KOSTANJ - JESENSKA POSLASTICA

KOSTANJ - JESENSKA POSLASTICA

14.09.2017

Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju. Kostanj je okusna poslastica, ki nam s svojim vonjem pričara pravo jesen. S svojo sestavo mineralov, vitaminov in vlaknin nam v prehodnem obdobju iz poletja na jesen tudi pomaga, da se telo lažje prilagodi na hladnejše vreme.

Kostanj je okusna poslastica, bodisi pečen ali kuhan, ki ima veliko hranilno vrednost. Vsebuje veliko zdravju koristnih snovi kot so; vitamini (B6, A, C, in E), minerali (kalij, fosfor, magnezij, železo in mangan), vlaknine, ogljikove hidrate (škroba 45%) in folno kislino.

V kostanju je tudi zelo pomemben škrob, ki ga je kar 45%, škrob nam dovaja dodatno energijo, prav zato je tudi zelo priporočljiv za otroke, športnike in vse, ki so izpostavljeni telesnim naporom.

Kostanj

ZGODOVINA

Kostanj je že pred tisočletji narodom v Mali Aziji in Sredozemlju, prestavljal glavni vir energije in učinkovito zdravilo za številne zdravstvene težave. 

Konec 16. stoletja so kostanj s Kavkaza in Himalaje prinesli v Evropo. Najprej je bilo to drevo drevoredov in parkov, šele v 19. stoletju je kostanj postal cenjena zdravilna rastlina.

Kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo. Hrano naj bi izbirali v skladu s svojim zdravstvenim stanjem in z letnim časom

Kostanj

KOSTANJ NI SAMO OKUSEN, TEMVEČ TUDI ZDRAVILEN

  • Za zdravljenje dihalnih bolezni se uporablja predvsem posušeno kostanjevo listje. V obliki poparkov in obkladkov pomaga namreč blažiti simptome bronhitisa in umirja napade oslovskega kašlja.
  • Kostanj pomaga zniževati slab holesterol in zvišujejo novi dobrega holesterola v krvi.
  • Kostanj ima izreden zdravilni učinek na ožilje, zaradi česar zelo blagodejno vpliva na krčne žile.
  • Kostanj vsebuje velik delež minerala kalija, zato ga priporočujejo še posebej bolnikom z okvarami ledvic in srčno-žilnega sistema. 
  • Kostanj je bogat tudi z vitaminom C, ki pokrije kar neverjetnih 72 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Vitamin C je hkrati je močan antioksidant, ki ščiti pred staranjem kože.
  • ZANIMIVOST - kostanj je brezglutensko živilo
     

KAKO SHRANITI KOSTANJ?

Sveže kostanjeve plodove lahko tudi zamrznete, da jih boste lahko pekli in se sladkali z njimi pozneje, ob dolgih zimskih večerih. Nikar ga ne shranite na vlažno ali v plastični vrečki v hladilniku, saj bo začel kmalu plesneti.

Kostanj

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.