Št. produktov: 0
11.05.2015
Raznovrstna prehrana z rednim uživanjem sadja in zelenjave lahko bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Ker smo tako osredotočeni na to, koliko ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin smo zaužili v vsakem obroku, pogosto pozabimo, da so mikrohranila tudi bistvena za zdravo telo in odlično postavo.
Mikrohranila so v bistvu vitamini in minerali, ki jih naše telo ne more proizvajati samo, tako, da jih moramo zaužiti s hrano. Za optimalno delovanje našega telesa so vitamini in minerali oz. mihrohranila bistvenega pomena. Rezultat v pomankanju mikrohranil se pokaže v slabem zdrastvenem stanju. Na primer - premalo kalija v našem telesu lahko povzroči mišične krče in slabost.
Res je, da lahko ob multivitaminskih tabletah prejmemo vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje, vendar naše telo mikrohranila absorbira veliko lažje od hrane kot pa od tabletk. Pomembno je, da za zdravje poskrbimo s sadjem in zelenjavo in ne posegamo po tabletkah v upanju, da bodo pomagale pri našem zdravju.
Ob vsakodnevnem uživanju sadja in zelenjave boste storili korak v pravo smer in počasi izboljševali zdravje.
En sam sadež manga vsebuje 5 gramov vlaknin, svebuje tudi kalij, fosfor, magnezij, kalcij in velik delež vitamina A in C. Je malo bolj kaloričen sadež kot drugi, zato je potrebno malo paziti koliko se ga poje.
Granatno jabolko ima edinstven, slasten okus, sadež pa ni samo okusen je tudi poln hranljivih snovi. Polovico granatnega jabolka nudi velik delež kalija, magnezija, vlaknin in vitaminov B-1, B-2, B-6, C, E in K.
Maline vsebujejo velik delež vitamina C in K, ter folatov. Ena skodelica malin zagotavlja 8 gramov vlaknin.
Pomaranče so odličen vir vitamina A in C, beta karotena in mineralov, kot so kalij in kalcij. Pomarače vsebujejo tudi velik delež topnih in netopnih vlaknin.
Kljub temu, da avokado vsebuje velik delež maščob to še ne pomeni, da sadež ni zdrav. Naše telo potrebuje tudi maščobe za optimalno delovanje, to nikakor ne smemo pozabiti in izključiti maščobe iz naše prehrane. Ena skodelica avokada vsebuje 10 gramov vlaknin, 42 odstotkov vaše dnevne vrednosti vitamina B-5 in 35 odstotkov vaše dnevne vrednosti vitamina K. Avokado vsebuje tudi velik delež vitamina C in kalija.
Res je, da je orhovt postal popularen v zadnejm letu zaradi smoothie napitkov, vendar pazite ohtovt je ena izmed nabolj zdravi zelenjav. Ohrovt je bogat z vitamini A, C in vitamina K, ki omogočajo beljakovinam, da se vežejo. Ohrovt je tudi velik vir mangana, bakra, kalcija, kalija in vitamina B-6. Vsebuje nekatere maščobne kisline omega-3 in velik delež vlaknin.
Brstični ohrovt ima ključen pomen v zdravem življenju in seveda tudi v fitnes skupnosti. Bogat je s hranilnimi snovmi, kot je žveplo, ki krepijo naš imunski sistem in mu pomagajo pri raztrupljevanju telesa. Brstični ohrovt vsebuje velik odstotek vlaknin, katere pripomoejo k boljši prebavi. Brstični ohrovt vsebuje tudi velik delež vitaminov K, C, in B-6, in minerale, kot so mangan, folata, in bakra, vsebuje tudi omega-3 maščobnih kislin.
Brokoli je eden izmed najbolj hranljive zelenjave na zemlji. Polovica brokolija vsebuje vitamin K in C, ki ga telo dnevno potrebuje. Vsebuje tudi minerale, kot so kalij, kalcij in selen. Brokoli je tudi poln antioksidantov, ki so ključni za naše zdravje.
Kljub temu, da artičoko redkokdaj uporabljamo in jo bolj ali manj videvamo samo kot priloga na pizzi, je izredno zdrava zelenjava. Artičoka vsebuje veliko prehranskih vlaknin, folne kisline in vitamina C. Je tudi eden izmed najboljših virov rastlinskih vitamina K. Poleg vitaminov, je artičoka bogata tudi z minerali, kot so baker, kalcij, kalij in železo.
Paprike vseh barv so neverjeten dodatek k vaši prehrani. Paprike vsebuje veliko vitamina C, so tudi velik vir vitamina B-6, vitamin A in E, folne kisline in vlaknine.
Ko pomislimo na špinačo pomislimo na risanega junaka - Popaja in njegove mišice ob zaužitju le-te. To je pa zato, ker špinača spada med zelenjavo v glavnega gradnika za mišočno maso. Špinača je enostavna za pripravo, lahko jo jeste tudi surovo v solati ali pa jo na hitro pokuhajte na pari. Pazite, da ne uničite vseh mineralov, vlaknin in vitaminov. Špinača je temna zelene barve, barva nam, da vedeti, da je polna fitokemikalije, ki imajo protivnetne lastnosti. Špinača je tudi odličen vir vitaminov A, K in E, kot tudi kalcija.
Pomembno je, da sadje in zelenjavo uživamo v zadostnih količinah, kar predstavlja najmanj 150g dnevno (vsaj 2 sadeža) in zelenjave vsaj 250g.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.