Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Rustikalna slivova pita

Rustikalna slivova pita

01.10.2023

Jesen in hladnejši dnevi kar kličejo po finih jedeh, ki ogrejejo naš trebušček. Slivova pita je ena takih jedi oziroma sladic pa še spomnija na babičino pito, ki nas je vedno pričakala na mizi, ko smo jo obiskali.

Anja zase pravi da je "crazy pie lady" — pite preprosto obožuje in z nami je delila njen recept za slivovo pito (ki je njena najljubša).

 

Kam s slivami?

 

Slive so tisto poletno-jesensko sadje, ki ga nikoli ne zmanjka. Slivova drevesa najdemo takorekoč skoraj povsod, pred vsako hišo in vsi nam jih ponujajo, ko odhajamo z obiskov. Lokalne torej so! In kaj z njimi? Najboljše so seveda kar sveže, lahko jih pripravimo za kompot, slivove cmoke ali pa ... klasično slivovo pito.

 Slivova pita

 

Rustikalna slivova pita po Anjino

 

Recept za tole pito je zelo preprost (kar je značilno za vse Anjine recepte). Pojeste jo lahko svežo ali pa počakate, da se malo ohladi (če vam uspe, nam zaupajte kako). Ko odleži nekaj ur ali pa celo en dan, je še boljša.

Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja/peke: 1 ura
Količina: 1 pita s premerom 25 cm
Avtorica recepta: Anja Burgar

 

SESTAVINE

 

  • 240 g moke
  • 110 g mletega sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep cimeta
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep soli
  • 115 g masla (v kockah in ohlajeno)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4-6 žlic mrzlega mleka ali vode (lahko dodate tudi 2 jajci in manj tekočine)
  • 500-600 g svežih sliv
  • nekaj sladkorja za posip
Slivova pita

 

NAVODILA

 

  1. Moko, sladkor, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček in sol zmešamo.
  2. Dodamo maslo in gnetemo dokler ne dobimo lepe strukture (spominja na moker pesek).
  3. Dodamo tekočine (vodo, mleko in/ali rumenjake), žlico po žlico in dodamo še vanilijev ekstrakt. Gnetemo dokler ne dobimo gladko zmes.
  4. Testo zavijemo v prozorno plastično folijo in pustimo stati v hladilniku za 30 min.
  5. V vmesnem času narežemo slive na polovice ali četrtine (če so slive večje).
  6. Po 30 minutah vzamemo testo iz hladilnika in ga razdelimo na 1/3 in 2/3. Večji kos razvaljamo in z njim pokrijemo dno.
  7. Slive naložimo po testu, da prekrijemo celotno površino.
  8. S preostalim delom testa dekoriramo zgornji del pite.
  9. Posujemo z žličko sladkorja.
  10. 55-60 minut pečemo v pečici ogreti na 180°C.
  11. Postrežemo toplo ali ohlajeno.

 Slivova pita

 

Slivova pita

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.