ter z oljnato teksturo.

    Veliko Belo je zvrst Rebule (70 %), Sauvignona (20 %) in Sivega Pinota (10 %). Trgatec je pozna, ročno obiranje grozdja z kratko dobo med trto in vrenjem - največ 2 uri. Začetek vretja je v velikih cisternah z naravnimi glivicami, prebranimi iz istega grozdja, pobranega v predtrgatvi (5 %). Tiho vretje se konča v lesenih sodih (barrique), kjer vino zori do konca na lastni usedlini, brez pretokov. 

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Zelje - rdeče

    Cena: 3,35 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Značilna rdeče-vijolična barva. Zelje je ena izmed redkih rastlin z večtisočletno zgodovino, ki je avtohtono evropska.


    Shramba: V hladilniku zdrži dolgo časa.

     

     

    Nadaljuj s sestavljanjem gajbice.

    Več o produktu »
     
     
  • Belo grozdje

    Cena: 4,70 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Grozdje sodi med najstarejše vrste sadja, kar jih je človek gojil. Gojili naj bi ga že v kameni dobi na Kavkazu, veljalo pa je tudi za hrano bogov.

    Več o produktu »
     
     
  • Strune rose 2019

    Ščurek

    Cena: 12,20 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Rose, ki prepleta pet sort vina: Merlot, Modri Pinot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc in Refošk. Vonj spominja na rožnato vrtnico, veliko posušenih rumenih rožic ter češnjo z malo maline. V ustih se ponovi rdeče sadje, vrtnica, cvetje. Tu je tudi malenkost okusa po češnjevih peškah. V ustih je prijetnega, polnega okusa z lepo svežino in lepim sadnim pookusom.

    LASTNOSTI:

    • Stopnja alkohola: 13,00%
    • Stil vina: Rose
    • Država: Slovenija
    • Regija: Goriška Brda

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Vino Goli breg rdeče

    Vina Fedora

    Cena: 22,90 € V košarico

    0,75l

    Stanje zaloge: na voljo

    Rdeči zvrsti daje posebno sadno noto sorta refošk, ki raste na platoju Golenbrega, hriba, ki se začne vzpenjati za našo kletjo. V zvrsti je 45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška.

    Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno ob poslušanju glasbe, igranju briškule ter tudi kot vino ob hrani.

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Mladi sir - navadni

    Kmetija Flis

    Cena: 3,65 € V košarico

    200 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Navadni mladi sir nas očara s svojim razkošnim okusom, pripravljen iz pasteriziranega polnomastnega mleka pakiran v hlebčkih 200 g.

    Ker mladi sir ne zori ohrani nežno mlečno aromo in mehko, vendar še vedno dovolj trdno strukturo, ki popestri vsak obrok pa naj bo to v solati ali kot priloga.

    Več o produktu »
     
     
  • Orehi - jedrca domače

    Orehi - jedrca

    Kmetija Rečnik

    Cena: 4,90 € V košarico

    100 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Orehe uvrščamo v skupino oreškov, kamor uvrščamo še mandlje, lešnike, kostanj itd. Pri njih pravzaprav uživamo semena, ki so bogata z maščobami, beljakovinami, vlakninami ter nekaterimi minerali in vitamini. Orehova jedrca lahko uživamo presna, pečena ali pražena v vrstah različnih jedi.

    Shranjevanje: orehe zmeraj shranjujemo na hladnem in temnem prostoru, da ne postanejo žarki.

    Poreklo: Kmetija Rečnik

    Količina: 100g

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.