Št. produktov: 0
100% Slovenski med iz čebelarstva Poslek
100 % domač med - 100% kvaliteten
Gozdni med ne vsebuje nobenih ostankov pesticidov ali cvetnega prahu gensko spremenjenih rastlin. Med je kot nalašč za zdrav zajtrk, vse vrste jedi, pijač in peko. Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenskih obdobjih in vseh letnih časih. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo in dodatek jedem.
Vsebina: 330 g
Poreklo: Slovenija
Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev. V medu je del neokrnjene narave, saj ga proizvedejo čebele iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov rastlinskih delov. Smo edina članica Evropske unije, ki je svojo avtohtono čebelo zaščitila, kar pomeni, da se pri nas ne sme gojiti čebel drugih ras.
Med vsebuje približno 70 - 80 odstotkov sladkorja. Največji del predstavljajo sadni (fruktoza) in grozdni (glukoza) sladkorji, ki nas hitro napolnijo z energijo. Poleg tega med med vsebuje tudi veliko dragocenih vitalnih snovi, med drugim tudi encime in mineralne snovi, vitaminov, aminokislin in še in še. Med drugimi sestavinami so pomembni minerali (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor). Več mineralov je v temnih (gozdnih) vrstah medu. Od vitaminov najdemo v manših količinah vitamine B, C, pantotensko kislino, nikotinsko in folno kislino ter biotin. Pomembni so encimi, ki sodelujejo pri presnovi druge hrane (invertaza, katalaza, glukozidaza, fosfataza). Poleg tega vsebuje še protibakterijske snovi (inhibine), številne aminokisline ter aromatske snovi.
Med se od medu razlikuje po botaničnem in geografskem poreklu. Različne vrste medu se tako med seboj razlikujejo po barvi, okusu, konsistenci, zgradbi in seveda tudi lastnostih.
Zakaj med kristalizira?
Skoraj vsak med kristalizira, saj je proces prisoten pri naravnem produktu. Hitrost kristalizacije je odvisna od vrste medu. Lipa in cvetlični med kristalizirata prej kot gozdni ali kostanjev. Akacija kristalizira zelo redko, saj je redkejša. Različne vrste medu imajo različno sestavo in vsebnost vode, kar seveda najbolj vpliva na hitrost kristalizacije medu.
Drugo ime za med je strd, kot so ga ljudje včasih imenovali. Strd je ne segreti med, ki se ga pridobi direktno pri točenju iz satja. Takšen med vsebuje prvinske lastnosti in je popolnoma surov.
Kristalizacijo medu v kozarcu lahko hitro rešimo. Kozarček namočimo v toplo vodo (pozimi ga položimo na topel radiator) in med se kmalu pretvori v tekoče stanje. Kristalizacija medu se bo vedno pojavljala pri naravnem, kvalitetnem medu. To naj bo vodilo, da gre za dober in preverjen med, ki ni ponarejen.
16.11.2020
20.05.2020
Št. produktov: 0