Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Borovnice - najbolj zdravilno živilo?

Borovnice - najbolj zdravilno živilo?

15.06.2020

Borovnice so superživilo - vsebujejo izjemno veliko antioksidantov in zmanjšujejo gube, preprečujejo vnetja, tveganje za srčno-žilne bolezni in celo Alzheimerjevo bolezen.

Magična moč borovnic

V majhnih jagodah borovnic se skriva velikanska moč, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje tudi značilno modro vijoličasto barvo. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje. Največ jih najdemo v povrhnjici jagod, zato je borovnice najbolje uživati sveže in cele, s povrhnjico vred. Poleg možganskih spodbujevalcev antocianinov pa ta sadež vsebuje še en pomemben antioksidant, elagično kislino, ki v metabolizmu ovira nastajanje tistih reakcij, ki povzročajo raka. Tako imajo ljudje, ki uživajo borovnice, trikrat manj možnosti za nastanek raka kot tisti, ki jih ne jedo.

Gojene ali gozdne borovnice?

Gojene borovnice naj bi po raziskavah celo prekosile gozdne, saj vsebujejo več zdravilnih učinkov, vitaminov in mineralov.

Domače ameriške borovnice Gajbici domače ameriške borovnice, ki so vsak dan sveže obrane, dostavijo s Kmetije Krošelj

5 prednosti uživanja borovnic

1. Zmanjšujejo znake staranja

Borovnice, tako kot drugo barvno sadje in zelenjava, vsebujejo visok nivo antioksidantov. Ti pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v telesu. Preprečujejo poškodbe celične membrane v DNA, ki jih sicer povzroča oksidativni stres. Prav zato borovnice pomagajo zavirati procese staranja.

2. Protirakavo delovanje

Zadnje študije kažejo, da borovnice vsebujejo snovi, ki imajo protirakave učinke. Delujejo tako, da spodbujajo proizvodnjo encimov, ki varujejo pred rakom in upočasnjujejo rast tumorjev. Antioksidanti prav tako pomagajo preprečiti in upočasniti celo vrsto drugih bolezni.

3. Izboljšujejo koncentracijo in spomin

Raziskovalci iz Tufts univerze v Bostonu so zapisali, da so starejše miši, ki so jim dali ekstrakt borovnice, imele boljše ravnotežje, koordinacijo in kratkoročni spomin. Antocianini, ki dajejo borovnicam močno modro barvo, kot kaže, varujejo nevrone v možganih.

4. Izboljšujejo nočni vid

Ena od študij, v kateri so izraelski piloti redno jemali prehranske dodatke borovnic, je pokazala, da se je njihov nočni vid močno izboljšal. Znanstveniki menijo, da se je to zgodilo, ker snovi v borovnicah krepijo elastičnost kapilar v očesu.

5. Močno orožje proti odvečni maščobi

Glede na študijo, ki je bila izvedena na teksaški Woman's University, lahko borovnice razbijejo maščobne celice, zavirajo pa tudi tvorjenje novega maščobnega tkiva, kar pomeni, da lahko veliko prispevajo k premagovanju prekomerne telesne teže. Za to so v večji meri odgovorni polifenoli, skupina kemičnih spojin, ki so prisotne tudi v drugih vrstah sadja in v zelenem čaju.

Domače ameriške borovnice

 

 

Priporočamo

  • Borovnice

    Cena: 4,99 € V košarico

    0,125 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Borovnica raste na grmovjih različne velikosti, od 10 cm do 4m. Plodovi so na začetku bledo zelenkasti, nato rdečkasto-vijolični nazadnje pa postanejo značilne indigo barve.

    Borovnice so sočnega sladkastega okusa in odlično se podajo jutranjim granolam, kot dodatek smutijem, pecivu, najboljše pa so kot samostojen prigrizek - a pozor, hitro jih zmanjka. 

    SORTA: Ameriške borovnice

    Tukaj si preberite več o številnih prednostih borovnic.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.