Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

TOP 13 prigrizkov za DETOX telesa

TOP 13 prigrizkov za DETOX telesa

07.07.2015

V času, ko je vse še kako napolnjena s kemikalijami in toksinov, je še toliko bolj pomembno, da dobro skrbimo za svoje telo. Razstrupljanje je najboljši način, da očistite svoje telo in ponovno vzpostaviti ravnotežje od znotraj. Torej oglejmo si 13 prigrizkov, katere lahko vsak dan grickate brez slabe vesti. 


Razstrupljanje je najboljši način, da očistite svoje telo in ponovno vzpostaviti ravnotežje od znotraj. Z rednim razstrupljanjem telesa lahko ohranimo svoje zdravje, zmanjšujejo tveganje za bolezni, povečamo metabolizem in imunski sistem. Razstrupljanje telesa tudi optimizira prebavo in pomaga pri shujševalnih dietah. Detox telesa bo tudi pripomogel h duševne koristi, saj pomaga pri izboljšanju zmogljivosti, koncentraciji, pomaga pri lajšanju stresa in premagovanju utrujenosti.

1. Avokado

Avokado izvira iz Srednje Amerike, kjer so ga jedli že pred sedem tisoč leti. Zaradi oblike in zelenkaste lupine ga imenujemo tudi aligatorjeva hruškaAvokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranilOdličen prigrizek z veliko vlakninami in zdravimi maščobami. Avokado vsebuje veliko antioksidantov in glutationa, hranila, ki lahko blokira do 30 rakotvornnih celic, prav tako avokado razstruplja jetraAvokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki se hitro porabijo za energijo.

Ali ste vedeli, da je veliko antioksidantov v avokadu tik pod kožo, v tanki zeleni plasti, zato je zelo pomembno, kako avokado olupimo, da tega pomembnega dela ne zavržemo.

2. Grenivka 

Grenivko so odkrili v 18. stoletju na otoku Barbados, sadež spada med najvažnejše predstavnike agrumov. Sadež je zelo znan pri dietnih kurah, saj jetrom pomaga, da topi maščobe hitreje. Grenivka je odličen prigrizek, ki pomaga pri zdravljenju sladkorne bolezni, grenivka znižuje tudi holesterol. Vsebuje kar precejšen delež C-vitamina, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema, zmanjša in omili simptome prehlada. Vitamin C prav tako pomaga spodbujati apetit, pospešuje prebavo in deluje čistilno na črevesje. 

Pri uživanju grenivke je potrebno biti previden, saj ima grenivka v kombinaciji z nekaterimi zdravili lahko zelo resne zdravstvene zaplete.

3. Ananas

Ananas izvira iz Južne Amerike, kjer so ga domačini poimenovali nana oz. anana, kar pomeni »odličen sadež«, v Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb.  Ananas je sadež, ki pripomore h boljšemu delovanju prebavil in debelega črevesja, zahvaljujoč prebavnega encima - bromelaina, ki ga vsebuje, encim bromelain cepi beljakovine in s tem pripomore k boljši in hitrejši prebavi. Ananas je zelo bogat z vodo in vlakninami, spodbuja delovanje ledvic in črevesja (deluje čistilno na naše telo), poleg tega pa izboljšuje tudi razpoloženje in krepi imunski sistem. 

4. Šparglji

Šparglji oz. beluši vas ne bodo samo ohranile zdrave in fit ampak tudi vam pomagale, da ostanete mladi. Ta okusna zelenjave, ki pomaga pri vseh oblikah vnetja, tudi pripomore k zdravemu delovanju srca. Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov, ki pripomoreju k boljšemu imunskemu sistemu in boljši prebavi. Vsebujejo zelo malo kalorij in veliko vlaknin zato je zelo priporočljiv za spomladansko čiščenje telesa.

Že od nekdaj špargelj velja za afrodizijak, ki naj bi izboljševal celo moško spolno moč, to pa zato, ker vsebuje vitamina E, ki stimulira proizvodnjo spolnih hormonov in upočasnjuje proces staranja in ohranja mladostno svežino. Včasih je vsaka nevesta je pred poroko dobila venček iz špargljev. 

5. Zelena

Sveža zelena pomaga uravnovesiti pH vrednosti telesa in nevtralizira kislost. Sok od zelene bo nadomestil elektrolite. Znano je, da zelena znižuje tudi holesterol in krvni tlak, pripomore k premagovanju stresa, saj pomirja celoten živčni sistem. Kot nalašč je za ljudi, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva, saj vsebujejo izredno malo kalorij, a veliko vlaknin, ki pripomorejo k boljši in hitrejši prebavi. Zeleno lahko zaužijemo surovo, si jo zmiksamo v blendeju ali pa narežemo na trakce in jo grizljamo kot prigrizek. 

6. Lubenica 

Lubenica ima učinek diuretika, vendar odprava velike količine urina pomeni tudi odprava toksinov iz svojega telesa, vsebujejo tudi vitamin B6, ki pomaga pri sproščanju serotonina, hormona, ki preganja tesnobo in izboljšuje razpoloženje. Lubenica vsebuje veliko količino citrulin, ki odstranjuje amoniak iz telesa, vsebuje tudi arginin, ki uravnava krvni pretok. Lubenica je zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 % vode, je tudi zelo lahko prebavljiva. Je idealno živilo za razne diete, saj daje občutek sitosti.

