Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

9 sadežev, ki vsebuje največ vlaknin

9 sadežev, ki vsebuje največ vlaknin

18.12.2017

Spodaj smo spisali 9 sadežev, ki vsebujejo največ vlanin na 100g. Na mizo prinašajo tudi veliko antioksidantov, vitaminov, mineralov in ostalih hranil, ki so pomemba za normalno delovanje našega telesa.

 

Kaj so sploh vlaknine in zakaj jih naše telo sploh potrebuje?

Vlaknine se nahajajo v rastlinah kot so npr. sadje, zelenjava. Vlaknin z razliko od ostalih živil, ki jih jemo, naše telo ne absorbira in ne prebavlja. Vlaknine le prehajajo skozi prebavni trakt, večinoma nepoškodovane in nerazgrajene. Če bi se to dogajalo pri ostalil živilih bi bila to slaba stvar, saj od njih ne bi pridobili čisto nič hranilnega, a pri vlakninah je ravno obratno. Dejstvo, da vlaknine ostanejo nerazgrajene, je dobra stvar, saj nam s tem pomagajo pri gibanju blata in škodljivih rakotvornih snovi skozi prebavni trakt. Brez zadostnega vnosa vlaknin v prehrano, bi lahko imeli nepravilnosti kot so zaprtje in napihnjenost. 


1. Avokado

Prvo mesto zasede avokado, saj vsebuje kar 7g vlaknin na 100g sadeža. Kljub temu, da vsebuje enako vlaknin na 100g kot suhe slive, je vseeno velika možnost, da lažje pojemo 100g avokado kot pa 100g suhih sliv. Avokado je tako vsestranski, da ga lahko dodamo skoraj k vsakemu obroku. Vsebuje vlaknine, kalij in zdrave maščobe in ravno zato je avokado zmagovalec med sadeži z največ vlaknin.

9 sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin

2. Suhe slive

Suhe slive vsebujejo tako kot avokado 7g vlaknin na 100g. Suhe slive že od nekdaj povezujemo z blagodejnimi učinki, ki jih imajo na našo prebavo.

3. Maline

Maline vsebujejo 6g vlaknin na 100g. Med jagodičevjem so maline tiste, ki vsebujejo največ vlaknin 6g na 100g, kar je skoraj četrtino dnevne potrebe. Prav tako vsebujejo tudi antioksidante, ki naj bi blagodejno vplivali na naše zdravje in naj bi pripomobli k boljšemu imunskemu sistemu.

4. Hruške

Hruške vsebujejo 3,1 g vlaknin na 100g. Na sedmo mesto se uvsti sadež, ki je na voljo skozi vso leto - hruške. Ko jemo hruške, moramo pustite kožo, saj le ta vsebuje večino vlaknin. S tem, da bomo olupili hruško bomo izgubili skoraj 50% vlaknin. 

9 sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin

5. Rozine

Suho grozdje oz. rozine vsebujejo kar 3,7 g vlaknin na 100g. Zanimivo je, da rozine vsebujejo več vlaknin na 100g kot pa grozdje. To je dobra stvar, saj rozine lahko čez leto pogostoje vključujemo v svoj jedilnik kot pa grozdje, ki ima krajšo sezono in povrh vsega vsebuje še manj vlaknin. Rozine vsebujejo tudi antioksidante, ki naj bi pripomogli pri boju proti poškodbam radikala. 

9 sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin

6. Robide

Robide vsebujejo 5g vlaknin na 100g. Med najmanj priljubljenimi jagodami so prav robide, saj saj so v ospredju bolj jagode, borovnice in maline. Robide so jagodičevje, ki ga preprosto moramo začeti jesti več, saj so polne z antioksidanti in veliko količino vlaknin. Odlično se podajo k sadni solati, jogurtu ali pa kar tako za prigrizek.


7. Kivi

Kivi vsebuje 3g vlaknin na 100g sadeža. Kivi je okusno sadje, ki ga lahko uporabimo kot del našega začetek za pridobivanja več vlaknin v našo prehrano. Sezona kivija se prične v koncu oktobra in traja vse do konca leta, pomembno je, da sadje jemo, ko je v sezoni, saj le tako pridobimo vsa njegova hranila. 

9 sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin

8. Banane

Najbolj popularno sadje so zagotovo banane, enostavne za jesti in hkrati zelo hranilne. 100g tega sadeža vsebuje 2,6g vlaknin. Vsebujejo 10% dnevne vrednosti vlaknin, ki jih naše telo potrebuje, prav tako so znane po vsebnosti kalija. Banane so odlično priročne tudi takrat, ko smo izpustili kakšen obrok, saj nam poteši lakota ter napolni s potrebnimi vlakninami. Lahko bi celo rekli, da smo ujeli dve muhi na en mah. :)

9 sadežev, ki vsebujejo največ vlaknin

9. Jabolka

"Jabolko na dan, odžene zdravnika stran

Jabolka vsebujejo 2,4g vlaknin v 100g. Že leta poznamo, kako blagodejno jabolka vplivajo na naše telo in zdravje. Poleg vitaminov in mineralov, ki jih vsebujejo jabolka, so tudi vlaknine tista sestavine, ki jo najdemo v tem sadežu. V 100 g jabolka bomo zaužili 9% vlaknin od priporočene dnevne vrednosti vlaknin. 

9 sadežev, ki vsebuje največ vlaknin

 

Priporočamo

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.