Špargljeva juh'ca

Špargljeva juh'ca

19.04.2018

Iz tedna v teden preizkušam in ekperimentiram nove recepte s sezonskimi pridelki in ker se je sezona špargljev ravno začela,  sem se odločila, da z vami delim recept okusne, lahke špargljeve juhe. Špargljeva juha je kot, da bi po žlici srkali okuse pomladi, saj je sveža, zelena, zdrava in odličnih okusov.  

Ena od najljubših stvari pomladi so zagotovo težko pričakovani šparglji. Izkoristite spomladanske pridelke in pripravite kremno juho, ki bo še kako pasala v tem muhastem aprilskem vremenu. 

Špargljeva juha je idealna za lahko kosilo ali večerjo. Za pripravo juhe potrebujete le nekaj preprostih sestavin in manj kot 20 minutk, da je kosilo / večerja na mizi. Bolj enostavno ne bi moglo biti. :) 

Špargljeva juha

Sestavine:

  • domači šparglji 500g
  • grah 150 - 180g (svež ali zmrznjen)
  • 4 stroki česna
  • 1 šalotka
  • sol in poper
  • maslo cca. 20g
  • kocka zelenjavne osnove (lahko tudi govejo ali piščančjo)
  • oljčno olje
  • žlico kisle smetane ali grškega jogurta
  • 5-8 listkov peteršilja 
  • po želji parmezan (nastrgan na lističe) 
  • voda cca. 1 l
     

Špargljeva juha

Postopek:

1. Najprej se lotimo priprave zelenjave. Šalotke olupimo in drobno nasesekljamo. Česnove stroke olupimo in prav tako drobno nasesekljamo. Domače šparglje najprej operemo, nato jim oleseneli del odlomimo (oleseneli del zavržemo). Na strani pustimo cca. 6 - 8 vršičkov za dekoracijo. Preostale šparglje narežemo na približno 3 cm dolge trakove. 

2. V posodo vlijemo žlico oljčnega olja, počakamo, da se segreje (paziti moramo, da ni prevroče, saj se bo potem čebula zažgala in juho zagrenila). Na srednje vroč ogenj najprej stresemo narezano čebulo, ko čebula postekleni dodamo še česen in pražimo še 1 minuto ali celo manj (česen pražimo le toliko, da da od sebe svoj vonj). Ko sta čebula in česen popražena dodamo v posodo narezane šparglje ter grah in pražimo še dodatne 2 - 3 minute. Med praženjem je zelenjavo potrebno konstantno mešati. Na koncu dodamo še žlico masla in premešamo, da se maslo stopi.

3. V lonec k zelenjavi dodamo jušno osnovo, sama sem jo zdrobila in dodala k zelenjavi nato prelila z vrelo vodo. Prilijemo cca. 1 l vrele vode. Na srednjem ognju pustimo vreti cca. 10 minut, po 7 minutah poskusimo ali so šparglji že kuhani, ne želimo, da se razkuhajo, saj bodo tako izgubili vso hranilno vrednost. Ko so šparglji in grah že skoraj kuhani dodamo še na drobno nasesekljan peteršilj in pustimo, da se še malce prekuha/omehča. Nato juho odstavimo.

Špargljeva juha

4. S paličnim mešalnikom zmiksamo zelenjave. Pri špargljevi juhi želimo na koncu dobiti popolnoma kremasto juho, brez laskov, zato je potrebno miksati malce dlje, kot pa pri ostalih juhah. Ko smo že skoraj dobili željeno teksturo dodamo še žlico grškega jogurta ali kisle smetane in ponovno zmiskamo. Če je juha pregosta, dodamo še malo vode. Na koncu po okusu začinimo s poprom in soljo.

5. V nizko ponev polijemo par kapljic oljčnega olja. Počakamo, da se ponev segreje na srednjo temperaturo, nato na ponev dodamo shranjene vršičke špargljev ter jih na hitro podušimo in popečemo, popečemo le toliko, da se omehčajo. 

6. Juho postrežemo v jušni krožnik, jo dekoriramo z vršički ter po želji juho potresemo s parmezanom. Postrežemo, ko je še vroče. 

Špargljeva juha

Avtor: Urša Čoko
Fotografije: Urša Čoko

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.