Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Sorte slovenskega kakija

Sorte slovenskega kakija

25.11.2022

Kar nekaj sort kakija obstaja na svetu in s tem tudi zanimivih poimenovanj, ki znajo včasih kar malo zavozljati jezik, zato smo se mi odličili za poenostavljeno poimenovanje — imamo trši in mehkejši kaki.

 

V Sloveniji uspevajo te sorte kakija

 

Če povzamemo še Jordanovo razlago in poimenovanja (kmetija Drnovšček): "Royo Brillante je trša sorta, katero kupci poznamo pod imenom Vanilla, načeloma pa nihče od naših kmetov nima sorte Vanilia. Da kaki sorte Royo Brillante ostane trd in se hkrati medi (da je sladek) mora čez postopek razgrenjevanja. Od mehkega pa imamo na voljo kaki sorte Tipo (bolj okrogel) in Hachiya (špičast) in oba sta mehko užitna."

Glavna sorta kakija je sorta Tipo, ki se je izkazala za najbolj ustrezno za našo prst in podnebje. Poleg sorte Tipo imamo v manjši meri posajeni še sorti Hachya in Rojo Brillante. Klasične sorte kakija je potrebno umediti, da so dobri. Ko je primerno umeden, pa ima sadež božanski okus.

 

Načini odpravljanja trpkosti kakija

 

Plodovi izgubijo trpkost in postanejo užitni, ko se umedijo in zmehčajo. Lahko pa trpkost odstranimo in ohranimo plodove trde – pri pridelovalcih je najbolj razširjen način skladiščenje v prostoru s CO2. Na trgu vseeno pogosto kupimo neumedene (trde in trpke) plodove. V stanovanjih nam velikokrat prej ovenijo, kot se umedijo, zato bo dobrodošel nasvet o domači umeditvi. Kaki se hitreje umedi, če je skupaj z jabolki v manjšem prostoru (npr. v PVC-vrečki). Hitro, v osmih dneh, mu odpravimo trpkost, če ga po peclju pokapamo z nekaj kapljicami žganja in zapremo v PVC-vrečko. Čeprav bodo plodovi še trdi, ne bodo več trpki.

 

Sorte slovenskega kakija

 

Kako uživati kaki?

 

Sadje je najbolj priporočljivo uživati sveže in lokalno, saj pri kakršnikoli predelavi (sušenje, zamrzovanje, kuhanje) izgubimo nekaj vitaminov. Svež kaki dobimo na trgu od konca oktobra do začetka januarja. Zunaj njegove sezone ga uživamo suhega, lahko pripravimo džeme ali marmelade. Na Daljnem vzhodu ima sušenje kakijev večstoletno tradicijo. Suhi kakiji so bili pomembno živilo, bogato s hranili in minerali, ki je posebno v zimskem času pomagalo ljudem preživeti. Zdaj so specialiteta za najbolj izbirčne sladokusce in odličen nadomestek sladkarij. Tudi v naši ponudbi je na voljo sušen kaki s kmetij Jakončič in Drnovšček.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.