30.03.2021
Sezona čemaža se je pričela in čas je, da ga vključite v svoje najljubše jedi. Če iščete navidh za pripravo nečesa novega pa je Anja z nami delila recept za pripravo domačih čemaževih testenin.
Čemaž ali divji česen
Je trajnica z zdravilnimi učinki. Raste divje po gozdovih, vse od marca do junija, po skoraj vseh delih Slovenije. Letošnje leto smo čemaž prejeli iz Domačije Butul s Primorske, kjer ga vsak dan pridno nabirajo in za vas ročno pakirajo v ljubko papirnato embalažo.

Domače testenine
Naj vas ideja o pripravi domačih testenin ne odvrne od dejanske prirpave, češ da je le ta prezahtevna. Ni! Priprava vam bo vzela vsega skupaj eno uro vašega časa in verjemite nam, se splača, saj je okus domačih testenin vrhunski in vreden truda.
Čemaževe testenine imajo aromo po čemažu, zato se priporča, da uporabite kakšno enostavno omako in ne pretiravate z dodajanjem okusov.
Čas priprave: 30 minut
Čas počivanja testa: 30 minut
Skupaj čas priprave: 1 ura
Porcije: 4 ljudje
Avtorica: Anja Burgar

SESTAVINE
POSTOPEK
- Čemaž postavite v vrelo vodo za vsega skupaj 30 sekund, dokler se ne omehča. Odcedite čežmaž, a ohranite malo tekočine.
- Uporabite mešalec in čemaž zmešajte na zelo drobno. Če je potrebno, dodajte malo vode, ki ste si jo prihranili. Dodajajte po žlicah.
- Uporabite cedilo in iztisnite vso tekočino iz zmletega čemaža. Tekočine bi naj bilo nekje 120 g. Če jo je premalo, dodajte še tisto, ki je ostala od kuhanja.
- Zmešajte moko, sol in zeleno tekočino od čemaža skupaj z vilico. Ko se začne mes sprijemati začnite z gnetenjem. Sprva bo testo zelo suho a po kakšnih 10 minutah gnetenja se omehča.
- Ko je testo dovolj mehko, ga ovijte v plastiko in pustite stati na sobni temperaturi za 30 minut.
- Po počitku, je testo pripravljeno za pripravo testenin. Naredite lahko katerokoli vrsto želite.
Če boste delali rezance ...
- Narežite testo na četrtine.
- Z rokami ali valjarjem malo sploščite testo, nato uporabite strojček za izdelavo rezancev.
- Najprej uporabite strojček z nastavitvijo, ki splošči celotno testo ter to ponovite vsaj še dvakrat. Nato ponavljate in sploščite na želeno debelino.
- Z enakim strojčkom nato testenine še narezite v rezance ali špagete - kar želite.
- Ko ste končali s postopkom rezanja, rahlo pomokajte testenine in naredite gnezdeca. Pustite stati še za 30 minut ali dlje, če želite, da se testenine popolnoma posušijo.
