Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Zakaj česen velja za naravni antibiotik?

Zakaj česen velja za naravni antibiotik?

16.09.2014

Česen že od pradavnine velja za eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev, lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Raziskave so pokazale, da česen krepi imunski sistem, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo organizem pred uničujočim bakterijami in virusi. 

Česen vsebuje pomembne minerale (selen, železo, natrij, kalij, niacin) in vitamine (B1, B6, B9, C, K). 

Antioksidanti v česnu varujejo celice pred poškodbami, telo pa pred staranjem.

Česen

ZGODOVINA ČESNA:

Česen je ena najstarejših kulturnih rastlin, ki se že 4 tisočletja uporablja ne samo kot začimba pri jedeh, temveč tudi kot učinkovito zdravilno sredstvo. Ostanki česna so bili najdeni že pred 10.000 leti v pečinah, o njegovi uporabi govorijo že sumerske ploščice že 3.000 let pred našim štetjem. Dolgo so ga uporabljali le kot zdravilo in ne kot začimbo. 

V času prve svetovne vojne, ko še niso poznali penicilina, so ruski vojaki uporabljali česen za celjenje ran. 

Zanimivost o česnu!

Zanimivo je, da so Egipčane imenovali “smrdljivi narod”, ker so v velikih količinah uporabljali česen. Bil je tako zelo cenjen, da je služil kot denarna valuta. Takrat so celo sužnje vrednotili s česnom in tako je en zdrav suženj veljal 5 kg česna.

Zakaj je česen tako zdravilen?

Zaradi žveplovih sestavin v eteričnem olju ima česen neprijeten vonj, vendar brez brez njih ni zdravilen. Česen vsebuje zelo pomembne antioksidante, med katerimi sta najpomembnejši alicin in eterično olje. 

Česen preprečuje raka (na dojkih, prostate, črevesja in želodca) in prispeva h krčenju tumorjev . Raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje česna znatno zmanjša pojav raka.

Znanstveniki so v raziskavah ugotovili, da so sestavine v česnu koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak in znižujejo raven škodljivega holesterola, že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%Česen tudi uravnava sladkor v krvi in tako blaži starostno sladkorno bolezen. Pri težavah z aknami lahko sveže stroke česna neposredno vtiramo v kožo, česen bo očistil pore, saj uničuje bakterije, s česnovo terapijo se lahko borite tudi proti nadležnim madežem na koži.

Česen vsebuje naravni ahoen, snov, ki ima podoben učinek kot aspirin, ki pospešuje razstapljanje krvnih strdkov, zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje cirkulacijo in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi.

Česen je tudi priljubljeno domače zdravilo za herpes, njegove protivnetne učinkovine zmanjšajo oteklino ter pospešujejo proces zdravljenja. 

Znanstveniki so s pomočjo raziskav dokazali, da česen pomaga preprečevat in zmanjševati učinke Alzheimejeve bolezni, saj naše možgane in imunski sistem ohranja mlade in zdrave.

Česen preprečuje prekomerno izpadanjem las, saj vsebuje alicin in žveplovo spojino, ki preprečujeta izpadanje las in pospešujeta njihovo rast.

Zadah, le kako se ga izogniti?
Veliko ljudi obožuje okus česna, a se mu zaradi neprijetnega zadaha raje izognejo. Zadah lahko oblažimo oz. ga preženemo s kozarcem mleka, z jabolkom, peteršiljem ali z žvečenjem nageljnove žbice. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.