Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Delo od doma: kako naj delodajalec skrbi za psihofizično zdravje zaposlenih?

Delo od doma: kako naj delodajalec skrbi za psihofizično zdravje zaposlenih?

13.06.2020

Po več kot dveh mesecih karantene se zaposleni postopoma vračajo na delovna mesta, nekateri pa še vedno delajo od doma. Pandemija je podjetja, ki tovrstne možnosti svojim zaposlenim ni nudila, dobesedno prisila v ta način dela. In kaj se je zgodilo?

Zgodovina dela od doma

Delo od doma ("telecommuting"; "work from home") je način dela, ki je prisoten že dalj časa. V razvitih državah je začel postajati vse bolj popularen že v 90. letih prejšnjega stoletja. Z razvojem tehnologije, ki dovoljuje, da smo online kjerkoli in kadarkoli pa se procent ljudi, katerih delo je fleksibilno, samo še povečuje.

Leta 2019 je bila narejena globalna raziskava v katero je bilo vključenih 15.000 zaposlenih iz 80 držav sveta. Več kot 50% udeležencev je poročalo, da od doma delajo polovico svojega delovnega časa.

Delež državljanov EU-ja, ki običajno delajo od doma, se v zadnjih desetih letih ni bistveno spreminjal, se je pa povečal delež tistih, ki od doma delajo občasno. Od doma običajno dela 6,9 odstotka Slovencev, povprečje v EU-ju pa je 5,2 odstotka (Eurostat, 2019).

Delo od doma

In prišla je karantena

Marca 2020 se je vse spremenilo in podjetja so bila kar naenkrat primorana, vse svoje zaposlene poslati domov in jim urediti možnost dela na daljavo. Za tiste, ki so imeli tovrstne prakse vpeljane že prej, je bilo to lažje, za druge, ki se tega prej niso posluževali pa malce težje (urejanje dostopov, zagotavljanje opreme ...).

Psihofizično zdravje in delo od doma

V vse več manjših študijah se ugotavlja izboljšanje zdravja tistih, ki delajo od doma, deloma verjetno zaradi boljše prehrane, deloma pa zaradi dodatnega časa, ki ga lahko namenijo gibanju in spanju, ob tem pa je delo od doma pogosto manj stresno.

Raziskava svetovalne službe Gallup je namreč pokazala, da se v razmerah, kjer imajo zaposleni več manevrskega prostora, kdaj točno bodo delali na kateri od nalog, kar za 43 odstotkov zmanjša pojav izgorelosti.

V drugi študiji, ki jo je opravljal dr. Bloom (2015) pa so ugotovili, da so ljudje, ki delajo od doma tudi bolj učinkoviti, podjetja pa na letni ravni prihranijo kar nekaj denarja. 

Delo od doma

Vloga delodajalca

Delodajalec mora v prvi vrsti zaposlenim, ki delo opravljajo od doma, zaupati in jim dati proste roke. Kako pa še lahko pripomore k temu, da bodo zaposleni, ki delajo od doma še bolj zadovoljni?

  • Organizira neformalne sestanke z ekipo na tedenski bazi in preveri, kako se imajo in če kaj potrebujejo.
  • Maile in klice opravlja v delovnem času in ne ob zelo poznih ali zgodnjih urah v dnevu.
  • Preseneti jih z dostavo svežih dobrot na dom - in tukaj lahko pomagamo mi!

Delo od doma


Dostava sadja zaposlenim na dom

Pri Gajbici se vedno prilagodimo vašim željam. Če bi radi vaše zaposlene presenetili in jim tudi doma ponudili sveže sadje in ostale dobrote, bomo za to poskrbeli mi.

V času koronakrize smo za kar nekaj podjetij na domove njihovih zaposlenih poslali gajbice presenečenj in v nadaljevanju delimo dve izkušnji.

