Z vitamini nad prehlad in gripo!

Z vitamini nad prehlad in gripo!

03.12.2017

Močan in zdrav imunski sistem je ključnega pomena, še posebej v hladnih dneh, ko so na pohodu virusi in gripe. Zdrav imunski sistem, ni le pomemben za naše fizično zdravje, ampak tudi za naše psihično. Saj se le tako lahko naše telo dnevno spopada z virusi kot tudi življenjskim stresom, ki ga doživljamo dnevno in je pravi preizkus za naše telo.

Kaj pa je sploh ključ do zdravega, močnega imunskega sistema? Preposto, za zdrav imunski sistem je najbolj pomembna uravnotežena in zdrava prehrana, polna vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Eden izmed glavnih vitaminov, ki ga naše telo potrebuje je C - vitamin, ki ga najdemo tako v sadju kot tudi zelenjavi. Naše telo vitamina C ne more proizvajati, zato je bistveno, da ga pridobimo s prehrano. 

Priporočena dnevna doza vitamina C je 60 mg, vendar je po mnenju raziskovalcev za preprečevanje pomanjkanja vitamina C potrebnih 100 mg čistega vitamina C na dan. Vitamin C z lahkoto vnesemo v telo z vsakdanjo prehrano, saj ga vsebuje veliko sadja in zelenjave. Od sadja in zelenjave C vitamin (v večji količini) vsebujejo: jabolka, šparglji, jagode, brokoli, zelje, melone, cvetača, citrusi, kiwi, temno listnate zelenice (kale, špinača), paprika...

c vitamin

Kaj sploh je vitamin C?

Vitamin C znan tudi kot askorbinska kislina. V vodi topen vitamin in močan antioksidant, pomaga pri oblikovanju telesa, ohranja vezno tkivo, vključno s kostmi, krvnih žil in kože. 

Kakšni so znaki pomanjkanja vitamina C?

Simptomi pomanjkanja vključujejo utrujenost, šibkost mišic ter bolečine v mišicah in sklepih in krvavenje dlesni. Če telesu za dalj časa odrečemo C vitamin, lahko s tem povzročimo skorbut - redko, a zelo hudo bolezen.

Citrusi

Pomaranče, limone, limete in grenivke pomagajo našemu zdravju.

Citrusi kot so pomaranče, limone, limete in grenivke, niso le odlični za osvežitev, so tudi super hranljivi. Na primer, ena srednja pomaranča vsebuje več kot 100 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka vitamina C. Pozorni moramo biti, da kupujemo le kar se da sveže, saj dolgo skladiščenje v hladilnicah zmanjša količino vitamina C za 40 do 60 %.

3 pomembni razlogi zakaj je potrebno vitamin C zaužiti vsak dan.

1. Pomirja - blaži prehlad

Zmotno mišljenje je, da bo uživanje citrusov in vitamina C v celoti preprečilo prehlad, saj to žal ni res, visoki odmerki C vitamina lahko le skrajšajo trajanje in zmanjšajo simptome prehladov in drugih virusnih obolenj. Vitamin C lahko tudi zmanjša trajanje in simptome prehlada, pomaga tudi pri regeneraciji imunskega sistema po prehladu.

2. C - vitamin pripomori k boljši zaščiti našega srca

Pomaranče, grenivke, limone in limete so bogat vir flavonoidov. Prevladujoč flavonoid v sadežih je hesperidin, ki je zaslužen za spodbujanje "dobrega" HDL holesterola in hkrati znižuje "slab" LDL holesterola in trigliceridov.

3.  S C - vitaminom do lepše postave - Boost hujšanje

Ker so citrusi naravno napolnjeni z vodo in vlakninami ostanemo po zaužitju dalj časa polni in siti. Naj pa bi imela grenivka veliko prednost, glede na študij (leto 2006 ) Journal of Medicinal Food. Ko so raziskovalci dali prostovoljce na načrt vadbe za 12 tednov in jih prosili, naj pred vsakim obrokom zaužijejo pol sveže grenivke ali spijejo kozarec jabolčnega soka. Skupini prostovoljcev, ki so pred obrokom pojedli polovico grenivke je telesna teža padla povprečno za 3½ % (v primerjavi z zgolj ½ % izgube telesne teže pri skupino, ki je pred obrokom spila jabolčni sok).

Citrusi

Viri:

http://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-c-benefits/
http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-vitamin-c-sh214/
Karen Ansel, M.S., R.D. & Lori Longbotham for EatingWell Magazine

 

Priporočamo

 • Mandarina gajbica XXL (8 kg) -15%

  Mandarina gajbica XXL (8 kg)

  Cena: 21,90 € 18,80 € V košarico

  Stanje zaloge: na voljo

  Naročite sveže in osvežujoče mandarine iz doline Neretve, direktno na vaš dom ali v službo. Sadje na dan dostave ročno izberemo, ročno pakiramo in skrbno dostavimo!

  Prednosti naših mandarin iz doline Neretve:

  - mandarine ne skladiščimo daljši čas, saj vam tako zagotovimo svežino in okus,
  - 100% sveže dostavljene na dom,
  - optimalno zrele obrane (ne zorijo v skladišču),
  - ročno nabrane, ročno pakirane in skrbno dostavljene v lični leseni gajbici

  Naročite gajbico direktno na vaš dom ali v službo. Dostava mandarin je možna po vsej Sloveniji.

  Več o produktu »
   
   
 • Klementina gajbica S (4 kg)

  Cena: 14,50 € V košarico

  Stanje zaloge: na voljo

  Naročite sveže in osvežujoče klementine iz doline Neretve, direktno na vaš dom ali v službo. Sadje na dan dostave ročno izberemo, ročno pakiramo in skrbno dostavimo!

  Prednosti naših klementin iz doline Neretve:

  - klementine ne skladiščimo daljši čas (od drevesa do vas pripotujejo v manj kot 72 urah),
  - 100% sveže dostavljene na dom,
  - optimalno zrele obrane (ne zorijo v plinskih komorah),
  - ročno izbrane, ročno pakirane in skrbno dostavljene v lični leseni gajbici

  Dostava klementin je možna po vsej Sloveniji.

  Opomba - Minimalna vrednost sestavljene gajbice mora znašati najmanj 18 EUR. 

  Več o produktu »
   
   
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.