RECEPT: Doma narejene Granola tablice

RECEPT: Doma narejene Granola tablice

21.04.2015

Granola tablice so odličen prigrizek za dopoldne, opoldne ali popoldne. Vsebujejo minerale, vitamine, antioksidante in še mnoge druge hranilne sestavine, ki so pomembne za naše dobro počutje in zdravje. Granola tablice nas napolnijo z energijo, ki jo še kako potrebujemo na delovnem mestu, so tudi idealen prigrizek za športnike. 

Sestavine:

  • 200g ovsenih kosmičev
  • 80g oreščkov (lešniki, mandlji ali kateri drugi)
  • 2-3 jušni žlici medu 
  • 40g masla
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 1 jušna žlica chia semena 
  • ščepec soli
  • 80 g suhega sadja (suhe brusnice, suhe marelice ali suhe slive)
  • 30g sončničnih semen
  • 50g temne čokolade 
  • 1 čajna žlička cimeta


Priprava:

1. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 200 stopinj Celzija. Na pekač na kateremu bomo pekli granola tablice položimo peko paper (tako ni potrebe, da pekač dodatno mastimo z maslom).

2. Izbrane oreščke nasesekljamo in jih zmešamo z ovsenimi kosmiči, maso enakomerno potresemo po pekaču. Zmes pečemo v pekaču 7 - 10 min oz. toliko, da zmes pridobi lepo zlato-rumeno barvo. Med peko maso premešajmo, da se enakomerno zapeče.

3. Med tem, ko se ovseni kosmiči in oreščki pečejo, zmešamo v kozici maslo, med, vanilijev ekstrakt, chia semena in ščepec soli. Kozico pristavimo na kuhalnik na zmerni ogenj, maso kuhamo toliko časa, da se maslo raztopi, vmes ne smemo pozabiti konstantno mešati. 

4. Pekač vzamemo iz pečice in vsebino pretresemo v skledo. K masi primešamo ostale suhe sestavine: sončnična semena, koščke čokolade, suho sadje, chia semena in cimet. Vse skupaj dobro premešamo.

5. Maso, ki smo jo naredili v kozici prelijemo čez pečene ovsene kosmiče, tako se bodo vse suhe sestavine dobro navlažile.

6. Nastalo maso dobro premešamo in jo pretresimo nazaj v pekač. Maso v pekač dobro vtrimo, lahko si pomagamo z leseno lopatico, masa naj bo enakomerno razporejena

7. Pekač ponovno potisnemo v pečico in pečemo 15 - 20 minut. Po končani peki, pekač vzamemo iz pečice. Maso ohlajamo cca. 2-3 ure, da se zmes dobra strdi. Ohlajeno zmes narežemo na 10-12 ploščic.

DOBER TEK! :)

 

 

Priporočamo

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.