21.03.2022
Velikonočni prazniki, Božič ... ali kar tako, ko se nam je zalušta - orehova potica je tradicionalna slovenska jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Zavihaj rokave in se loti priprave te odlične jedi.
Speči ali naroči
Peka potice je ena tistih stvari, ki se ji marsikdo rad izogne. Če tudi ti res najdeš volje pa lahko potico naročiš tudi pri nas. Dostavimo ti jo kamorkoli želiš (z rozinami ali brez).

SESTAVINE
Testo
- med 0,9 in 1,1 kg moke
- 6 dl mlačnega mleka
- 6 rumenjakov
- 4 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- 60 g kvasa (torej kocka in pol svežega kvasa)
- 1 pecilni prašek
- 0,5 dl ruma in sok ene limone (oziroma po občutku)
- 1 dl sončničnega olja
- 4 žlice navadnega jogurta
- naribana limonina lupinica, vaniljev sladkor (po želji)
Nadev
- 500 g mletih orehov
- 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
- 2 beljaka (ki ju ne stepemo v sneg)
- 1 jabolko (naribano čisto na drobno)
- 0,3 dl ruma 150 g masla (na sobni temperaturi)
- 1,5 dl sladke smetane

PRIPRAVA
- Testo zamesimo tako, da v skledi najprej zmešamo mlačno mleko, rumenjake, sladkor, jogurt, limonov sok in rum. Dodamo približno četrtino moke (to bo kakšnega četrt kilograma) in dobro premešamo, potem vlijemo še olje in zares dobro premešamo. Ko dobimo precej tekočo zmes, postopoma in med mešanjem dodajamo preostalo moko.
- Ko dobimo primerno strukturo testa, ga dobro pregnetemo in oblikujemo v kroglo ter položimo nazaj v posodo. Pokrijemo s suhim kuhinjskim prtičem in pustimo vzhajati 45 minut na sobni temperaturi.
- Potem ga prvič prepognemo, torej ga stresemo na narahlo pomokano površino, z občutkom raztegnemo v kvadrat in robove prepognemo proti notranjosti.
- Spet ga preložimo v posodo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati pol ure.
- Potem še enkrat ali dvakrat v polurnih presledkih ponovimo postopek.
- Medtem naredimo nadev, kar ni težko, saj vse sestavine zmešamo skupaj.
- Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo ga in enakomerno od roba do roba namažemo z nadevom. Če je potica predolga, robove porežemo in jih spečemo kot osja gnezda.
- Previdno jo preložimo v potičnico, ki smo jo premazali z maslom in rahlo pomokali. Prešpikamo jo z leseno paličico in pustimo nepokrito, da pol ure počiva pri sobni temperaturi. Spečemo jo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
- Pečemo 45-60 minut.
- Potem jo še 10 minut pustimo v potičnici in nato z nožem previdno preverimo, ali se je kje prilepila na pekač. Šele zdaj jo lahko stresemo na leseno desko, ki smo jo pokrili s papirnato kuhinjsko brisačko.