Št. produktov: 0
01.10.2022
Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju. Nič ni bolj prijetnega kot vonj, ki ga pričara pečen kostanj. S svojo sestavo mineralov, vitaminov in vlaknin nam v prehodnem obdobju iz poletja na jesen tudi pomaga, da se telo lažje prilagodi na hladnejše vreme.
Kostanji so sladki, užitni oreščki, ki jih z veseljem dočakamo vsako jesen. Eni imajo raje pečenega, drugi kuhanega, mi se kar težko odločimo, kateri nam je ljubši.
Sezona kostanja je zelo kratka, zato je zdaj pravi čas, da se ga dodobra najemo - kuhanega ali pečenega. Sezona kostanja traja vse od septembra pa do novembra.
Kostanj je zdrav, nizko kaloričen in bogat s hranili, zato velja za fantastični jesensko - zimski prigrizek.
Zelo vroča pečica je ključnega pomena, da se koža loči od kostanja. Pladenj za kostanj nastavimo na sredino pečice.
Z nazobljenim nožem na dolgi strani naredite režo po celotni srednji površini - lahko po diagonali ali X. Kostanj previdno držimo, saj je zunanja lupila zelo spolzka in se hitro lahko zgodi kakšna nezgoda. Pomembno je, da se prepričamo, da smo z nožem prerezali skozi kožo kostanja.
Kostanj postavimo v lonec mrzle vode in ga takoj, ko voda začne vreti, odstranimo in odcedimo, nato ga postavimo na pekač. Hitro vrenje bo ustvarilo popolno okolje za ustvarjanje pare, da se kostanj med peko ne bo preveč izsušil in lažje lupil, ko bo pečen.
Kostanj položimo s plosko stranjo navzdol, prerezano stran navzgor. Kostanj pečemo v peči približno 15-20 minut. Čas se lahko razlikuje glede na velikost kostanja. Med peko bomo že po parih minutah bomo opazili, da se lupina razcepila. Edini pravi način, da bom vedeli ali je kostanj pečen, je s pokušino.
Ko so popolnoma pečeni, jih odstranimo iz pečice in jih zavijemo v čisto in vlažno kuhinjsko krpo. Kostanj pustimo zavit približno 10 minut, tako se bo veliko lepše lupil. Kostanji imajo neužitno rjavo lupino in grenko papirno "kožo", ki jo je treba odstraniti pred jedjo.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.