Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Zakaj bi morali piti kokosovo vodo?

Zakaj bi morali piti kokosovo vodo?

29.06.2020

Če ste kdaj potovali po Aziji ali drugih tropskih krajih, so vam verjetno na vsakem koraku ponujali mlad kokos. Ali ste vedeli, da ima pitje tega tropskega sadeža mnogo pozitivnih učinkov?

Mlad kokos ali zrel kokos?

Najboljša in najbolj zdrava vrsta kokosove vode je tekočina, ki jo pridobimo iz nezrelih kokosovih orehov. Bistra tekočina zelenega kokosa vsebuje največjo količino hranil.

Kokosova voda je bistra tekočina v mladem, zelenem kokosu, ki je običajno velikosti žoge. V idealnem primeru se mladi kokosi nabirajo pri starosti 5–7 mesecev, da vsebujejo največ vode.

Ljudje, ki živijo na tropskih področjih, kjer raste kokos, kokosovo vodo uživajo že stoletja za izboljšane svojega zdravja. A tudi številne sodobne znanstvene študije so dokazale mnoge prednosti pitja kokosove vode.

Kokos na potovanjihPitje kokosove vode na potovanjih

Pitje kokosove vode ima toliko prednosti?

Je kokosova voda torej dobra za vas? Seveda! Če vam je všeč njen okus, je lahko odlična nizkokalorična alternativa drugim pijačam, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Takole pa raziskave pravijo o učinkih pitja kokosove vode:

1. Odličen naravni izotonik


Pitje kokosove vode je odlično v poletnem času in v tropskih krajih, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino, hkrati pa nadomešča izgubljene elektrolite. Sok mladega kokosa ali kokosova voda deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe ter čisti prebavne poti, poleg tega pa potiska strupe iz našega telesa. Ravno ta lastnost je glavna prednost, po kateri se mladi kokos razlikuje od drugih sadežev, s katerimi se pomagamo telo razkisati in ki ne zanjo pa strupov spraviti iz organizma.


2. Krepi imunski sistem


Znanstveniki so odkrili, da hranila in mikrominerali v kokosovi vodi delujejo kot spodbujevalci imunskega sistema. Raziskave kažejo tudi, da koksoova voda vsebuje antioskidante, kot so askorbinska kislina (vitamin C) in kofeinska kislina, ki krepita imunski sistem. Ena skodelica kokosove vode vsebuje skoraj 6 gramov vitamina C, kar je 10% dnevno priporočenega vnosa.

Kokos tudi domaKokosovo vodo lahko pijemo tudi doma

3. Odpravlja mačka


Tako je, prav ste prebrali. Če ste prejšnjo noč pregloboko pogledali v kozarec, je priporočljivo, da spijete kokosovo vodo, saj pomaga pri rehidraciji in nadomešča izgubljene elektrolite.

4. Naravna transfuzija?


Kokosova voda vsebuje številne telesu koristne sestavine. Poleg tega, da je bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo vse najpomembnejše minerale, kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Ker vsebuje glukozo, je prijetnega sladkega okusa, hkrati pa primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje. Kokosova voda je izjemno bogata s proteini. Njena sestava je tako zelo podobna plazmi, naravni tekočini v človeškem telesu, da jo v medicini včasih uporabljajo kot transfuzijo.

Kokos TajskaPri Gajbici mlad kokos dobimo naravnost iz Tajske

Zaradi vseh naštetih prednosti je torej jasno s čim se boste osvežili to poletje, kajne? Najbolje je piti kokosovo vodo, ki pride direktno iz mladega kokosa. Termično obdelana kokosova voda namreč izgubi večino koristnih sestavin. Nekatere kokosove vode v plastenkah vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne različice.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.