Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Orehova potica

Orehova potica

21.03.2022

Velikonočni prazniki, Božič ... ali kar tako, ko se nam je zalušta - orehova potica je tradicionalna slovenska jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Zavihaj rokave in se loti priprave te odlične jedi.

 

Speči ali naroči

 

Peka potice je ena tistih stvari, ki se ji marsikdo rad izogne. Če tudi ti res najdeš volje pa lahko potico naročiš tudi pri nas. Dostavimo ti jo kamorkoli želiš (z rozinami ali brez).

 

Orehova potica

 

SESTAVINE


Testo

  • med 0,9 in 1,1 kg moke
  • 6 dl mlačnega mleka
  • 6 rumenjakov
  • 4 žličke sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 60 g kvasa (torej kocka in pol svežega kvasa)
  • 1 pecilni prašek
  • 0,5 dl ruma in sok ene limone (oziroma po občutku)
  • 1 dl sončničnega olja
  • 4 žlice navadnega jogurta
  • naribana limonina lupinica, vaniljev sladkor (po želji)

Nadev

  • 500 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
  • 2 beljaka (ki ju ne stepemo v sneg)
  • 1 jabolko (naribano čisto na drobno)
  • 0,3 dl ruma 150 g masla (na sobni temperaturi)
  • 1,5 dl sladke smetane

 

Orehova potica

 

PRIPRAVA

 

  1. Testo zamesimo tako, da v skledi najprej zmešamo mlačno mleko, rumenjake, sladkor, jogurt, limonov sok in rum. Dodamo približno četrtino moke (to bo kakšnega četrt kilograma) in dobro premešamo, potem vlijemo še olje in zares dobro premešamo. Ko dobimo precej tekočo zmes, postopoma in med mešanjem dodajamo preostalo moko.
  2. Ko dobimo primerno strukturo testa, ga dobro pregnetemo in oblikujemo v kroglo ter položimo nazaj v posodo. Pokrijemo s suhim kuhinjskim prtičem in pustimo vzhajati 45 minut na sobni temperaturi.
  3. Potem ga prvič prepognemo, torej ga stresemo na narahlo pomokano površino, z občutkom raztegnemo v kvadrat in robove prepognemo proti notranjosti.
  4. Spet ga preložimo v posodo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati pol ure.
  5. Potem še enkrat ali dvakrat v polurnih presledkih ponovimo postopek.
  6. Medtem naredimo nadev, kar ni težko, saj vse sestavine zmešamo skupaj.
  7. Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo ga in enakomerno od roba do roba namažemo z nadevom. Če je potica predolga, robove porežemo in jih spečemo kot osja gnezda.
  8. Previdno jo preložimo v potičnico, ki smo jo premazali z maslom in rahlo pomokali. Prešpikamo jo z leseno paličico in pustimo nepokrito, da pol ure počiva pri sobni temperaturi. Spečemo jo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
  9. Pečemo 45-60 minut.
  10. Potem jo še 10 minut pustimo v potičnici in nato z nožem previdno preverimo, ali se je kje prilepila na pekač. Šele zdaj jo lahko stresemo na leseno desko, ki smo jo pokrili s papirnato kuhinjsko brisačko.
 

Priporočamo

  • Domača jajca -15%

    Domača jajca

    Kmetija Jenko

    Cena: 3,99 € 3,39 € Najnižja cena pred akcijo: 3,99 € V košarico

    10 kos / L

    Stanje zaloge: na voljo

    Domača jajca s kmetije Jenko, pri Komendi. Kokoši so rejene v prosti reji. Poleg trave jih krmijo le še z mleto koruzo in pšenico z domačih njiv.

    V paketu je 10 jajc velikosti L.

    Jajca hranimo v Hladilniku.

    Več o produktu »
     
     
  • Limone

    Cena: 3,99 € V košarico

    0,5kg (4-5kos)

    Stanje zaloge: na voljo

    Limone prepoznamo po njihovi značilni obliki, lahko so majhne ali pa zelo velike, imajo debelo ali tanko oziroma gladko ali grčasto lupino. Rastejo na drevesu, imenovanem limonovec. So plod davnega križanja, verjetno med pomelom in citrono, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo.

    NASVET ZA UPORABO:

    Da ohranijo barvo in svež videz, limone pogosto obdelajo z difenilom, etilenskim plinom, ki ohrani lupine rumene in sveže na pogled. Če boste uporabili tudi limonino lupino, potem izberite neobdelane oziroma nepovoskane sadeže. Ko limone enkrat oberemo, te ne zorijo več. Hranimo jih v hladnem prostoru ali hladilniku, ohranile pa se bodo najmanj en teden.

    Več o produktu »
     
     
  • Mleko z domačih travnikov 3,5%

    Mlekarna Planika

    Cena: 1,85 € V košarico

    1 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Trajno mleko Planika s 3,5 % mlečne maščobe je izključno iz domačih krajev, v glavnem iz kmetij Posočja, ki zajema celotno območje občin Tolmin, Kobarid in Bovec, deloma pa tudi iz obrobnih območij občin Kanal, Nova Gorica, Cerkno in Idrija.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.