Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Moč Citrusov

Moč Citrusov

02.12.2018

Sadje pod imenom Citrusi (agrumi) niso le osvežujoči, ampak tudi super hranljivi. Med citruse uvrščamo limone, limete, pomaranče in grenivke, mandarine, klementine.... Citrusi imajo cel kup prednosti za naše zdravje – od krepitve imunskega sistema do kozmetičnih plusov.

 

7 načinov kako citrusi koristijo našemu zdravju

1. Vitamin C

Vitamin C znan tudi kot askorbinska kislina. V vodi topen vitamin in močan antioksidant.  Kot antioksidant nevtralizira proste radikale, preden poškoduje zdrave celice, katerega cilj je zmanjšati tveganje za takšne kronične bolezni.

V nasprotju s splošnim prepričanjem vitamin C ne preprečuje nastanek prehlada, v nekaterih študijah pa je bilo ugotovljeno, da zmanjša dolžino in omili simptomov prehladov.

Citrusi so odličen vir vitamina C, hranila, ki krepi imunski sistem in pripomore pri ohranjanju gladke in elastične kože. Vitamin C (askorbinska kislina) igra ključno vlogo pri nastajanju kolagena, (kolagen je primarna sestavina vezivnega tkiva v telesu). Kolagen je bistvenega pomena za močne vezi, kite, kožo, krvne žile in kosti ter za celjenje ran in popravljanje tkiva. Vitamin C je velikokrat glavna sestavina v kozmetičnih izdelkih (kremah itd.), ravno zato vitamin C povezujemo z mladostnim videzom kože.

V sadežih najdemo tudi ostale vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje, vključno z vitaminom B, kalijem, fosforjem, magnezijem in bakrom

Pravzaprav, že ena srednje pomaranča vsebuje toliko vitamin C, ki ga potrebujemo v enem dnevu.

Ali ste vedeli, da morajo moški dnevno zaužiti 90 miligramov, medtem ko morajo ženske zaužiti 75 miligramov vitamina C?

Pri nakupu citrusov  moramo biti pozorni, da kupujemo le kar se da sveže, saj dolgo skladiščenje (v hladilnicah) zmanjša količino vitamina C za 40 do 60 %. 

Citrusi

2. Citrusi so dober vir vlaknin

Že ena sama pomaranča (srednje velika) vsebuje štiri grame vlaknin. V primerjavi z drugimi sortami sadja in zelenjave so citrusi edinstveni, saj imajo višje razmerje vlaknin.

Citrusi 

 

3. Vsebujejo zelo malo kalorij

Če pazite na vnos kalorij, so citrusi dobra izbira za vašo "dieto", saj jih vsebujejo zelo malo. 

Ker so citrusi naravno napolnjeni z vodo in vlakninami ostanemo po zaužitju dalj časa polni in siti. Naj pa bi imela grenivka veliko prednost, glede na študij (leto 2006 ) Journal of Medicinal Food. Raziskovalci so prostovoljcem dali enak načrt vadbe za 12 tednov, le da so polovico prostovoljcev prosili, naj pred vsakim obrokom zaužijejo pol sveže grenivke, drugo polovico pa naj spijejo kozarec jabolčnega soka. Skupini prostovoljcev, ki so pred obrokom pojedli polovico grenivke je telesna teža padla povprečno za 3½ % (v primerjavi z zgolj ½ % izgube telesne teže pri skupino, ki je pred obrokom spila jabolčni sok).

Za boljšo predstavo koliko kalorij vsebujejo agrumi:

1 majhna klementina: 35 kcal
1 srednje velika pomaranča: 62 kcal
1/2 roza grenivke: 52 kcal
1/2 beli grenivke: 39 kcal
Sok od 1 limone: 12 kcal


4. Z vitaminov C do zdravega srca

Pomaranče, grenivke, limone in limete so bogati viri flavonoidov. Prevladujoči flavonoid v teh plodovih se imenuje hesperidin, kateri pripomore k povečanju "dobrega" HDL holesterola in znižanju "slabega" LDL holesterola in trigliceridov.

 Citrusi


5. Z vitaminom C do boljše absorbacije železa

Zanimivo je, da vitamin C močno povečuje absorpcijo železa iz hrane, ki jo zaužijemo. Vitamin C pomaga pri predelavi železa, ki se slabo absorbira (kot so rastlinski viri železa) v obliko, ki jo naše telo lažje absorbirati.

Z zaužitjem 100 mg vitamina C lahko izboljšate absorpcijo železa za kar 67%.

6. Sok citrusov ni tako zdrav kot sam sadež

To je zato, ker samo sok citrusov vsebuje veliko več sladkorja in manj vlaknin kot sam sadež. Vsa pijača, ki vsebuje veliko sladkorja, avtomatsko vsebuje tudi več kalorij, kar lahko pripomore k pridobivanju teže. Ko naše telo absorbira večje količine fruktoze (vrsta sladkorja v sadnem soku), se le-ta hitro absorbira v krvni obtok in nato v jetra. Če naša jetra dobijo več fruktoze, kot jo lahko pa lahko absorbirajo, se preostanek fruktoze pretvori v maščobo. Sčasoma ta maščoba lahko povzroči bolezni jeter.

Nasprotno od pridobivanje fruktoze iz celega sadeža ni takšna težava, glede na to, da pridobivamo manjšo količino naenkrat, med tem, ko za 2dcl soka potrebujemo kar nekaj sadja. Plus, vlaknine, najdene v sadju, odbijajo fruktozo, zaradi česar se počasi absorbira v krvni obtok.
 

7. Grenivke se lahko "tepejo" v kombinaciji z določenimi zdravili.

Če jeste grenivke ali pitje sokov grenivke, lahko le to postane težava, če jemljete določena zdravila.

Furanokumarin, kemična snov v grenivki, se veže na encim, ki v našem črevesju zmanjšuje absorpcijo nekaterih zdravil. S tem, ko se ta snov veže na encim, le temu prepreči pravilno delovanje. Rezultat tega je, da vaše telo absorbira več zdravil, kot bi ga, če bi encim deloval pravilno.

Zato je priporočljivo, da se o tem vedno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Citrusi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.