"Kot napredno IT podjetje iz Ljubljane skušamo našim zaposlenim nuditi kar najkvalitetnješi work-life balance. Poleg ostalih benefitov, ki jih ekipa ima, je tudi Gajbica, ki jo v pisarno naročamo trikrat tedensko: 2x sadje in 1x sveže smutije. V času epidemije smo pisarno zaprli za dva meseca, kar pa ni pomenilo, da smo šli na dopust. Cela ekipa je delala od doma, zato smo poskrbeli, da je bila ta tranzicija od pisarne do doma za vse kar najlažja. V časih, ko so bile dostavne zamude običajne, previdnost na vrhuncu in prihodnost nesigurna, sem kontaktirala Gajbico in punci sta mi takoj priskočili na pomoč z bliskovitim odzivom in fleksibilnostjo. Naročila sem 30 gajbic, skupaj smo, po telefonu seveda, sestavile gajbico za vsakega zaposlenega, ki je vsebovala sadje, suho sadje in kavo. Punci sta poskrbeli, da je bila Gajbica dostavljena na točno določen dan na vse naslove po Sloveniji, tudi v najbolj oddaljene kotičke, ena Gajbica pa je bila odpeljana celo v Zagreb. Tako so naši zaposleni prejeli nekaj, kar jim je bilo iz pisarne domače, presenečenje pa je bilo iskreno in pozitivno: Na naš komunikacijski kanal so pošiljali fotografije Gajbice ob prejemu, se večkrat spomnili, kako veseli so bili pozornosti ter se zahvalili za enostavno dostavo: klic pred dostavo in Gajbica pred vrati, v času epidemije z dobro zaščitenimi dostavljalci. Bilo je varno in udobno, tako zame kot naročnico kot za prejemnike! Gajbico imamo zdaj spet dostavljeno v pisarno, se je pa dodatno poslužimo vsakič, ko potrebujemo poslovno darilo - naj bo to sadje, zelenjava, čokolada, kava ali smuti - izbira je velika, prijaznost in profesionalnost pa na vrhuncu! Hvala, Gajbica (je rekla in zagrizla v jabolko) :)"

- Ana Zorko, Kamino

"V negotovem koronskem času se je delo zaposlenih premaknilo v domače prostore. Glede na to, kako zelo so bili prilagodljivi in smo ta čas uspešno prebrodili, smo jih želeli presenetiti z uporabnim, ličnim in okusnim darilom. Po pregledu je bila Gajbica idealna izbira, saj ponuja različne izredno lepe ter okusne izdelke, kjer smo skupaj z njimi izbrali idealno kombinacijo sladkega in slanega. Z razvozom v enem dnevu so poskrbeli, da so vsi zaposleni dobili svojo Gajbico v istem dnevu, skupaj s personaliziranim sporočilom. Zaposleni so bili navdušeni, kar je pomenilo odlično izbiro. Močno priporočam uporabo njihove storitve, ker so prilagodljivi, imajo sveže in dobre izdelke ter korekten odnos. Hvala!"

- Ana Štefančič, Genis d.o.o.

Za pomoč in dodatna vprašanja glede dostave gajbic na domove vaših zaposlenih smo na voljo na info@gajbica.si

Darila za zaposlene Primer darilnih gajbic, ki smo jih dostavili v domove zaposlenih pri podjetju Genis.


"Delo je nekaj kar počneš, ne prostor kamor greš."

 

Priporočamo

  • Anti Stresko gajbica

    Cena: 33,90 € V košarico

    Stanje zaloge: na voljo

    V Anti Stresko gajbici boste našli kombinacijo 6 kg svežega in okusnega sezonskega sadja. 

    Vsebina gajbica je primerna za približno 4-6 ljudi, odvisno od apetita.

    Prepričajte se o okusu in kvaliteti in ga naročite direktno na vaš dom! Sadje na dan dostave ročno izberemo, ročno pakiramo in skrbno dostavimo!

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.