Št. produktov: 0
06.08.2014
Ker avokado že tisočletja velja za čudežno živilo, smo se odločili, da vam razkrijemo 8 pozitivnih lastnosti avokada. Avokado je neizmerno zdrav in se uvršča med najbolj hranljivih vrst sadja na Zemlji, saj vsebuje kar 25 ključnih hranilnih snovi. Izhaja iz družine Lauraceae, plod drevesa avokadovec. Najstarejšo dokazi o uporabi avokada dokazujejo že 10.000 pr. n. št.
Kako vemo, če je dovolj zrel in okusen za uživanje? Avokado vzemite v roke in ga potipajte, ko se lupina ob rahlem pritisku udre je avokado ravno prav zrel. Pazite, da avokado ni premehak, saj to pomeni, da je sadež star in prezrel. Zanimivo je, da avokado na drevesu ne dozori – zoreti začne šele, ko pade na tla ali ko se ga odtrga.
Avokado je neizmerno zdrav in se uvršča med najbolj priporočljive plodove na Zemlji. Bogat je z mononasičenimi maščobami, ki se hitro porabijo za energijo, vsebuje tudi veliko mineralov, vitaminov, aminokislin, antioksidantov, beljakovin, folno kislino in vlaknine. Pomaga tudi uravnotežiti življenjsko pomembno razmerje med kalijem in natrijem.
Zaradi blagodejne vsebnosti surovih maščob pomaga našemu telesu, da učinkoviteje absorbira v maščobi topna hranila. Znano je, da avokado vsebuje zdrave maščobe med njimi tudi omega - 3 maščobo, za katero je znano, da pomaga preprečevati depresijo in nastanek možganske kapi.
Avokado pomaga ohranjati oči zdrave in mlade, saj vsebuje pomembne antioksidante, ki preprečujejo očesne bolezni, povezane s staranjem.
Kalij pomaga uravnavati visoki in nizek krvni tlak. Med vsemi sadeži se samo še banane lahko kosajo po vsebnosti kalija z avokadom.
Je sadež lepote, saj skrbi za mladosten videz kože. Vitamini, minerali, aminokisline in antioksidanti, ki jih avokado vsebuje, se uspešno borijo proti gubam in povešeni koži, saj spodbujajo nastanek kolagena. Avokado krepi tudi lase in nohte.
Vsebuje vseh 18 esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za sintezo popolne beljakovine. Beljakovine iz avokada za razliko od tistih iz mesa telo lažje asimilira, saj avokado vsebuje tudi prehranske vlaknine. Avokado je prav nalašč za vegeterijance in vegane, saj je odlično nadomestilo mesa.
Zmanjšuje slab LDL holesterol in zvišuje dobr HDL holesterol, saj je v avokadu bogat vir oleinske kisline, ki pomaga pri zniževanju holesterola v krvi.
Avokado spodbuja nastajanje serotonina in drugih snovi, ki nas osrečujejo. Triptofan, ki se v večjih količinah nahaja prav v avokadu, se v možganih pretvori v serotonin, ki izboljšuje razpoloženje in pomaga preprečevati depresijo. Dokazano je, da smo po zaužitju avokada bolj koncentrirani ter zmogljivejši, saj so možgani bolj prekrvavljeni in imajo več kisika in hranilnih snovi.
Folna kislina je pomembna za rast celic ter za razvoj in rast zarodka, zato se še posebej priporoča nosečnicam. Avokado je lahko prebavljiv in je zato primeren tudi za majhne otroke.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.