Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Zdrav zajtrk za boljši dan - Chia puding!

Zdrav zajtrk za boljši dan - Chia puding!

03.03.2015

Zdrav zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj postavlja temelje za celoten dan, vitamini in minerali v jutranjih urah namreč prinesejo moč in vzdržljivost, poveča pa se nam tudi koncentracija in produktivnost.

Chia semena

Chia semena so bogato rastlinsko živilo, semena so vir beljakovin in prehranske vlaknine. Ena žlica teh semen lahko vzdržuje človeka 24 ur. Semena Chie sodijo v sam vrh super živil, saj vsebujejo ogromno omega 3 in omega 6 maščob, beljakovin, topnih vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov (fosfor, kalcij, magnezij, železo, mangan, niacin).

Chia semena prihajajo iz puščavske rastline Salvia hispanica, ki jo v obilju lahko najdemo v Mehiki. Že Maji in Azteki so semena uporabljali v prehrani, bila so osnova preživetja Azteških vojakov. Pri nas in drugje po svetu je chia v zadnjem času postala pravo odkritje med t. im. super hranili.

Poleg visoko hranilnih vrednosti, semena ne vsebujejo glutena in imajo malo ogljikovih hidratov v primerjavi z ostalimi žitaricami in semeni.

Sestavine za Chia puding:

  • 4 dcl kokosovega mleka (lahko uporabite tudi mandljevo ali riževo mleko)
  • 4 jušne žlice chia semen
  • 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta
  • 1čajno žličko medu 
  • mango
  • borovnice 
  • meta

 

Priprava:

V večjo skodelico vlijemo željeno mleko, dodamo Chia semena in dobro premešamo. Mešanico pustimo približno 15-20 min (meni osebno je všeč, da so semena bolj gosta in želatinasta, tako, da zmes pustim približno 1 uro). Med namakanjem puding še nekajkrat dobro premešajte, da se ne naredijo grudice. Zmes postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Medtem, ko čakamo, da se zmes zgosti narežemo sadje in ga prelijemo z žlico medu, vanilijevim ekstraktom ter pustimo marinirati približno 20 minut. 

Ko chia semena zaželirajo, oziroma je puding dovolj gost in dobro ohlajen, ga dekorirajte s sadjem in listkom mete.

Chia puding je lahko odličen za zajtrk, malico, posladek po kosilu ali večerjo. 

Dober tek! :)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.