Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Citrusi in zdravje

Citrusi in zdravje

11.04.2014

Ali ste vedeli, da se zaradi premajhnega vnosa C vitamina pojavljajo kronične bolezni, kot so srčne bolezni, visok tlak in rak. Citrusi, ki so polni vitamina C, skupaj v kombinaciji drugih vitaminov in mineralov znižuje možnost nastanka kroničnih bolezni. 

Citrusi ali agrumi izhajajo iz JV Azije. Na Kitajskem so bile znane vrste že 2200 let pred našim štetjem, šele v 10.stoletju so Arabci agrume načrtno zasajali v Evropi, mandarino pa šele v 19.stoletju. V starih časih so gojili te rastline predvsem za pridobivanje dišečih olj, pozneje so začeli uživati njihove sadeže.

Glavni del citrusov pa žal skoraj vedno zavržemo, saj ne vemo kako zelo zdravilen je in to so olupki citrusov. Olupki citrusov so polni hranilnih snovi, znani kot limonin, kateri z antioksidacijo odstranjuje strupe iz našega telesa in tako pomaga preprečiti nastanek raka. 

Odlična lastnost citrusov je, da nas varujejo pred kapjo. Že do dva citrusa (pomaranča, grenivka, limeta, limona ali mandarina) na dan lahko znižata tveganje za kap.

Citrusi in nosečnice

Citrusi so dobavitelji pomembnih vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. C vitamin je potreben zaradi železa, saj ga telo zaradi tega lažje absorbira.

Zdravilne lastnosti citrusov:

  •        preprečujejo kap
  •        izguba telesne teže (c vitamin topi maščobo)
  •        preprečuje raka
  •        izbolšujejo vid
  •        zmanjšujejo stres 

Grenivka

 

Priporočamo

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.