Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Svetovni dan Zemlje - kaj lahko naredim za naravo?

Svetovni dan Zemlje - kaj lahko naredim za naravo?

22.04.2024

22. aprila obeležujemo 50. obletnico zaznamovanja prvega Svetovnega dneva Zemlje, s katerim na svetovni ravni opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo.

 

Svetovni dan Zemlje v znamenju podnebnih ukrepov

 

Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je naš svet primeren za bivanje. Pri blaženju podnebnih sprememb je pomemben zaveznik ohranjena narava. Če je ohranjena pestrost vrst rastlin in živali, če imajo vrste vitalne populacije in je genetska raznovrstnost visoka, so ekosistemi bolj odporni in se na spremembe lažje prilagajajo. (Vir: gov.si)

 

Kaj lahko naredimo za naravo?

 

Ne samo en dan v letu, ampak vsak dan bi morali skrbeti, da naravi vračamo dobro ter se do nje vedemo spoštljivo. Verjamemo, da ste že prebrali veliko nasvetov o tem, kako skrbeti za našo naravo, a vseeno jih bomo navedli še enkrat in ne pozabite, tudi naše najmlajše je lepo učiti, kako naj se vedejo - pazite, kakšen vzor ste jim. 

Nekaj nasvetov, kako lahko sami naredimo nekaj lepega za naš planet:

 

1. Izogibaj se embalaži za enkratno uporabo

Uporabljaj flaške za večkratno uporabo, hrano si pripravi doma in jo spakiraj v svojo embalažo, če se ti mudi in piješ kavo po poti - to počni z uporabo lončka za večkratno uporabo. V trgovino se odpravi s svojimi vrečkami in ne skrbi, če te bodo na blagajni čudno gledali, ker imaš kruh položen v svojo vrečko za shranjevanje živil, vsaka sprememba je najprej težka, potem pa jo počasi sprejemejo vsi.


Dan Zemlje

Jagababa povoščena krpica za shranjevanje hrane


2. Uporabljaj okolju prijazna čistila

Ko čistimo naš dom, v vodo poleg umazanje odplakujemo tudi kemikalije - obstaja naravi prijaznejši način s katerim bo naš dom še vedno čist - uporabljamo lahko naravna čistila, ki so po vrhu vsega lokalna in pakirana v embalažo, ki ni plastična. Oglejte si izdelke Odori.

 

Dan Zemlje

Odori čistila za dom


3. Kupuj lokalno hrano in pridelke

Podpri domače gospodarstvo in uživaj hrano, ki vsebuje več vitaminov in mineralov ter je obrana v zrelem stanju. Masovna pridelava sadja in zelenjava po svetu dela ogromno škode - tako ljudem, kot naravi. Vsi smo že slišali za avokado vojno in škodo, ki jo prinaša s sabo. Naj si narava opomore, zato tudi kupuj toliko, kolikor lahko poješ in se izogni ustvarjanju še več smeti.

Dan Zemlje

Equa stekleničke za večkratno uporabo


4. Več se sprehajaj in kolesari

Je res treba iti povsod z avtomobilom ali avtobusom? Naredi nekaj dobrega za svoje telo in se v službo, trgovino, šolo odpravi s kolesom ali peš. Poskrbi za manjši izpust izpušnih plinov ter naroči dostavo hrane na dom - saj veš, da ti tukaj na pomoč priskočimo mi. Svoje poti načrtujemo optimalno.

 In saj veste, kako pri nas skrbimo za lepši planet, kajne?

Dan Zemlje

Sadje in zelenjavo dostavljamo v lesenih gajbicah, papirnatih vrečkah ter kartonskih škatlicah (tiste bolj občutljive pridelke), izogibamo se plastiki, ne skladiščimo sadja in zelenjave, saj zaloge naročamo 'on demand' in se tako na koncu dneva izognemo odvečnim odpadkom.

 

Priporočamo

  • Bombažna vrečka za živila Gajbica

    Gajbica

    Cena: 4,90 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    100% bombažna vrečka za shranjevanje živil, z ljubkim sloganom 'Za lušte, razvade in zdrave navade'.

    • Velikost: 30 x 40 cm
    • Teža: 140 g/m²
    • Materiali: 100% bombaž
    • Pranje: ročno
    Več o produktu »
     
     
  • Fairtrade bombažna vrečka Gajbica

    Gajbica

    Cena: 9,90 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    100% bombažna vrečka s Fairtrade certifikatom in ljubkim sloganom 'Za lušte, razvade in zdrave navade'.

    • Velikost: 38 x 42 x 7 cm
    • Teža: 200 g/m²
    • Ekologija: Eko bombaž, Fair trade certifikat
    Več o produktu »
     
     
  • Pralni prašek za belo perilo

    Odori

    Cena: 12,90 € V košarico

    1500 ml

    Stanje zaloge: na voljo

    Pralni prašek je namenjen pranju belega perila. Narejen je na rastlinski osnovi, je biorazgradljiv in prijazen do okolja, zato je njegova struktura bolj gosta. Primeren je tudi za ljudi z občutljivo kožo, pranje otroških ter športnih oblačil.

    Ne vsebuje encimov, fosfatov, optičnih belil, parabenov, sintetičnih dišav in drugih alergenih dodatkov. Pralni prašek mehča perilo in vodo, zato pri pranju ne potrebujete dodatnih mehčalnih sredstev. Oprano perilo bo imelo nežen vonj po limonski travi.

    Vonj: limonska trava

    → 1500ml
    → veganski izdelek
    → BIO sestavine
    → uporaba brez mehčalnih sredstev
    → za občutljivo otroško kožo

    Več o produktu »
     
     
  • Metallic Gold -30%

    Metallic Gold

    Equa

    Cena: 22,00 € 15,40 € Najnižja cena pred akcijo: 15,40 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    Metallic Gold steklenička 550ml

    Metallic Gold steklenička te spominja na pomembnost vode z vsakim požirkom, ki ga narediš. Voda ima podoben pomen za tvoje telo in zdravje kot ga ima za naravo, zato jo pij čim bolj pogosto.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.