Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Sadna skutka - mango

št. ocen: 26
Sadna skutka - mango

Frutka - sadna skutka iz domače posnete skute z okusom manga.

Količina: 180 g

Poreklo: Kmetija Pr' Matevž

 

Cena: 2,99 €

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Reteče – Kmetija pr' Matevž v Retečah je kmetija z dolgoletno tradicijo, na kateri so se ukvarjali tako z živinorejo kot s poljedelstvom. V zadnjem času so znani tudi po predelavi mleka.

Najbolj znana je njihova domača mocarela, ki je na letošnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju edina prejela zlato priznanje. Za to sta v prvi vrsti zaslužna Matevž Jenko in njegovo dekle Eva Vrevc. Za delo na kmetiji je že poprijela tudi mlajša generacija in je v veliko pomoč Pavletu in Meti Jenko. Del bremena so tudi že prevzeli nase. »Kmetija se je v zadnjem obdobju preusmerila bolj v živinorejo, naknadno pa še v predelavo mleka. V hlevu imamo dobrih sto glav živine. Vse so v prosti reji,« je povedal Matevž Jenko, eden izmed štirih sinov na Kmetiji pr' Matevž. Z dekletom sta se odločila za izdelavo domače mocarele. »Začelo se je z Matevževo odločitvijo za živinorejo. Posvetil se je selekciji, začel sam osemenjevati ... Če imaš kmetijo z mlekaricami, je dobro iz tega mleka tudi kaj narediti. Zelo rada imam mocarelo, tudi njemu je postala všeč in odločila sva se, da jo začneva izdelovati sama. Ideja je dozorela pred enim letom, ni bilo z danes na jutri. Že zaradi učenja in opreme to ni izvedljivo. Oba sva se udeležila tudi tečaja,« je pojasnila Eva Vrevc, ki, zanimivo, za razliko od Matevža ne prihaja s kmetije, študira pa medicino: »Prihajam iz Tacna. Moj stari oče ima doma hlev s konji, tako da nekaj izkušenj z delom imam. Delo na kmetiji me veseli, sploh izdelovanje mocarele. To je za sprostitev med napornim študijem.«

Mocarelo izdelujeta dvakrat tedensko, skupaj jo naredita okrog petdeset kilogramov. Pomembna se jima zdi tudi skrb za okolje, zato jo polnita v povratno stekleno embalažo. Na voljo je v njihovi domači trgovinici in v nekaterih kmetijskih zadrugah. Potrditev, da sta na pravi poti, jima je prineslo prav omenjeno zlato priznanje. »Da imava prvo zlato mocarelo v Sloveniji, nama res veliko pomeni. To so šele najini začetki, tako da sva bila pozitivno presenečena. Je pozitiven zagon za naprej,« pravi Matevž, Eva pa doda: »Prepričala je ocenjevalno komisijo, saj so ji dodelili prav vse točke. Ima vse tisto, kar mora imeti, tako glede videza, strukture kot okusa. Narejena je iz svežega domačega mleka brez umetnih dodatkov, zato je tudi rok trajanja krajši. Večji del izdelave je ročen. Predvsem ključni del, oblikovanje slastnih kroglic, poteka na tradicionalen italijanski način. Dela je veliko, a najina želja je izdelovati pristne in okusne izdelke. In to se pozna tudi pri kvaliteti.« Domača mocarela ni edini njihov izdelek iz mleka na policah njihove trgovinice. Izdelujejo tudi maslo, skuto, albuminsko skuto, mladi sir in trde jogurte, za kar skrbi Meta. Prodajajo tudi mleko in jajca.

Na Kmetiji pr' Matevž imajo načrte tudi za vnaprej. »V izdelavi je že zorilnica za sir, kar bo naslednji korak. Ljudje vedno bolj cenijo domače izdelke in pridelke. Še naprej se bomo razvijali v tej smeri in ohranjali delo na kmetiji. Najina želja je proizvajati in prodajati lokalno,« je za konec še povedal Matevž.

Vir: Maja Bertoncelj, Gorenjski glas

Ana M.
Poln okus skute in dobra kombinacija z mangom.
Nejc K.
Izdelek , ki je vedno v naši košarici.
Karmen M.
Čudovit okus
Mojca Š.
Vedno odlična.
Nina B.
Top!!!
S.
Odlicna!
Lorena L.
Slastna
Nejc K.
Top!
Urša D.
Najboljsa skutka ever
Mojca S.
Odlična!
 

Priporočamo tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.