Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

5 korakov do popolno pečenega KOSTANJA

5 korakov do popolno pečenega KOSTANJA

01.10.2022

Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju. Nič ni bolj prijetnega kot vonj, ki ga pričara pečen kostanj. S svojo sestavo mineralov, vitaminov in vlaknin nam v prehodnem obdobju iz poletja na jesen tudi pomaga, da se telo lažje prilagodi na hladnejše vreme.

Kostanji so sladki, užitni oreščki, ki jih z veseljem dočakamo vsako jesen. Eni imajo raje pečenega, drugi kuhanega, mi se kar težko odločimo, kateri nam je ljubši.

Sezona kostanja je zelo kratka, zato je zdaj pravi čas, da se ga dodobra najemo - kuhanega ali pečenega. Sezona kostanja traja vse od septembra pa do novembra. 

Kostanj je zdrav, nizko kaloričen in bogat s hranili, zato velja za fantastični jesensko - zimski prigrizek. 

5 korakov do popolno pečenega kostanja

1. Pečico segrejemo na 220°

Zelo vroča pečica je ključnega pomena, da se koža loči od kostanja. Pladenj za kostanj nastavimo na sredino pečice. 

2. Naredimo rez po sredini kostanja

Z nazobljenim nožem na dolgi strani naredite režo po celotni srednji površini - lahko po diagonali ali X. Kostanj previdno držimo, saj je zunanja lupila zelo spolzka in se hitro lahko zgodi kakšna nezgoda. Pomembno je, da se prepričamo, da smo z nožem prerezali skozi kožo kostanja.

3. Povremo kostanj

Kostanj postavimo v lonec mrzle vode in ga takoj, ko voda začne vreti, odstranimo in odcedimo, nato ga postavimo na pekač. Hitro vrenje bo ustvarilo popolno okolje za ustvarjanje pare, da se kostanj med peko ne bo preveč izsušil in lažje lupil, ko bo pečen.

4. Kostanj spečemo v pečici

Kostanj položimo s plosko stranjo navzdol, prerezano stran navzgor. Kostanj pečemo v peči približno 15-20 minut. Čas se lahko razlikuje glede na velikost kostanja. Med peko bomo že po parih minutah bomo opazili, da se lupina razcepila. Edini pravi način, da bom vedeli ali je kostanj pečen, je s pokušino. 

5. Zavijemo ga v krpo

Ko so popolnoma pečeni, jih odstranimo iz pečice in jih zavijemo v čisto in vlažno kuhinjsko krpo. Kostanj pustimo zavit približno 10 minut, tako se bo veliko lepše lupil. Kostanji imajo neužitno rjavo lupino in grenko papirno "kožo", ki jo je treba odstraniti pred jedjo.

Pečen kostanj

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.