Včasih je lubenica veljale le za okusen in osvežujoč sadež, a z leti je vse bolj prepoznavna tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Lubenica je bogat vir antioksidanta likopena, ki učinkovito preprečuje nastanek rakavih obolenj.

7. Jabolko

"Eno jabolko na dan, prežene zdravnika stran".

Jabolka so super fit prigrizki, ki vsebujejo fitokemikalije, te so ključnega pomena za detox telesa. Jabolka so lahko prebavljiva in vsebujejo veliko vlaknin, katere pripomoreju k daljšemu občutku sitosti.  Ker imajo jabolka tako malo kalorij, so idealna za shujševalne kure. Jabolko prav tako pripomore k boljši kondiciji, saj vsebuje antioksidant, ki se v telesu med vadbo pretvori v kvercetin kateri pljučam omogočil boljši izkoristek kisika, zaradi tega lahko zdržimo dlje in s tem pridobimo boljšo kondicijo.

8. Smoothiji na zeleni osnovi

Zeleni smoothiji ponavadi vsebujejo veliko različne zdrave, zelene, sveže zelenjave. Smoothiji so zelo koristni pri prebavi in so odlični za premagovanje prekomerne teže in debelosti. Poleg tega lahko smoothie ponovno vzpostavi raven energije za posameznika, izboljša delovanje možganov, lajša glavobole in nespečnosti. 

Z rednim uživanjem zelenih smoothie napitkov boste vaše telo napolnili s pomembnimi vitamini in minerali. Zeleni smoothie napitki na naše telo delujejo očiščevalno, saj so lahko prebavljivi in vsebujejo veliko količino vlaknin, ki tudi spodbujajo prebavo in pomagajo pri čiščenju telesa. Po rednem pitju zelenih smoothie napitkov se bomo počutili lažje z več energije in videti bomo bolj mladostno.

9. Zeleni čaj

Pravi zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki pripomoreje h bolšemu razstrupljanju telesa. Zeleni čaj je priporočljivo piti namesto sladkanih pijač, že s tem pripomoremo k preprečujemo prekomerne teže. Zeleni čaj ima tudi učinek diuretika in lahko pomagajo pri nižanju ravni sladkorja v krvi. Pri hujšanju naj bi zeleni čaj pomagal na ta način, saj se po užitju le-tega povečala poraba kalorij, polifenoli povečajo porabo kalorij čez dan med različnimi aktivnostmi, od prebavljanja hrane pa do hoje po stopnicah in tipkanja.

Pitje zelenega čaja pred aktivnostjo priporočjiv tudi za športne ljudi, saj varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa kofein poživlja in pozitivno vpliva na športne dosežke.

10. Voda z limono in meto

Voda z limono in meto je odlična za začetek dneva, saj bo izboljšala prebavo in razstrupila jetra. Poleg izpiranja strupov iz telesa, bo limonina voda pomagala pri stabiliziranju pH vrednosti telesa.

11. Mandlji

Mandlji so okusen prigrizek z veliko vlakninami in beljakovinami, ki pomagajo odstraniti s črevesja vso nečistoče in pomagajo pri ravnovesju sladkorja v krvi. Mandlji so napolnjene z vitamini, kot so kalcij, magnezij in vitamin E. Odlično služijo za zdravi prigrizek v službi ali doma, tako nihče ne bo imel izgovora, da nimajo kaj zdravega za prigriznit.

12. Borovnice

Borovnice so zdravilo v naravni v obliki majhnega sadja, borovnice se štejejo za naravno aspirin, imajo tudi antivirusne lastnosti. Te okusne modre jagode zmanjšujejo možnost vnetja in zmanjšuje bolečino. Borovnice so naravni antibiotiki in pomagajo pri preprečevanju okužb v sečilih. 

Študijo, ki so bili izvedeni na Woman’s University kažejo, da lahko borovnice razbijejo maščobne celice, zaviralle naj bi tudi tvorjenje novega maščobnega tkiva, in naj bi v veliki meri prispevale k premagovanju prekomerne telesne teže. Temu naj bi v veliki meri pripomogli polifenoli – zelo močni antioksidanti, ki nase vežejo škodljive proste radikale ter s tem zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

13.Ohrovt 

To je najnovejši trend v detox dietah in za dober razlog. Ohrovt vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki jih povečajo delovanje našega metabolizem. Ohrovt bo pomagal pri čiščenju ledvic in jim s tem povrnil zdravje. Ledvice so tisti organ, ki iz telesa odstranijujejo toksine na dnevni osnovi. Ohrovt ima zelo nizko kalorično vrednost, tako da se ni potrebno omejevati pri njegovem zaužiavnju.

 

5 stvari, ki si jih je potrebno zapolniti med raztrupljanjem telesa!

  1. vedno izberite zdravo opcijo hrane in pijače
  2. v naprej si pripravite obroke za v službo ali šolo
  3. vedno se prepričajte koliko je dejansko kupljena hrana zdrava, preverite koliko sladkorja vsebuje
  4. pijte veliko vode 
  5. imejte v glavi, da zdrava prehrana bo izboljšala vaše življenje na dolgi rok 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.