Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Poletno sadje - vitaminska osvežitev

Poletno sadje - vitaminska osvežitev

02.06.2014

Koščičasto sadje je pravo poletno sadje. Prva znanilka poletja je češnja, sladijo ji višnja, marelica, nektarina in breskev, melona in lubenica, ob koncu poletja pa še sliva in ringlo. Poletje je pred vrati in v vročih dneh je pomembno, da dovolj pijemo in zaužijemo veliko sadja ter se tako izognemo dehidraciji.

Med poletno sadje štejemo češnje, višnje, marelice, breskve in nektarine. Koščičasto sadje je med drugim bogato z vitaminom C, ki je zelo učinkovit pri težavah z odvečnimi kilogrami, saj preprečuje nalaganje odvečne maščobe. Poleg vitamina C vsebuje še vlaknin, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, niacin ter vitamin A.

Na kratko bomo opisali:

Češnje

Češnje 

Izvirne sladke češnje so našli v Mali Aziji, na ozemlju med Črnim in Kaspijskim morjem, Kitajci pa so jih gojili že pred tremi tisočletji. 
Češnje so bogate z železom, fosforjem in vitamini A, B1, B2, B6 in C, znano je da blažijo bolečine pri artritisu in glavobolu. Vsebujejo folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi in ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja. Vsebujejo veliko antioksidantov, so znane tudi po tem, da zavirajo staranje. Češnje  je najbolje zaužiti ohlajene in sveže.

Marelice

Marelice 

Marelice so se že pred tisočletji razvile na Kitajskem, marelice je Evropejcem prinesel Aleksander Veliki. Marelice so bile zelo cenjene, stari Rimljani in Grki so jih imenovali »zlata jabolka sonca«.
Marelice vsebujejo od vseh vrst sadja največ provitamina A (karotin) - pozitivno vpliva na oči in skrbijo za lepo kožo, vitaminov B1, B2 in vitamina C, kot tudi mineralov kalija, kalcija, fosforja, železa in sadne kisline. 

Breskve

Breskve 

Breskve izvirajo iz iste vrste kot nektarine  in so si tudi zelo podobne, le da imajo breskve kosmato lupino, nektarine pa gladko. Na Kitajskem jih pridelujejo že od 5. stoletja dalje. 
Veljajo za simbol dolgega življenja in nesmrtnosti. Po svileni poti so jih prenesli v Perzijo, kjer jih je odkril Aleksander Veliki in jih nato prenesel Grkom in Rimljanom.

Breskve so zelo priljubljene predvsem zaradi svoje sočnosti, okusnih aromatičnih substanc in tudi zdravilnih lastnosti. Vsebujejo tudi veliko kalcija, fosforja, kalija, provitamina A, vitamine skupine B, vitamin C in folne kisline. Breskve uvrščamo med pomlajevalno sadje, saj neguje kožo in ji vrača sijaj

Breskve vsebujejo veliko niacina in mineralov, kateri izboljšujejo razpoloženje in odpornosti


 Nektarine

Nektarine 

Nektarine imajo botanično ime Prunus persica, kar pomeni perzijska sliva, čeprav so ti sadeži z gladko lupino različica breskev in so doma iz Kitajske.

Prav tako kot breskve, nektarine vsebujejo veliko kalija in fosforja ter vitamina A in C. Vsebujejo tudi veliko balastnih snovi, ki pospešujejo prebavo.

 


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.