Št. produktov: 0
14.09.2017
Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju. Kostanj je okusna poslastica, ki nam s svojim vonjem pričara pravo jesen. S svojo sestavo mineralov, vitaminov in vlaknin nam v prehodnem obdobju iz poletja na jesen tudi pomaga, da se telo lažje prilagodi na hladnejše vreme.
Kostanj je okusna poslastica, bodisi pečen ali kuhan, ki ima veliko hranilno vrednost. Vsebuje veliko zdravju koristnih snovi kot so; vitamini (B6, A, C, in E), minerali (kalij, fosfor, magnezij, železo in mangan), vlaknine, ogljikove hidrate (škroba 45%) in folno kislino.
V kostanju je tudi zelo pomemben škrob, ki ga je kar 45%, škrob nam dovaja dodatno energijo, prav zato je tudi zelo priporočljiv za otroke, športnike in vse, ki so izpostavljeni telesnim naporom.
ZGODOVINA
Kostanj je že pred tisočletji narodom v Mali Aziji in Sredozemlju, prestavljal glavni vir energije in učinkovito zdravilo za številne zdravstvene težave.
Konec 16. stoletja so kostanj s Kavkaza in Himalaje prinesli v Evropo. Najprej je bilo to drevo drevoredov in parkov, šele v 19. stoletju je kostanj postal cenjena zdravilna rastlina.
Kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo. Hrano naj bi izbirali v skladu s svojim zdravstvenim stanjem in z letnim časom
KOSTANJ NI SAMO OKUSEN, TEMVEČ TUDI ZDRAVILEN
KAKO SHRANITI KOSTANJ?
Sveže kostanjeve plodove lahko tudi zamrznete, da jih boste lahko pekli in se sladkali z njimi pozneje, ob dolgih zimskih večerih. Nikar ga ne shranite na vlažno ali v plastični vrečki v hladilniku, saj bo začel kmalu plesneti.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.