Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Svetovni dan hrane (16. oktober)

Svetovni dan hrane (16. oktober)

12.10.2022

Hrana združuje ljudi na zelo različne načine, od družinskih srečanj do prvih zmenkov. Vsakdo ima najljubšo hrano, ki ga ne samo poteši ampak tudi pocrklja ali morda spomni na kakšne lepe trenutke — od pice do testenin, piškotov do tort in vseh dobrih stvari vmes! Danes je na voljo toliko neverjetnih jedi in sestavin in ob svetovnem Dnevu hrane (16. oktobra) se posvečamo prav vsem izmed njih.

 

Več o svetovnem dnevu hrane

 

Pri svetovnem dnevu hrane ne gre le za praznovanje neverjetne hrane, ki jo imajo ljudje privilegij uživati, ampak gre za ozaveščanje, da so na svetu tudi ljudje, ki nimajo takšnega privilegija. Ljudje po vsem svetu trpijo zaradi lakote. Stradanje je velik problem v številnih državah in narediti moramo več za ozaveščanje in boj proti temu problemu.

Svetovni dan hrane je mogoče izkoristiti tudi za ozaveščanje o zdravi prehrani. V zadnjem času se sicer več govori o zdravih in nezdravih dietah, o pomembnosti lokalne prehrane, o previsoki porabi in vse preveč hrane v odpadkih, a še vedno nismo tam, kjer bi si želeli biti. Svetovni dan hrane ponuja odlično priložnost za nadaljnje izobraževanje in ozaveščanje na tem področju.

 

Zgodovina svetovnega dneva hrane

 

Svetovni dan hrane je leta 1945 ustanovila Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO), specializirana agencija Združenih narodov. Toda minilo je 34 let, preden so ga na 20. konferenci FAO novembra 1979 priznali kot svetovni praznik. Potem ko so ga Združeni narodi uradno priznali, ga je praznovalo 150 držav. Od leta 2014 se priljubljenost dneva uporablja za promocijo ideje o prehrani sveta in odpravi revščine v podeželskih državah.

Glavno načelo Svetovnega dneva hrane je spodbujanje prehranske varnosti po vsem svetu, še posebej v času krize. Ustanovitev Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo je imela veliko vlogo pri napredovanju tega vrednega cilja. Njegovo letno praznovanje služi kot označevalec pomena te organizacije in pomaga dvigniti zavest o ključni potrebi po uspešni kmetijski politiki, ki jo morajo izvajati vlade po vsem svetu, da bi zagotovili, da je vsem na voljo dovolj hrane.

Svetovnemu dnevu hrane so v preteklih letih pripisali številne različne teme. Nekatere pretekle teme so vključevale: Podnebje se spreminja. Tudi hrana in kmetijstvo morata; Socialna zaščita in kmetijstvo: Prekiniti krog revščine na podeželju in nahraniti svet, skrbeti za zemljo.

Svetovni dan hrane opominja, da je druženje s prijatelji in družino za dobro pogrnjeno mizo privilegij, ki ga ne more uživati vsak, vendar bi ga moral izkusiti vsak.


Kaj lahko sami naredimo ob Svetovnem dnevu hrane?


  • Bodimo varčni s hrano in poskrbimo, da kupujemo samo izdelke, ki jih bomo zaužili (pomaga, če si naredimo tedenski jedilnik in seznam za nakupovanje).
  • Kupujmo lokalno pridelano hrano (gospodarska kriza, globalno segrevanje in podpora lokalnim kmetijam bi morala biti naše vodilo pri tem, da prednost dajemo nakupovanju pri domačih kmetih ali ponudnikih lokalne hrane).
  • Donirajmo hrano ali denar dobrodelnim organizacijam, ki pomagajo ljudem, ki si težko privoščijo topel obrok in živijo pod pragom revščine.

Svetovni dan hrane

 

Priporočamo

  • Domača jajca -15%

    Domača jajca

    Kmetija Jenko

    Cena: 3,99 € 3,39 € Najnižja cena pred akcijo: 3,99 € V košarico

    10 kos / L

    Stanje zaloge: na voljo

    Domača jajca s kmetije Jenko, pri Komendi. Kokoši so rejene v prosti reji. Poleg trave jih krmijo le še z mleto koruzo in pšenico z domačih njiv.

    V paketu je 10 jajc velikosti L.

    Jajca hranimo v Hladilniku.

    Več o produktu »
     
     
  • Jabolka Gala domače

    Jabolka Gala

    Sadjarstvo Meja Šentjur

    Cena: 3,40 € V košarico

    1 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Jabolka Gala so za "sodobnega potrošnika". Prepriča nas s hrustljavim in osvežujoče sočnim mesom, sladkim okusom in nežno aromo. Plod jabolka je srednje droben do srednje debel, barva je rumenkasta, ki jo prekriva intenzivno rdeča barva.

    Več o produktu »
     
     
  • Hruške

    Cena: 2,80 € V košarico

    0,5kg (4-5kos)

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis:  Hruške uvrščamo v družino rožnic, ki so jih najprej pridelovali v toplejših območjih, danes pa uspevajo tudi v tistih malo hladnejših. Večino hrušk dozori avgusta oziroma v začetku septembra.
    Shranjevanje: Hruške naj bodo spravljene na hladnem, za dozorevanje pa jih postavite na sobno temperaturo - dlje časa kot so bile pred tem na hladnem, hitreje bodo nato dozorele. Če želite pospešiti proces jih dajte v papirnato vrečko z zrelim jabolkom ali banano. Kako preveri ali je hruška že zrela ? Nežno pritisni s palcem na ''vrat'' hruške in če se vda, je ravno prava za uživanje.

    Več o produktu »
     
     
  • Buča Hokaido

    Cena: 3,90 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Buča, ki je najbolj poznana ravno za noč čarovnic, ko se izrezuje raznorazne podobe.  Izvira iz japonskega otoka Hokaido. Plod je okrogel in zraste do 3kg. Živo oranžna lupina.

    Shranjevanje: V suhem in zračnem prostoru, pomembno tudi nadzorovanje vlage - ne sme biti previsoka in ne prenizka.

    Več o produktu »
     
     
  • Ohrovt

    Cena: 3,20 € V košarico

    1 kos

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Ohrovt sodi v družino kapusnic. Ima rebraste liste in je zelo odporen na nizke temperature. Njegovo steblo lahko zraste tudi do 1.5m visoko. V Evropi se je ohrovt prvič pojavil v 5. Stoletju, prednike ohrovta pa so poznali že v starem Rimu.

    Shramba: Priporočljivo ga je porabljati čim bolj sproti, saj se lahko kasneje razvije malo grenak okus. Shranjujte ga neopranega, lahko v plastični vrečki s čim manj zraka.

    Več o produktu »
     
     
  • Polnozrnata pšenična moka

    Kmetija Mustafa

    Cena: 2,10 € V košarico

    1kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Moka je mleta iz celega zrnja in ji ni prav nič odvzeto. S tem se ohrani veliko več mineralov in izboljša hranilno vrednost.

    Poreklo: Kmetija Mustafa

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.