Št. produktov: 0
21.04.2018
Pomlad je tu in s tem tudi začetek špargljev, ki so ena izmed prvih pomladnih zelenjav, ki pokukajo na plan. Njihova sezona se začne z aprilom in traja le do sredine junija.
Pomladanski jedilnik si lahko popestrimo z okusnimi šparglji kar dvakrat do trikrat na dan, saj niso le okusni ampak tudi izredno zdravi.
V spomladanskem času na površinah Dolinarjeve domačije pridelujejo zelene šparglje. Pridelujejo jih na sončni legi in sorazmerno težki zemlji, ki daje špargljem toliko bogatejši okus. Na domačiji z družinsko tradicijo šparglje pridelujejo že vse od leta 2005 dalje.
Pri pridelavi se zavedajo, da je narava ena sama, zato uporabljajo sonaravni odnos do gojenja špargljev, ki je kontroliran od samega začetka. Najboljše rezultate v pripravi špargljev dosežejo z dnevno svežimi šparglji. Velja pravilo: v istem dnevu iz njive na krožnik.
Šparglji so zelo priporočljiv in zaželen del jedilnika, saj vsebujejo nujno potrebne vitamine (vitamin C, B vitamin; B1, B2, B3 in B6, ki skrbijo za živce ter celotno presnovo ter A vitamin), minerale (fosforja, žvepla, kalcija, magnezija, železa, bakra, cinka, mangana, fluora, joda) ter velik delež antioksidantov in folne kisline, samo pet vršičkov špargljev vsebuje 110 miligramov folne kisline (priporočena dnevna količina je 400 miligramov).
V ljudskem izročilu so pomembni predvsem, ker naj bi čistili kri in pomagali pri obolenju sečil, koristni naj bi bili tudi pri težavah z mehurjem in ledvicami. So bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, vsebuje pa tudi glutation, ki naj bi bil pomemben v boju organizma proti raku.
Šparglji so znani tudi kot odličen diuretik, zaradi česar jih velikokrat priporočajo za zbijanje temperature in za odvajanje vode iz telesa. Učinkovina, ki poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina je asparagin, ki se nahaja le v rastlinskih kalčkih, večja količina asparagina se nahaja v belih kot zelenih špargljih. Blagodejno vplivajo na vse ledvične in sečne težave, čistijo kri, krepijo imunski sistem, ter naj bi odpravljali bolezni srca in ožilja.
Vsebujejo tudi veliko cinka ter balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in zanemarljive količine maščob (na 100 g špargljev le 75,3 kJ (18 kcal) od tega 1,7% beljakovin, 2,6% ogljikovih hidratov in 0,7% maščob) so priljubljena sestavina diet za uravnavanje telesne teže.
K značilnem okusu špargljev pripomorejo predvsem žveplove spojine. Značilen okus špargljev se razvije tekom kuhanja, nekatere snovi, ki so odgovorne za okus špargljev, so odgovorne tudi za značilen vonj urina, ki se pojavi kmalu po zaužitju špargljev.
Svoj zdravilni sloves so dobili, še preden so jih ljudje začeli ceniti kot delikateso. Šparglji že od pradavnine poleg vseh zdravilnih učinkovin veljajo tudi za naravni afrodiziak, saj vsebuje veliko količino vitamina E, ki stimulira proizvodnjo spolnih hormonov in upočasnjuje proces staranja in ohranja mladostno svežino. To so vedeli že stari Rimljani, ki so slastne šparglje cenili kot aristokratsko jed. Hipokrat (400 let pr.n.š.) jih prvič omenja kot zdravilno rastlino.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.