Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Marelica - sadež večne mladosti

Marelica - sadež večne mladosti

23.06.2016

"Ste vedeli, da v ljudstvu Hunza v Karakorumu niti enkrat v 900 letni zgodovini niso odkrili niti enega raka? Ko so ugotavljali zakaj je tako, so prišli do odkritja, da je to povezano s prehrano ljudstva Hunze, ki se pretežno hranijo z marelicami in njenimi jedrci, le ta vsebujejo snov laetril ali amigdalin, ki je drugo ime za vitamin B17, ki se sprosti ob rakavi celici in raka ubije."

ZGODOVINA

Marelice izvirajo iz Kitajske, v Evropo jih je prinesel Aleksander Veliki. Na Kitajskem so marelice gojili že približno pred štirimi tisočletji. 

ZDRAVJE 

Marelice niso samo odličnega okusa, saj v sebi skrivajo tudi pravi zaklad vitaminov in mineralov (provitamina A, B1, B2, vitamina C in E, kalija, železa, kalcijain fosforja,..). Sadež vsebujejo veliko količino železa in kalcija, zaradi česar je še posebej priporočljiv za nosečnice, majhne otroke in ljudi s slabokrvnostjo (marelice pospešujejo ustvarjanje rdečih krvnih zrnc), seveda moramo pa vedno imeti v mislih, da jih je potrebno zaužiti v mejah normale. Izmed vsega sadja marelice vsebujejo največ provitamina A, ki je eden od antioksidantov, ki pripomore k preprečevanju raka ter bolezni srca in ožilja.

Sadež je zelo dober tudi za športnike in aktivne ljudi, ki se dnevno srečujejo v velikimi napori. Kljub temu, da je sadež precej sladek vsebuje malo kalorij in veliko vlaknin. 

Za marelico pravimo, da je KRALJICA SADJA - sadež lepote in mladosti, saj dobro vplivajo na naš vid, presnovo in napeto ter zdravo kožo, nohte in lase. Kljub temu, da je sezona marelic relativno kratka se lahko z njimi sladkamo celo leto, saj jih lahko uživamo tudi kot suho sadje, med  sušenjem se v marelicah poveča vrednost železabetakarotena in kalija, ki je naravni duretik ter spodbuja telo k izločanju natrija in vode.

ZANIMIVOST

Znano je tudi da so marelice zelo značilne za sestavni del jedilnika pri astronavtih, saj so nasitne in polne hranilnih vrednosti. 

Tokrat smo za vas pripravili tri sladke recepte iz okusnih domačih marelic!

1. Marelična marmelada po skrivnem receptu naše babice. 

Sestavine:

- 3kg marelic 
- na 1kg marelic damo 40 - 50 dag sladkor (odvisno od zrelosti plodov) 

Postopek:
  1. Zdrave in zrele marelice operemo in razpolovimo ter jim odstranimo koščice.
  2. V lastnem soku jih dušimo, toliko časa da razpadejo. Ko marelice razpadejo postopoma začenjamo dodajati sladkor. Med nenehnim mešanjem marmelado kuhamo na zmerni temperaturi toliko časa, da sadje zavre. Ko zavre, pustimo vreti še 4 do 5 minut, največ 8 minut, toliko, da se zgosti.
  3. V primeru, da bi želeli, da je marmelada  popolnoma "gladka" jo spasiramo s paličnim mešalnikom.
  4. Preden marmelado prelijemo v kozarce, jih pogrejemo v pečici ali mikrovalovni (jaz osebno jih v mikrovalovni, saj je veliko hitreje).  
  5. Ko je marmelada dovolj gosta in "gladka" jo prelijemo v vroče kozarce, kozarce takoj zapremo.
  6. Marelična marmelada se med hlajenjem še nekoliko zgosti, tako, da je lahko v loncu nekoliko redkejša.
  7. Marmelado pustite hladiti v temnem prostoru.

***V primeru, da želite pripraviti marmelado iz breskev je postopek identičen, le da jih kuhajte malo dlje, saj so breskve nekoliko bolj vodene in potrebujejo dalj časa, da se zgostijo.  


2. Marelični sorbet 

 Sestavine:

- 5-7 marelic srednje velikih
- 300 ml vode
- sok 1 limone
- 90g rjavega sladkorja (lahko tudi belega) 
- šopek melise ali mete

Postopek:
  1. Marelice temeljito operemo, razrežemo jih na pol ali četrtino, marelicam odstranimo koščice. 
  2. V posodi skupaj na zmernem ognju kuhamo sladkor, limonin sok in vodo, kuhamo toliko časa, da se sladkor popolnoma ne raztopi - občasno premešamo.
  3. Ko se sladkor popolnoma raztopi dodamo v posodo narezane marelice. 
  4. Na zmernem ognju marelice kuhamo približno 15 minut oziroma toliko, da se marelice nekoliko zmehčajo. Kozico odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
  5. Ko se masa dovolj ohladi jo zmiksamo v blenderju, mešamo dokler ne dobimo gladke zmesi. Če v masi ostanejo "laski" maso še dodatno pretlačimo skozi cedilo.
  6. Narejeni sorbet damo v posodo in ga za najmaj 4 ure postavimo v zamrzovalnik.
  7. Zmrznen sorbet nadevajmo v kozarčke ali skodelice, na koncu ga okrasimo z listkom mete ali melise.

3. Mojito z marelicami, limeto in meto

Sestavine za dve osebi:

- 4 marelice
- 40g belega sladkorja
- 200ml vode
- šopek mete
- 2 limeti
- 2 žlici trsnega sladkorja
- 80 ml belega ruma
- 80 ml mineralne vode 

Postopek za pripravo mareličnega pireja: 
  1. Marelice temeljito operemo, razrežemo na pol ali četrtino,  marelicam odstranimo koščice.
  2. V posodi na zmernem ognju skupaj kuhamo sladkor, marelice in vodo, kuhamo 3-5 minut oziroma toliko, da se sladkor popolnoma ne raztopi - občasno premešamo.
  3. Zmes prelijemo v blender in miksamo toliko časa, da zmes postane popolnoma gladka. 
  4. Marelični pire ohladimo na sobno temperaturo potem ga pa postavimo v hladilnik za 1 uro, da se popolnoma ohladi.
Postopek za Mojito:
  1. Pripravimo dva kozarca za koktajl. 
  2. V vsak kozarec stresemo po eno žlico trsnega sladkorja, polovico limete (limeto narežemo na četrtino ali kolobarje - po želji) in v vsak kozarec po 4 liste mete.
  3. Sladkor, limeto in meto zmečkamo s kijem za pripravo koktajlov ali ročajem kuhalnice, mečkamo toliko časa, da lističi mete začnejo oddajati eterična olja, limetini krhlji pa spustijo sok .
  4. V kozarca dodamo mineralno vodo in rum, marelični pire ter zdrobljeni led. Koktajl dobro premeša in okrasimo z limeto in vejico mete.


 

 

Priporočamo

  • Suhe marelice

    Cena: 3,20 € V košarico

    150g

    Stanje zaloge: na voljo

    Suhe marelice so zelo cenjene in iskane zaradi visoke vsebnosti beta karotena, ki je odgovoren za nastanek vitamina A.

    SHRANJEVANJE: Hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru. Po odprtju vrečke vsebino čim prej porabiti.

    Količina: 150 g

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.