Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Pijete dovolj vode? Ste dehidrirani?

Pijete dovolj vode? Ste dehidrirani?

01.07.2014

Človeško telo sestavlja kar 60% tekočin, ki so nujno potrebne za naše zdravje. Poleti je dehidracija izjemno pogost pojav, saj preživimo veliko svojega časa na soncu oz. na prostem. Med najbolj pogoste probleme poleti spada dehidracija, kar v ljudskem jeziku pomeni, da si "ob vodo".

STE SE VPRAŠALI, ZAKAJ JE DEHIDACIJA TAKO POGOSTA POLETI?

Najbolj pogosti razlog je prepozno zavedanje dehidracije, saj ljudje pijemo vodo šele takrat, ko postanemo žejni. Takrat je že žal prepozno, kajti naše telo je že močno dehidrirano.

Znaki dehidracije: 

  • krči v mišicah
  • povečan apetit
  • nizek krvni tlak
  • vrtoglavica
  • glavobol

Voda s sadjem - dehidracijaKOLIKO VODE SPLOH POTREBUJEMO?

Odrasla oseba potrebuje med 2 do 3 litre vode na dan, v poletnem obdobju se lahko količina tudi poveča. Če se ukvarjate s športnimi aktivnostmi, je potrebno priporočljivo količino povečati, saj se z znojenjem izgublja več vode kot ponavadi. Poskrbite tudi, da dovolj vode spijejo tudi vaši otroci. Dojenčki potrebujejo približno 1,5 l vode na dan.

Z rehidracijo skrbimo, da naš organizem normalno deluje, da lahko izloča škodljive snovi in da imunski sistem opravlja svojo funkcijo.

PAZITE NA PREHRANO

Za preprečevanje dehidracije ni dovolj le pitje zadosti tekočine, vendar tudi prava hrana. Poleti se je potrebno izogibati mastni hrani, sladkorju, kavi in sladkanim pijačam, saj le te povečajo dehidracijo.

Potrebno je paziti na dovoljni vnos lahke hrane, zelenjave in sadja, ki ju je poleti na pretek!         

Sveže sadje in sveža zelenjava sta dragocena pomoč preprečevanje dehidracije, saj vsebujeta veliko vode in elektrolite, ki jih izgubljamo z znojenjem, ter sta poleg tega tudi bogat vir mineralov, vitaminov, hranil, sladkorjev.

Poletno osvežilno sadjeOSVEŽILNO SADJE IN ZELENJAVA

V toplih dneh poskušajte zaužiti čim več osvežilnega sadja in zelenjave:

- zelena solata
- korenje
- kumare
- češnje
- jagode
- melone
- breskve
- jabolka
- melona
- lubenica

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.