Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran

Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran

06.10.2015

Jabolko vsebuje več kot 30 dragocenih snovi, ki krepijo odpornost organizma in ni naključje, da pregovor pravi: "Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran." Jabolko je eno izmed najbolj dostopnih in okusnih sadežev in je že od nekdaj veljalo za eno najbolj zdravih sadežev, še takrat, ko niso znali pojasniti njegovega zdravilnega delovanja. 

Prve divje sorte jablan naj bi izvirale z Bližnjega vzhoda, v Evropo pa naj bi jabolko prispel s trgovci. Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev, po vsem svetu jih gojijo kar okrog 7500 različnih vrst. Spada med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. 


PRIDELAVA JABOLK

Največja svetovna pridelovalka jabolk je Kitajska, ki pridela skoraj polovico vseh pridelanih jabolk na svetu. V letu 2010 je pridelala kar 69 miljonov ton jabolk. Drugi največji pridelovalec jabolk je ZDA, ki je v letu 2010 pridelala malo več kot 4 miljone jabolk. 60% jabolk pridelajo v zvezni državi Washington. Med večje proizvajalce jabolk spada tudi Avstralija, vendar jih večino porabi kar sama, saj imajo od leta 1921 prepovedan uvoz zaradi možnega vnosa bolezni v državo.

V Sloveniji smo leta 2010 pridelali malo več kot 77 tisoč ton jabolk, leta 2011 malo več kot 81 tisoč ton in 2012 le dobrih 55 tisoč ton. 

 

ZDRAVILNE LASTNOSTI JABOLKA  

  1. Jabolko je izredno zdrav sadež, saj vsebuje veliko prehranskih vlaknin in s tem zmanjšuje možnost nastanka holesterola ter uravnava delovanje črevesja.
  2. Jabolko vsebuje veliko mineralov, ki so pomembni za naše telo. Med najbolj pomembnimi je železo, ki nas brani pred slabokrvnjostjo in bledičnostjo, fosfor za intelektualne napore in kalcij, ki tvori in ohranja kosti ter zobe (proti krvavljenju dlesen, majavosti zob in skorbutu).
  3. Jabolko vsebuje veliko vitamina F, ki je zelo pomembn antioksidant za razgrajevanje maščob.
  4. Je izredno bogat z vlakninami, malo do srednje veliko jabolko zagotavlja 10 do 15 odstotkov dnevne količine človeku potrebnih vlaknin.
  5. V jabolkih se namreč skriva več kot 30 dragocenih snovi, kot so vitamini A, B, C, F in E, folna kislina in pomembni minerali.
  6. Antioksidanti, ki se skrivajo v jabolčni lupini, se uspešno borijo proti poškodbam možganskih celic in s tem posledično tudi proti Alzheimerjevi bolezni ter proti izgubi spomina.


SUPER PRIGRIZEK TUDI ZA ŠPORTNIKE

Športniki s potenjem izgubljajo dragocen kalij, pomemben za razvijanje mišičnih glikogenov, ki so energijska zaloga v mišicah. Ko nam primanjkuje kalija, mišice redkeje prenašajo dražljaje in posledično nam tako zmanjka moči in vzdržljivosti. Tako je jabolko zaradi visoke vsebnosti kalija zelo priporočljiva hrana športnikov. Prav tako bo jabolko po zaužitju v telesu sprostil antioksidant kvercetin, kateri bo pljučom omogočil boljši izkoristek kisika.

ZAKAJ NIKOLI NE OLUPITI JABOLKA? 

Ker se kar 70 odstotkov vseh vitaminov skriva v lupini ali tik pod njo. Z dnevnim uživanjem jabolka boste s tem pokrili kar 14 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Olupki jabolka imajo tudi neverjetno zdravilno moč, saj vsebujejo triterpenoide, ki preprečujejo nastanek rakavih celic. Zanimivo je tudi, da je v lupini jabolka kar šestkrat več vitamina C kot v mesu. Antioksidanti, ki se skrivajo v jabolčni lupini, se uspešno borijo proti poškodbam možganskih celic in s tem posledično tudi proti Alzheimerjevi bolezni ter proti izgubi spomina.

Dobro je tudi vedeti, da je jabolko znano ljudsko zdravilo proti driski pri dojenčih in otrocih.

JABOLKO ZA MALICO ALI PRIGRIZEK

Za malico namesto slanih/sladkih prigrizkov izberite JABOLKO!

Jabolka so v jesenskem času najboljša, saj so čvrsta, sočna in polna koristnih snovi. Vsak dan pojejte vsaj eno jabolko in si priskrbite svež vir vitaminov, mineralov in vlaknin.  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.