Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

5 lokalnih dobrot, ki ne smejo manjkati na praznični mizi

5 lokalnih dobrot, ki ne smejo manjkati na praznični mizi

28.12.2020

Letošnje leto smo se morali odpovedati marsikateri stvari ali dejavnosti, zato ni potrebe po tem, da bi se odpovedali še dobri hrani. Dajmo brez slabe vesti zagristi v okusne lokalne dobrote.

Če bomo na praznično mizo postavili lokalne dobrote bomo v svoje telo vnesli hrano, ki je bolj polnega okusa in ima več vitaminov in mineralov. O tem smo že pisali tukaj.

Hkrati bomo s tem podprli tudi lokalne pridelovalce - nekateri izmed njih so imeli za sabo težko leto. Na voljo pa je toliko krasnih dobrot, ki lahko obogatijo našo praznično mizo. Naštevamo pet takšnih, ki skoraj da ne smejo manjkati.

 

1. Orehova potica

 

Mojca in njena hči Ela iz Gostilne Mihovec sta to zimo zavihali rokave in pridno pekli praznične orehove potice - polnega nadeva in fino zrolane - kot rada poudari Ela. Za tiste, ki nimamo znanja ali jeklenih živcev za pripravo potice je to odlična alternativa. Potice so vsak dan sveže pečene in polnega okusa. Izbirate lahko med manjšo in večjo ter takšno z rozinami ali brez.

 

2. Peneče vino Bjana

 

Ko se bomo spet po dolgem času lahko v ožjem krogu srečali z našimi bližnjimi, bo nastopil trenutek, da tudi nazdravimo. Zakaj ne bi to storili z vrhunskim penečim vinom Bjana?

Bjana je narečno ime za vas Biljana. Vina Bjana pridelujejo in negujejo na družinskem posestvu v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda, ki predstavljajo predalpski gričevnat svet z močnim vplivom Sredozemlja.

Peneče vino BjanaBjana brut (Foto: Gajbica)

3. Brez narezka ne gre

 

Naš najljubši del prazničnih večerij ali druženj je, ko na mizo postavijo predjed. Pripravimo jo lahko z različnimi narezki iz Mesarije Kragelj (domači pršut, pečena šunka, goveji pršut ...), siri, suhim sadjem ter vložninami.

Če iščeš navdih za pripravo plošče za predjed, si oglej recept, ki ga je za nas pripravila Anja Burgar.


4. Sirčki v takšni in drugačni obliki

 

Ko že omenjamo plošče za predjed, ne smemo pozabiti na sir! Seveda si zasluži svojo kategorijo. Vsi resni ljubitelji sira boste pri nas našli kar lep nabor - od navadnih do kozjih in takšnih s tartufi.

 

5. Sveže sadje in zelenjava

 

Da naša prebava med prazniki ne bo trpela, ti vseeno priporočamo, da ne pozabiš zaužiti zadostno količino sadja in zelenjave. Dodaš ju lahko k predjedem ali se z njim posladkaš na koncu.

Ne pozabi tudi na zadostno količino vode. Predlagamo, da si v svojo flaško z vodo dodaš kakšen krhelj limone in pomaranče ter na praznično mizo postaviš vrč z vodo in prisotne opomniš naj ne pozabijo na hidracijo.

Praznični narezekFoto: Anja Burgar

 

Priporočamo

  • Poltrdi kozji sir s tartufi

    Sirarstvo Videc

    Cena: 7,99 € V košarico

    180g

    Stanje zaloge: na voljo

    Kozji sir s tartufi ima pristen,sočen, sladek okus sira in kljub temu ohranja aromo tartufov. V njemu se prepletajo resnično nepozabni okusi.

     

    Količina: 180g

    Več o produktu »
     
     
  • Prekajena šunka - narezek

    Mesarija Kragelj

    Cena: 3,90 € V košarico

    200 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Prekajena šunka je kulinarična slovenska dobrota, značilna za praznični čas. Prekajena šunka je že toploto obdelana, primerna za narezke ali kot dodatek jedem in enolončnicam.

    Teža narezka: 200 g

    Brez glutena!

    Več o produktu »
     
     
  • Peneče vino Bjana Cuvée Prestige

    Bjana

    Cena: 33,90 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Peneče vino Bjana brut rose je mešanica modrega pinota (75–85 %) (za karakter in aromatičnost) in rebule (15–25%) (za eleganco in je vedno letniška penina (millesime). Grozdje prihaja samo iz starih vinogradov. Vinifikacija osnovnega vina poteka v francoskih hrastovih sodih barik. Vino v teh sodih zori 7 ali 8 mesecev.

          
    Način pridelave: klasična metoda

    Alkohol: 13,0 vol. %

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Peneče vino Bjana brut rose

    Bjana

    Cena: 29,50 € V košarico

    0,75 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Peneče vino Bjana brut rose je mešanica modrega pinota (75–85 %) (za karakter in aromatičnost) in rebule (15–25%) (za eleganco in svežino).

        

    Način pridelave: klasična metoda
    Alkohol: 12,5 vol. %

    * Uporaba promocijske kode in kode s popustom ni mogoča za ta izdelek.

    Več o produktu »
     
     
  • Domači pršut

    Mesarija Kragelj

    Cena: 4,90 € V košarico

    120 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Od skrbno izbranega svinjskega stegna do tanke rezine pršuta.

    Domači pršut Mesarije Kragelj sedaj v priročnem pakiranju 120g narezka.

    Več o produktu »
     
     
  • Sir Tolminc

    Mlekarna Planika

    Cena: 6,50 € V košarico

    cca 0,3 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Sir Tolminc je narejen po tradicionalnih receptih iz nehomogeniziranega mleka s 3,65 % mlečne maščobe.

    Ima zelo dolgo in bogato tradicijo. Začetki izdelave sira Tolminc v zgornjem Posočju se povezujejo z začetki pašništva v visokogorskih planinah, kar je razumljivo, saj je bilo takrat sirarstvo edini način konzerviranja mleka v planinskih razmerah. Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatev takratni zemljiški gospodi.

     

    cca 0,3kg

    Več o produktu »
     
     
  • Oljke v slanici

    Ekološka kmetija BEM

    Cena: 7,60 € V košarico

    320 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Oljke v slanici.

    Ekološka pridelava. Pridelano v Sloveniji.

    • Neto količina: 320 g
    • Neto plodov: 200 g
    • Uporabno najmanj do: datuma napisanega na proizvodu
    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.