Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Jagodna Galetta

Jagodna Galetta

24.04.2017

Za mene, jagode zaznamujejo začetek pomladi. Čas za toplejše dni, pozne noči, piknike, in jagode! Tokrat sem poskusila poiskat recept, kateri bo čim bolj obdržal svežino in aromo jagod. Enostaven recept za jagodno Galetto poudarja sladko sočnost jagod, brez da bi dodali veliko sladkorja.  A je lahko sploh še kaj boljšega kot pa okus svežih, sočnih prvih jagod.

Da ustvarimo Jagodno Galetto potrebujemo le nekaj sestavin in že smo na pol poti. Kombiniramo lahko več vrst sadja, tukaj ni nobenih omejitev.

K jagodni Galetti najraje dodam kepico vanilijevega sladoleda, ki še bolj poudari okus jagod, seveda se pa lahko namesto sladoleda uporabi marsikaj drugega, ki se prav tako čudovito ujema z jagodami npr. čokolado, karamelo sli sladko smetano. 

Jagodno gnezdo

SESTAVINE:

Testo:

- moka 450 g
- 1 limona od katere bomo uporabili sok in lupinico.
- 125g masla
- sladkor 30 g
- 3 dcl mrzle vode
- ščepec soli
- 1 dcl jogurta (manj masten) 

Nadev:

- bazilika 3-4 listke
- vanilijeva aroma
- jagode 700 g
- sladkor 30 g 
- mandlji 100g 

Za glazuro:

- 1 jajce
- žlička mrzle vode 

Jagodno gnezdo

Jagodno gnezdo

PRIPRAVA:

1. Postavite moko, sladkor v prahu, ščepec soli, limonino lupino in maslo v multipraktik. Mešajte dokler se sestavine ne združijo in je masa podobna drobtinam. V manjši posodi skupaj zmešano jogurt, limonin sok ter vodo. Tekočo mešanico dodamo k suhi mešanici in mešamo dokler se masi ne spojita. Pazimo, da ne mešamo preveč, saj bo s tem testo izgubilo svojo rahlost. Testo nežno oblikujemo v kroglo, položimo na folijo na katero smo posuli moko (da se testo ne bo prijelo na folijo), ga zavijemo ter postavimo v hladilnik, kjer naj počiva minimalno 1 uro.

2. Jagode temeljito operemo in narežemo. V srednje veliki posodi zmešajmo narezane jagode, limonino sok, sladkor in vanilijo aromo. Mešanico postavimo na stran za malce kasneje. 

3. Po dobri uri počivanja, testo vzamemo iz hladilnika. Testo razdelimo na štiri enake dele. Vsak kos na pomokani površini nežno razvaljamo. Razvaljamo tako, da bo približna debelina testa cca. 3-5 mm in okoli 18 cm v premeru.

4. V mikserju zmiksamo cele mandlje, da dobimo moki podobno maso.

5. Mandljevo moko razmažemo po sredini testa. Vzamemo jagodno filo in jo po občutku razdelimo na štiri dele, na vsako testo dodamo po 2-3 žlice file, filo razmažemo po sredini, robove testa pustimo prazne cca. 3 cm. Preverimo, da testo nima luknjic, če jo ima jo zapolnimo. Nežno zložimo robove testa in s tem zaključimo obliko našega jagodnega gnezda. 

6. V manjši posodi rahlo zmešano 1 rumenjak in žlico vode, nato z rumenjakom premažemo robove testa. Pecivo postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut na 180 C oz. dokler se testo ne obarva zlato rjavo.

7. Ko je pecivo pečeno ga vzamemo iz pečice in nežno preložimo na žico (jaz sem jo uporabila kar iz pečice), da se na njej ohladi, s tem bomo ohranili hrustljavost testa. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Na pecivo potresimo malo bazilike in kepico vanilijevega sladoleda ali sladke smetane. Najbolje je, da se zaužije na dan priprave.

Jagodno gnezdo

Jagodno gnezdo

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.