Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Sadje in zelenjava - ekološko ali lokalno?

Sadje in zelenjava - ekološko ali lokalno?

04.09.2020

Nedavno nazaj smo sledilce na družbenih omrežjih vprašali, ali bi raje kupili ekološko pridelano sadje in zelenjavo, ki sta uvožena s tujine ali lokalno pridelano sadje in zelenjavo, ki nimata ekoloških certifikatov.

Kar 92% vprašanih je izbralo lokalno pridelavo.

Ekološko in lokalno sadjeVir: Anketa izvedena na Instagram profilu @gajbica.si dne 25.8.2020

Kaj je ekološko in kaj lokalno?

Ekološka hrana

V Sloveniji Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ekološko kmetovanje definira kot: "Ob pridelavi visoko kakovostne in varne hrane ekološko kmetijstvo pomeni trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri ter uveljavljanje načela dobrobiti živali.

Uporaba lahkotopnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov in proizvodov pridobljenih iz teh organizmov ter različnih regulatorjev rasti ni dovoljena.

Ob tem je zagotovljen nepretrgan in transparenten nadzor nad pridelavo in predelavo pridelkov oziroma živil od njive do krožnika, kar predstavlja še večjo zagotovilo potrošnikom, da se odločajo za varna živila." (Vir: gov.si)

Ekološka pridelava sadja in zelenjavePrednosti in slabosti kupovanja ekološkega sadja in zelenjave

Lokalna hrana

"Lokalno pridelana hrana so živila, ki so pridelana in predelana v domačem okolju. V širšem pomenu to pomeni v naši državi, še širše pa v Evropi.

Takšna hrana je sicer lahko manj privlačnega videza, vsebuje pa več vitaminov in hranilnih snovi, ki so pomembne za naše telo, ima bolj svež, zrel in polnejši okus. Predčasno pobiranje, dolgotrajno skladiščenje in prevoz ter dodajanje konzervansov, ki ohranjajo svežino, zato ni potrebno ali pa se vse to uporablja v veliko manjši meri.

V Sloveniji imamo srečo, saj je na voljo veliko domače, lokalno pridelane hrane, le potruditi se moramo in poiskati pridelovalce ali trgovine, ki jo ponujajo. " (Vir: Delo.si)

Prednosti lokalne pridelave sadja in zelenjavePrednosti in slabosti kupovanja lokalno pridelanega sadja in zelenjave

Zakaj je v Sloveniji malo ekološkega sadja in zelenjave?

Sicer je "malo" relativen pojem, a nanaša se na to, da je bil leta 2019 delež EKO površin glede na vse površine v Sloveniji 10,4%. Sem spadajo tudi površine, ki so vezane na mesno predelavo, vinogradi in je tako delež površin na katerih se prideluje sadje in zelenjavo še manši. Po navedbah Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije pa tudi letos upada delež ekoloških kmetij in pridelovalcev, saj je iz sistema poslavlja več že uveljavljenih ekoloških kmetij.

Razlog? "Bolj drži, da nimamo urejenih nekaj nujnih sistemov v ekološkem kmetovanju v Sloveniji, kot so: javna dostopna baza dovoljenih sredstev v ekološki pridelavi, urejene verige ekoloških pridelkov in proizvodov, prav tako ni vzpostavljene močne tržne organiziranosti pridelovalcev, pridelava ni naročena in zato zelo podvržena nihanjem povpraševanja na lokalni ravni, čeprav na globalni ravni močno raste. Kmetovalci za izstope navajajo razloge, ki so tudi osebne narave, kot so bolezen in starost, drugi spet navajajo izstop zaradi zaključevanja petletnega ukrepa PRP (višina plačil ni zadovoljila pričakovanj). Kar nekaj jih navaja, da so odločitev sprejeli zaradi neprijazne kmetijske politike s preveč birokracije in zahtevnimi evidencami ob premajhni finančni podpori in prenizki stopnji podpor zlasti na travinju ali pa so morali vrniti najete površine. Med vzroki so tudi nezadostna podpora pri zdravstvenem varstvu rastlin, neprilagojen program posebnega preskušanja sort rastlin, nimamo tudi preskusnega centra za preskušanje novih tehnologij. Seznam manjkajočih podpornih sistemov se kar daljša."

Ekološki kmetje v Sloveniji po tudi pojasnilih ministrstva večino pridelkov prodajo neposredno na kmetijah ali pa na lokalnih tržnicah. Povpraševanje namreč močno presega ponudbo, zato je v Sloveniji večina ekoloških proizvodov iz drugih držav članic EU (Italije, Nemčije, Avstrije), nekaj pa tudi iz tretjih držav (Turčija, Izrael, Rusija in Srbija).

Ostane nam torej vprašanje - uvoženo ali lokalno?

Vsak pri sebi bo seveda presodil sam, ali mu je bolj pomembno, da uživa ekološko sadje in zelenjavo, ki sta po vsej verjetnosti uvožena s tujine ali bo raje posegel po lokalnih pridelkih. Važno je le, da postanemo kot kupci kritični in se ne bojimo povprašati o izvoru sadja in zelenjave - kjerkoli že smo, v trgovini, na tržnici ali pri nakupovanju preko spleta.

Pri nas boste imeli vselej navedeno s katere kmetije je določen pridelek. Pri takih stvareh smo zelo transparentni in našim kupcem z veseljem odgovorimo na dodatna vprašanja, ki jih imajo o izvoru. Seveda pa je vse odvisno od letnega časa in dostopnosti pridelkov - v kolikor v Sloveniji v določenem času pridelki niso v sezoni, jih uvažamo s tujine (bližnje države). In tudi takrat smo glede tega iskreni in jasni.

Prednosti nakupovanja pri Gajbica.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.