Št. produktov: 0
28.12.2020
Letošnje leto smo se morali odpovedati marsikateri stvari ali dejavnosti, zato ni potrebe po tem, da bi se odpovedali še dobri hrani. Dajmo brez slabe vesti zagristi v okusne lokalne dobrote.
Če bomo na praznično mizo postavili lokalne dobrote bomo v svoje telo vnesli hrano, ki je bolj polnega okusa in ima več vitaminov in mineralov. O tem smo že pisali tukaj.
Hkrati bomo s tem podprli tudi lokalne pridelovalce - nekateri izmed njih so imeli za sabo težko leto. Na voljo pa je toliko krasnih dobrot, ki lahko obogatijo našo praznično mizo. Naštevamo pet takšnih, ki skoraj da ne smejo manjkati.
Mojca in njena hči Ela iz Gostilne Mihovec sta to zimo zavihali rokave in pridno pekli praznične orehove potice - polnega nadeva in fino zrolane - kot rada poudari Ela. Za tiste, ki nimamo znanja ali jeklenih živcev za pripravo potice je to odlična alternativa. Potice so vsak dan sveže pečene in polnega okusa. Izbirate lahko med manjšo in večjo ter takšno z rozinami ali brez.
Ko se bomo spet po dolgem času lahko v ožjem krogu srečali z našimi bližnjimi, bo nastopil trenutek, da tudi nazdravimo. Zakaj ne bi to storili z vrhunskim penečim vinom Bjana?
Bjana je narečno ime za vas Biljana. Vina Bjana pridelujejo in negujejo na družinskem posestvu v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda, ki predstavljajo predalpski gričevnat svet z močnim vplivom Sredozemlja.
Naš najljubši del prazničnih večerij ali druženj je, ko na mizo postavijo predjed. Pripravimo jo lahko z različnimi narezki iz Mesarije Kragelj (domači pršut, pečena šunka, goveji pršut ...), siri, suhim sadjem ter vložninami.
Če iščeš navdih za pripravo plošče za predjed, si oglej recept, ki ga je za nas pripravila Anja Burgar.
Ko že omenjamo plošče za predjed, ne smemo pozabiti na sir! Seveda si zasluži svojo kategorijo. Vsi resni ljubitelji sira boste pri nas našli kar lep nabor - od navadnih do kozjih in takšnih s tartufi.
Da naša prebava med prazniki ne bo trpela, ti vseeno priporočamo, da ne pozabiš zaužiti zadostno količino sadja in zelenjave. Dodaš ju lahko k predjedem ali se z njim posladkaš na koncu.
Ne pozabi tudi na zadostno količino vode. Predlagamo, da si v svojo flaško z vodo dodaš kakšen krhelj limone in pomaranče ter na praznično mizo postaviš vrč z vodo in prisotne opomniš naj ne pozabijo na hidracijo.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.