Št. produktov: 0
21.12.2014
Leta 1930 je New York Times objavil dva dokumenta kitajske vlade iz leta 1827 in 1877. Ta dva dokumenta sta bili voščili mojstru in zeliščarju Li Ching-Yuenu za 150. in 200. rojstni dan. Umrl je leta 1933, star več kot četrt tisočletja.
Mojster Li se je ukvarjal z borilnimi veščinami, imel posebno dieto in redno vsak dan izvajal meditativne dihalne vaje. Njegovo ime se omenja v povezavi s tradicionalno kitajsko medicino, ki je zdravila z naravnimi zelišči in sadeži kot so lingzhi, divji ingver in goji jagode.
Slovensko ljudsko izročilo pozna zdravilne lastnosti rastlin in zelišč, o katerih nas prav tako uči skozi reke in pripovedke, ki so se pripovedovali od ust od ust. Žajbelj, materina dušica in kamilice pomagajo proti različnim nadlogam, zato ni razloga, da bi dvomili v zdravilno moč zelišč iz eksotične Kitajske.
Resničnost kitajske zgodbe mojstra Lija ni dokazana, ohranjenih je le nekaj zapisov o njem, ki pričajo o njegovem izjemno dolgem življenju in pripovedujejo o poti k zdravju in vitalnosti. Najsi bo legenda ali ne, v njej je skrita ljudska modrost, ki se je ohranjala stoletja, da bi nas poučila, kako pomembni so gibanje, izogibanje stresu in zdrava prehrana za celovitost življenjskega sloga.
»Ohrani mirno srce, sedi kot želva, hodi hitro kot golob in spi kot pes.«
–Li Ching-Yuen
Goji jagode vsebujejo veliko zeaksantina, antioksidanta, ki ščiti oči pred močno UV svetlobo sonca, povezujejo pa ga z dobrim vidom in zmanjšanjem možnosti za razvoj s starostjo povezanih bolezni oči. V navezavi na Li Ching-Yuena in alternativno medicino se omenjajo tudi druge zdravilne lastnosti goji jagod: ščitijo jetra, čistijo kri, izboljšujejo libido in plodnost, zdravje kože in las, so odlično dopolnilo shujševalnim dietam, hranila v njih pa podaljšujejo življenje. Goji jagode so bogate z esencialnimi aminokislinami, ogljikovimi hidrati, beljakovinami, vitamini in minerali, ter vsebujejo za telo pomembne snovi kot sta železo in cink.
Goji jagode dopolnijo vsakodnevno dieto z večino snovmi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Zato jih je priporočljivo vključiti v shujševalne in prečiščevalne kure, ker z uživanjem goji jagod lažje nadomestimo hranila, kadar zmanjšujemo ali izpuščamo dnevne obroke.
Goji jagode lahko uporabljamo kot vsako suho sadje. Jemo jih surove ali jih dodamo mafinom, palačinkam in drugim sladicam (mogoče letos spečemo velikonočno potico z goji jagodami namesto rozin?). Iz njih pripravljamo sokove, smoothie in kuhamo marmelado. Goji jagode uspevajo v Himalaji, lahko pa kupimo sadike in jih posadimo doma. Iz goji jagod si pripravimo tudi čaj. Pest posušenih goji jagod namakamo v vroči vodi nekaj minut. Okusno, sladko, sveže in predvsem zelo zelo zdravo.
Sestavine:
V mešalniku zmešaj banano, 2 skodelici vode, pest goji jagod in zamrznjene gozdne sadeže po svoji izbiri. Dodaj med in uživaj!
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.